Plavuše

Međunarodni dan plavuša obilježavamo 31. svibnja.

Među nama nema onih koji ne znaju barem jedan dobar vic o plavušama. Upravo su vicevi bili povod da se 2001. proširi pokret, zbog seksizma i raširenih predrasuda o plavušama kao o bićima s nižim kvocijentom inteligencije.

Odvjetnice u SAD-u suočavale su se s diskriminacijom i činjenicom da ih njihovi muški kolege ne smatraju ravnopravnima na poslu. Cure su se susretale i s raznim uvredljivim šalama na račun svoje kose pa je čak 2003. Međunarodno udruženje plavuša čak i zatražilo da UNESCO 31. svibnja proglasi praznikom diljem svijeta.

Ideja za proglašenjem praznika nastala je nakon što se u kinima počela prikazivati komedija „Plavuša s Harvarda“ s Reese Witherspoon u glavnoj ulozi. Iako UNESCO nikad nije podržao inicijativu da 31. svibnja bude i službeno „blagdan plavuša“, svejedno se diljem svijeta već gotovo 2 desetljeća obilježava 31. svibnja kada možemo svim onim dragim plavušama u našim životima čestitati njihov dan i prisjetiti ih zbog čega su posebne.

1. Vrlo su rijetke

Samo 2% svjetske populacije ima prirodno plavu kosu i to zato što je pred više od 10 tisuća godina nastala genetska mutacija, a postoje neka predviđanja da će prirodne plavuše u potpunosti nestati za koje stoljeće. No, vjerujemo da će i dalje puno cura do željene nijanse dolazi u frizerskim salonima.

2. Postoji gotovo 30 različitih nijansi plave

Možete biti pepeljasta, medena ili bakrena plavuša. Razlike između nijansi su vidljive i razlikovali bi ih čak i muškarci koji su ponekad slijepi na boje. Boja plave kose može se promijeniti tijekom života. Primjerice, možete biti platinasta plavuša kao dijete i potamniti kasnije tijekom odrastanja. Razlog tome je razina pigmenta eumelanina koji regulira boju dlake, a obično se povećava s godinama.

3. Plavuše imaju više kose

Iako to možda ne biste rekli na prvu, ali plavuše stvarno imaju gušću kosu. Uglavnom, plava vlas je tanja, ali zato plave cure na tjemenu imaju više folikula dlake.

4. Plavuše su inteligentne

Iako su u vicevima sve plavuše redovito glupe, istraživanje provedeno na jednom sveučilištu u Ohiu pokazalo je da su među curama svih boja kose plavuše imale najveći IQ. U ovome je istraživanju testirano preko 10 tisuća žena. Ako vas netko sljedeći puta bude zezao zbog boje kose, slobodno se poslužite ovim argumentom da ga sasiječete u korijenu.

5. Plavuše više zarađuju

Prema studiji provedenoj na Tehnološkom sveučilištu u Queenslandu, na kojoj je ispitano više od 13 tisuća žena, otkriveno je da plavuše zarađuju 7% više u odnosu na cure druge boje kose. 

 

Plavuše plavusa međunarodni dan plavuša 31 svibnja - svjetski dan plavuša stereotipi o plavušama vicevi o plavušama

Još vijesti