Selfie

Jesi li se ikada zapitala postoji li neka skrivena nuspojava učestalog korištenja društvenih mreža? Iako nam se na prvi pogled čine kao bezopasan izvor zabave, one zapravo duboko utječu na nas, na način koji možda nismo ni svjesne. Da, znamo, ovo nije vijest koju smo željele čuti, ali je vijest koju smo svakako trebale čuti.

TikTok influencerice koje promiču body positivity Ove influencere vrijedi zapratiti: Propagiraju "body positivity", podsjećajući nas da volimo svoje tijelo


Ponekad, kada bacimo pogled na ukupno vrijeme provedeno na ekranu, zapitamo se jesmo li zaista provele TOLIKO vremena na društvenim mrežama? Naša veza s društvenim mrežama je dosta složena. Može biti izuzetno poučna i zabavna, no istovremeno može nositi opasnosti.

Važno je napomenuti da društvene mreže često potiču usporedbu s drugima, stvarajući pritisak za postizanjem nerealnih standarda ljepote. Osim toga, istraživanja su pokazala da kontinuirano izlaganje "idealnim" slikama na društvenim mrežama može pridonijeti narušavanju mentalnog zdravlja, povećavajući osjećaje nelagode i nesigurnosti.

via GIPHY

Stoga smo odlučile istražiti kako vrijeme provedeno na društvenim mrežama, poput Instagrama (i Facebooka, Snapchata, Twittera itd.), utječe na našu sliku tijela, samopouzdanje i općenito ponašanje povezano s zdravljem. Firma FitRated je provela istraživanje, ispitavši 1.000 ljudi o njihovim navikama na društvenim mrežama, a rezultati su nas potaknuli na razmišljanje o prekomjernom „scrollanju“.

Dok su tipični korisnici društvenih mreža i oni koji ih ne koriste izjavili da imaju normalnu sliku tijela, učestali korisnici društvenih mreža (oni koji koriste aplikacije tri sata ili više dnevno) češće su gledali na sebe s negativne strane. Ovo uključuje vjerovanje da je njihov izgled izuzetno važan, nezadovoljstvo vlastitim izgledom i izrazito nisko samopouzdanje. To nije baš idealna situacija. Istraživanje je također istražilo stvari koje bi korisnici društvenih mreža željeli promijeniti na svom tijelu. Dok su gotovo svi naveli trbuh i težinu kao glavne probleme, zanimljivo je da su oni koji najviše vremena provode online dodali i noge i zube u tu kombinaciju.

via GIPHY

Na sreću, nije sve tako crno. Iako su oni koji često objavljuju selfije (oni koji objavljuju tri ili više slika sebe mjesečno) vjerojatno cijenili svoj izgled više nego drugi, to se nije nužno odrazilo negativno na njihovo samopouzdanje. Naprotiv, ova skupina se osjećala najugodnije u vlastitoj koži. Budući da istraživanja pokazuju da često snimanje selfija može značajno povećati razine samopouzdanja, ovo ima smisla - ako voliš slikati sebe, vjerojatno imaš pozitivno mišljenje o svom izgledu.

Stoga, dok plivaš u moru slika na Instagramu i Facebooku, zapamti ostati vjerna sebi i svojim vrijednostima, postaviti prioritete i ne dopustiti da tvoje online iskustvo naruši tvoje stvarno raspoloženje. Jer, na kraju dana, tvoja percepcija same sebe je najbitnija.

Slika nije pronađena Fotka kada pozira vs. kako izgleda inače: Ona objavljuje fotke koje inače influenceri skrivaju


 

 

instagram facebook twitter kompleksi selfie opasnost

Još vijesti