Slika nije pronađena

Tinejdžerska trudnoća je tema koja uvijek izaziva zanimanje i polemiku. Jesu li mladi dovoljno educirani o seksu, trebaju li roditelji razgovarati više o toj temi sa svojom djecom i kako smanjiti stopu maloljetničkih trudnoća?

Kakav je osjećaj ostati trudna s 15 godina, koliko se mijenja život u toj situaciji te kakav je odnos okoline otkriva djevojka kojoj se upravo to dogodilo:

'Mislila sam si: nema šanse da čekam do braka! Nisam bila previše informirana glede seksa, ali kada sam upoznala svog tadašnjeg dečka, zaljubila sam se preko ušiju. S 15 godina to ti je dovoljno da odeš korak dalje.

Jednog dana u školi, okrenula sam se prema svojoj kolegici i povjerila joj da smo koristili kondom, ali je puknuo. 'To se stalno događa, sigurno je sve u redu' odgovorila mi je. Moralo je sve biti u redu pa ipak je cijeli život preda mnom? Još me čekaju maturalci, zabave i fakultet, zar ne?

Budući da sam bila još mlada, nije me posebno mučilo što mi je mjesečnica kasnila nekoliko mjeseci. Menstrualni ciklusi su neredoviti u početku i nije mi bilo ni na kraj pameti da u mom trbuhu raste novi život. Nakon nekog vremena sam primijetila da su mi grudi veće i tada sam prvi put posumnjala da sam trudna.

Vidjela sam letak za klinku u kojoj besplatno obavljaju testiranja na trudnoću pa sam se tamo zaputila. Ubrzo sam saznala istinu: trudna sam! U početku sam bila posve šokirana. Nabacila sam osmijeh i pravila se kao da se ništa ne događa. Noćima sam razmišljala kako bi s roditeljima započela ovu temu, a s obzirom na to da su ubrzo počele jutarnje mučnine, bilo je samo pitanje vremena kada će skužiti o čemu se radi. Jako sam se bojala njihove reakcije, ali odlučila sam staviti karte na stol. Roditelji su bili iznenađeni, ali ne šokirani. Nikada me nisu ni na što prisiljavali niti su mi govorili što da radim. Umjesto toga, bili su podrška. Moja mama i mama mog dečka su razgovarale i iskreno ne znam kako bi sve to prošla da nije bilo njihove podrške.


Ipak, uz svu tu ljubav, moj život postao je jadan. 16. rođendan nije bio tako cool kako sam ga zamišljala, a fora odjeću morala sam zamijeniti onom za trudnice. Snovi o fakultetu su se raspršili. Bila sam posramljena i depresivna. Nova školska godina počela je bez mene, a iako su me prijatelji posjećivali, bilo je grozno slušati o svemu što propuštam.

Do tog trenutka, moj dečko i ja nismo bili više ludo zaljubljeni. Tinejdžerske veze su dramatične, pogotovo ako dodate sve one hormone koji vas šoraju u trudnoći. Ni oko čega se nismo slagali. Čak se nismo mogli dogovoriti oko imena djeteta. Nisam željela da prisustvuje rođenju djeteta, ali mama mi je rekla da nemam pravo donositi takve odluke.

Kćer sam rodila nakon 23 sata trudova, a uz mene su bili mama, dečko i njegova majka. Dan nakon poroda, osjećala sam se fizički i psihički izmučeno. Ne mogu ni zamisliti kako je djevojkama u mojoj situaciji koje nemaju podršku roditelja.

U početku smo živjeli s mojim roditeljima koji su snosili sve troškove oko djeteta što nas je spasilo. Nekoliko godina kasnije upisala sam koledž i postala medicinska sestra.

Sada je prošlo 20 godina. Moj tadašnji dečko je sjajan otac. Uvijek je tu za našu kćer, redovno je plaćao alimentaciju i putuje satima kako bi ju vidio. Ona na njega uvijek može računati.

Naša veza raspala se prije nego je naša kćer napunila godinu dana. U početku smo se još znali svađati glede odgoja i roditeljskih obveza, ali kada smo odrasli, oboje smo se smirili, a on je ubrzo pronašao super maćehu našem djetetu. Danas je naša kćer prekrasna mlada osoba koja studira inženjerstvo.


Nadam se da sam bila dobra majka, a kada pogledam lice moje kćeri, sada već odrasle osobe, nema sretnije osobe na svijetu od mene. Iako sam prošla kroz sve to, ne bih nužno djevojkama savjetovala da rode. Bitno je da same donesu odluku bez pritiska jer sam ja imala baš takvu mogućnost.'Foto/Izvor: Seventeen.com
I.N.

Pročitajte još:

Maloljetna trudnica Adriana: 'Htjeli smo bebu, radili smo na tome'

Grupni seks školaraca završio s pet trudnih djevojčica

Najmlađi roditelji: njoj je 12, a njemu 13 godina!

Trudnoća maloljetnice

Još vijesti