Slika nije pronađena

Prošlogodišnji maturanti našli su se u nepredviđenoj situaciji, a nije ni ovogodišnjima sve baš idealno. Zato smatraju da zaslužuju neke izmjene pri pisanju državne mature.

Državna matura je za sve najvažniji test koji će pisati u svom srednjoškolskom obrazovanju, jer o njoj ovisi hoće li upisati faks koji žele ili ne. Zadnjih godina, pravila o pisanju državne mature malo se mijenjaju, kako bi se maturantima ovo što više olakšalo. Prošla je godina bila posebno izazovna, uz štrajk nastavnika i početak pandemija korona virusa, učenici su većinom imali online nastavu, koja i nije baš bila najbolje organizirana. Ove godine, maturanti opet žele izmjene na maturi jer smatraju da su zbog svih situacije koje su ih zatekle – zakinuti. Osim što su prošle godine bili zakinuti za veliki dio 1. polugodišta, a drugo su pokušavali to nadoknaditi – ali onda se pojavila korona i počela je online nastava. Ni ova školska godina nije do sada bila puno bolja, online nastava se nastavila, a svima je do sada već jasno da ovaj tip nastave u hrvatskom obrazovanju ne funkcionira baš najbolje. Zbog svega toga, maturanti smatraju da zaslužuju izmjene na državnoj maturi.

Kako bi im se olakšala situacija ono što žele je da se ukloni lektira 'Kiklop' s popisa lektira za esej na višoj razini iz hrvatskog jezika, također traže da se makne dio gradiva iz trećeg razreda zbog prošlogodišnje situacije kada to gradivo nisu uspjeli dovoljno dobro obraditi, ali i da se ponovno uvede da prolaznost eseja na maturi iz hrvatskog jezika nije obavezna za prolaz cjelokupne mature iz hrvatskog jezika. Uz to, žele i da se i izbaci dio gradiva 4. razreda, jer kako navode, ' zbog online nastave 3. razreda nije obrađeno cjelokupno gradivo te se prenosilo na početak 4. razreda'.


U 4 dana sakupili su preko 7000 potpisa, a ako smatraš da su u pravu i da se sve ovo treba ostvariti, svoj im potpis i ti možeš dati OVDJE.

Pogledajte još:

Maturantica Hana 'razvalila' je na Potjeri - mnogi su ostali iznenađeni na što će potrošiti novac

Top 7 na koji neće svatko upasti: Koji su to fakulteti u Hrvatskoj za koje treba najveći uspjeh s državne mature?

Rasturi u školi i na maturi: Kako neprimjetno produljiti svoj esej?

peticija izmjena državne mature maturanti Državna Matura