Jenna Ortega kao Wednesday

Društvene su mreže, posebice TikTok, prepune trendova ljepote, mode i životnog stila djevojaka, među kojima postoje jasne razlike.

Tako razlikujemo „clean girl“, „vanilla girl“, „coquette girl“, a jedan koji podosta odskače od svih navedenih je „goth girl“ ili „girly goth" koji u posljednje vrijeme doživljava svoj procvat.

Je li to reakcija na estetiku tzv. „čiste djevojke“ ili je ovaj trend pokrenut zahvaljujući liku Wednesday iz istoimene Netflixove serije, ostaje za diskusiju. No, bilo kako bilo, čini nam se da gotičarstvo nije nikad bilo ovoliko elegantno.

Gotička šminka i gotički stil odijevanja doživljavaju svojevrsni preporod. Gotičarski stil uvijek su „furali“ mladi ljudi koji su se osjećali kao društveni autsajderi. Taj je stil uključivao mračnu i dramatičnu šminku, pomalo sablasni i vampirski izgled, koji je uključivao drapirane tkanine, baršun, kožu, duge haljine i čipke.

 

 

No, onda je u 11. mjesecu prošle godine izašla serija o obitelji Addams i hrpa cura se jednostavno oduševila stilom glavne junakinje. Bluze s kragnom, čipkaste tajice, prugasti blejzeri, crne haljine s bijelim točkama, bomber haljine i čizme s platformom, odjednom su postali toliko traženi, a TikTok je pun videova koji pokazuju kako se obući kao Wednesday.

 

@victorialyn How to dress like #wednesdayaddams 🖤I’m loving her style in this series! #wednesday #wednesdaynetflix #style #fashion ♬ Goo Goo Muck - The Cramps

 

Osim Wednesdeyinih modnih kombinacija, cure diljem svijeta oduševile su se i njezinim makeup lokom koji nije klasično gotički, ali bismo ga mogli opisati nešto popu „soft gotic makeup“. Fokus je na čistome tenu, na nježnom „smokey eyesu“ i nešto tamnijom nijansom usana, ali koja i dalje savršeno odgovara boji tena.

Wednesday je definitino pokazala da gotička ljepota nije samo u crnome ružu i blijedoj koži. Možda je ovaj način šminkanja doživio svoju popularnost, zato što uključuje eksperimentiranje s nečim drugačijim, a opet bez upotrebe pretjeranog broja kozmetičkih proizvoda ili bez preobilnog nanošenja šminke na lice.

Cure su vrlo vjerojatno umorne od šminkanja u 20 koraka s kojim na kraju izgledaju kao i da nemaju makeup. Trebalo im je nešto jednostavno, a opet odvažno.

 

 

Na Tjednu mode u New Yorku, modna kuća Sandy Liang na predstavljanju kolekcije za jesen/zimu 2023. pokazala je tu modnu kolekciju koja kao da inspiraciju crpi od Wednesday i opisuje tu „goth-djevojku“.

Pod hashtagom #girlygoth već se na TikToku može pronaći mnoštvo objava, a sudeći prema onome što su predstavili modni dizajneri u New Yorku, vjerujemo da je to trend koji svoj puni procvat tek treba doživjeti.

 

@maisiegriffinn Velvet on velvet 🖤 #fyp #foryou #outfit #outfitideas #altfashion #gothoutfit #gothgirl #edgyfashion #fashioninspo #outfitoftheday #altoutfit #outfitinspiration #style #girlswithpiercings ♬ New Person, Same Old Mistakes - Tame Impala

 

wednesday addams goth girl girly goth gotičarska elegancija gotička šminka i gotički stil gotička ljepota

Još vijesti