Slika nije pronađena

Martina je imala 16 godina kada je ostala trudna. Ona i dečko, otac djeteta, prekinuli su mjesec dana prije nego što je saznala da čeka dijete. Budući da joj je menstruacija kasnila, najboljoj prijateljici povjerila je svoje strahove.

'Zajedno su izišle sa školskog sata, otišle u ljekarnu i kupile test za trudnoću. Hrabrile su jedna drugu, tješeći se da je sigurno riječ o lažnoj uzbuni. Trudnoće u toj dobi događaju se u filmovima, a ne u stvarnom životu' Lažno hrabre, u školskom WC-u dvije su tinejdžerice sa strahom u očima gledale kako se sjaji mali plus na testu. Rezultat je bio pozitivan. Martina je bila učenica trećeg razreda srednje škole i nedvojbeno je čekala dijete piše Jutarnji list.

Godišnje u našoj zemlji zatrudni oko dvije tisuće tinejdžerica, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravstvo. Ne rode sve - neke se odluče na pobačaj. Druge pak rode, ali ne zadrže dijete. Odluke su različite, no broj trudnoća i dalje je alarmantno visok. Problem postoji i hitno ga treba početi rješavati, jer se ništa ne događa samo od sebe.

'Malo se ulaže u edukaciju mladih i to je jako loše. Svi smo zakazali - roditelji, obitelji, škole. Tinejdžeri se sami informiraju, a puno je neprovjerenih kanala i jedni drugima dijele netočne informacije. Mi smo prije tri godine pokrenuli forum namijenjen maloljetnim roditeljima, ali i onima koji imaju općenita pitanja u vezi seksualnosti. Dobivamo jako puno poruka, a pitanja koja nam dolaze pokazuju elementarno neznanje' kaže Silvija Stanić, psihologinja udruge Korak po Korak, koja već deset godina vodi projekt Mama je mama.

Martinina priča dio je statistike o neplaniranim trudnoćama u mladoj dobi. Djevojka sada ima 17 godina i iskreno kaže kako nikad neće zaboraviti trenutak kad je shvatila da čeka dijete. Sjeća se svakog detalja oko sebe: uzorka pločica na podu, zvuka udaljenog automobila na ulici, ritmičnog kapanja vode u umivaonik. Sjeća se i metalnog okusa panike u ustima. Nikad, kaže, koliko god da živi, taj trenutak neće zaboraviti.


 

'U prvi mah bio je to potpuni šok. Nisam znala što ću, kako ću dalje. No, bila sam sigurna da neću abortirati. Nikad, čak ni da se posve sama moram brinuti za svoje dijete. Nisam to željela. Na svu sreću, ipak nisam sama u cijeloj ovoj priči. Moji su roditelji najprije bili u šoku, ali nakon par dana su se pomirili sa situacijom i počeli su planirati gdje će dijete spavati, gdje kupiti odjeću, kako se organizirati da mu ništa ne zafali. Odmah su stali uz mene i podržali me. Znala sam da hoće, jer me vole, ali nije mi bilo lako reći im' kaže Martina, koja dodaje kako je svom bivšem dečku odmah rekla da čeka njihovo dijete. Bio je šokiran, nije to očekivao, i ispočetka nije bio siguran da će njih dvoje moći uspješno odgojiti dijete.

S vremenom je shvatio da želi dati sve od sebe, pa su se on i Martina pomirili. Kad se rodila Nora, koja sad ima pet mjeseci, bio je presretan.

'On je još u školi, jer je nešto mlađi od mene, a ja sam maturirala. Nije mi to bilo teško: većinu toga naučila sam slušajući profesore na satu, a i zaista sam se maksimalno potrudila da što više toga obavim prije nego što mi se kći rodi. Nakon što Nora malo poraste, tražit ću posao kao kuharica, jer želim raditi. Nije bilo lako sjediti u školi s velikim trbuhom, a i primijetila sam da me ljudi ponekad čudno gledaju. Navikla sam se na to i ignorirala ih' dodaje mlada majka, koja kaže da su joj prijatelji bili velika podrška u trudnoći.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Foto/Izvor: Jutarnji list
I.N.

Pročitajte još:

Ispovijest djevojke koja je ostala trudna s 15: 'Moj život postao je prilično jadan'

Srednjoškolka i trudnica: ovo možda niste znali

Menga, trudnoća, svrbež: ginekologinja odgovara na vaša pitanja

 

Trudnoća dijete maloljetna

Još vijesti