Učenica u školi

Kada smo u srednjoj školi, mislimo da su neke stvari sve na svijetu, ali tek kada ju završiš, vidjet ćeš da sve ono oko čega si se brinula, zapravo uopće nije bilo bitno.

Srednja škola je jedno posebno razdoblje u svačijem životu. Možda će to biti period kojeg će se i godinama kasnije sjećati s osmijehom, a možda onaj koji želiš izbrisati iz pamćenja. Svatko ima drugačije iskustvo u srednjoj, a bilo da je tvoje dobro ili loše, ove stvari moraš čuti. Mala su to zrnca mudrosti koja ti mogu pomoći preživjeti srednju školu i ne stavljati nenormalan pritisak i očekivanja na sebe. Ovih 15 rečenica si svaki srednjoškolac treba ponoviti na početku svake godine ili svakog polugodišta.

1.Tvoje ocjene nisu mjerilo tvoje inteligencije
Nemoj se odmah otpisati i proglasiti glupom ako nemaš petice u imeniku. Ocjene nisu mjerilo inteligencije. Učenje za neke predmete uključuje štrebanje, a ako nisi dobra u tome, to ne znači da si glupa. Nekima je lakše učiti podatke napamet, nekima nije. Ako tebi nije, to ne održava ni na koji način koliko si zapravo pametna.

2.Isplati se pisati zadaću i potruditi se oko učenja
Znamo da ti se ne da i da bi radije radila sto drugih stvari. Ipak, isplati se pisati zadaće i potruditi se oko učenja. Pogotovo ako planiraš ići na fakultet. Pisanje zadaće i redovito učenje mogu itekako olakšati kada se budeš trebala pripremiti za test ili odgovaranje. Ovako ćeš si smanjiti stres.

3.U redu je ako u nekom predmetu nisi dobra
Nismo svi za sve. Nemoj si stavljati pritisak i stresirati se ako u nekom predmetu nisi dobra. Kada ti svi drugi idu, ali jedan ili dva nikako, možeš se potruditi imati okej ocjene u njima, ali imaj na umu da nismo svi dobri u svemu i da ne moramo svi briljirati u svemu.

4.Trebaš pronaći svoj stil učenja
Učenje će ti ići puno lakše kada jednom pronađeš svoj stil učenja. S obzirom da smo svi tako različiti, logično je i da ćemo svi najlakše pamtiti na različite načine. Nekome je lakše učiti tako da si čita stvari na glas i da čuje svoj vlastiti glas dok uči, a netko će najbolje pamtiti kada je sve šareno od markera.

učenje KVIZ: Kako bi trebala učiti da najlakše zapamtiš gradivo?

5.Prištić na licu nije najgora stvar na svijetu
Sada ti se čini da je smak svijeta jer nemaš čistu kožu, a neki drugi imaju. Prištići nisu kraj svijeta. Uvijek postoji neki razlog zašto ti iskaču, samo ga trebaš otkriti. Ukoliko je situacija stvarno loša, možeš popričati s roditeljima da odeš kod dermatologa na pregled.

6.Popularnost u srednjoj neće značiti baš ništa kada srednja završi
Tko je u srednjoj bio popularan, a tko nije nešto što će ikada kasnije u životu biti bitno. Nema veze ako nisi najpopularnija cura u školi. Bolje je biti štreber nego popularan – imaš veće šanse kasnije u životu bolje proći.

7.Državna matura nije toliko strašna koliko se čini
Nekada se čini kao da je državna matura nešto jako strašno. Ali nije uopće! Da, morat ćeš za nju učiti malo više i pripremati se, ali nije TOLIKO grozna da se moraš stresirati. Čak i ako ideš u strukovnu školu. Proći ćeš ju, samo se kreni pripremati polako na vrijeme.

Stres od učenja Kako smanjiti stres oko državne mature i upisivanja fakulteta – probaj na ovih 5 načina

8.I strukovna i gimnazija su jednako bitne
Nije bitno koju si srednju upisala, nema bolje ili lošije srednje škole. Bitno je da si upisala najbolju za sebe. Nisi „niža klasa“ ako ideš u strukovnu, niti trebaš biti umišljena ako si upisala gimnaziju. Svaka je škola dobra na svoj način i svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

9.Prihvaćaj pozive na druženja – uvijek lako odeš ranije doma ako ti ne bude dobro
Nemoj biti antisocijalna osoba koja je cijelu srednju provela samo zadubljena u knjigu. Odlasci na druženja i sudjelovanje u različitim aktivnostima su stvari koje ćeš pamtiti.

10.Nemoj propustiti maturalnu večer
Čak i ako ti se ne da ići jer to nije tvoj đir, nisi si toliko dobra s ljudima iz razreda, misliš da će biti preskupo… maturalna haljina ne mora koštati nekoliko stotina eura! Bit će ti žao ako propustiš maturalnu jer nju možeš imati sada i nikada više.

Maturalna večer Večer za pamćenje: 7 razloga zašto ne smiješ propustiti maturalnu večer

11.Potrudi se oko učenja stranih jezika
Ovo je jedna stvar iz srednje koja će ti sigurno koristiti i kasnije u životu. Znanje stranih jezika je jako bitno i može ti pomoći puno više nego što si toga sada možda svjesna. Ukoliko imaš neke strane jezike u srednjoj, potrudi se oko njih.

12.Nemoj se stresirati oko tjelesnog
Tjelesni je nekima trn u oku. Nismo svi atletičari kojima ide sportovi. Ukoliko ti nisi u toj skupini i anti-talent si za sport, samo ćemo ti reći da se ne stresiraš. Napravi sve najbolje što možeš i to je to. Ako ti se netko i smije ili te zeza jer nisi dobra u tjelesnom – ignoriraj. Ovo je najmanje bitan predmet.

13.Širenje tračeva može imati ozbiljne posljedice
Tebi je to možda osveta, zabavno ti je ili voliš drame, ali širenje tračeva može imati jako ozbiljne posljedice. Pogotovo ako tračevi uključuju neke ružne stvari. Bile one istina ili ne, nemoj biti jedna od groznih osoba koje sudjeluju u uništavanju nečijeg samopouzdanja i života. Serija „13 razloga“ nam je pokazala koliko tračevi mogu biti ozbiljna stvar.

14.Prijateljice iz srednje mogu biti za cijeli život
Neki će možda reći da prijateljstva iz srednje ne opstaju, ali to nije istina. Tamo možeš pronaći prijateljice za cijeli život.

15.Nije bitno s kim sjediš
Nemoj se stresirati oko toga s kim sjediš. Da, bilo bi bolje da si s nekime tko ti je drag i s kim se družiš, ali ovo je nešto oko čega stvarno nema smisla trošiti živce. Ionako će se raspored sjedenja u nekom trenutku promijeniti. Pokušaj uvijek izvući najbolje iz situacije. A pogotovo se nemoj stresirati ako sjediš sama – i to ima svoje prednosti.

srednja škola Učenici rečenice moraju čuti srednjoškolac treba čuti stvari o srednjoj svatko mora znati

Još vijesti