Cura pije vodu iz plastične boce

Plastične boce za vodu koje kupimo u dućanima nisu napravljene od dobrih plastika. U principu, skoro nijedna vrsta plastike nije bajna, ali neke koje imaju ove oznake su baš užasne.

Poznati TikToker, poznatiji kao @styleofnandrew je objavio zaista poučan video koji bi mogao pomoći mnogima. Naime, on je student medicine i budući doktor tako da često dijeli savjete koji su vezani uz zdravlje. Ovog puta njegovi savjeti su vezani uz plastične boce u kojima kupujemo vodu i ostala pića u dućanima. Naime, sve te boce su napravljene od različitih vrsta plastike, a neke od tih plastika su izrazito štetne. Svaka boca na dnu s vanjske strane ima oznaku. Te oznake služe da bi znali od koje vrste plastike je ta boca napravljena, a samim tim znamo i koliko puta ispočetka smijemo koristiti tu bocu. Iako je to općepoznata stvar, postoje mnogi koji su se javili u komentarima ispod videa ovog TikTokera te su mu se zahvalili na savjetima jer nisu znali za te oznake. Evo što znači koja oznaka i koliko puta još smijemo koristiti tu istu plastičnu bocu ispočetka, ovisno o tome od koje vrste plastike je napravljena.

 

@styleofandrew Ako pijete vodu iz plastičnih flaša, OBAVEZNO obratite pažnju na ovo! #styleofandrew ♬ Blade Runner 2049 - Synthwave Goose

 

Oznaka 1 PET

Plastične boce koje imaju oznaku 1 PETE ili PETE su namijenjene samo za jedno korištenje. Postoji mogućnost da ova vrsta plastike ispušta teške metale koji utječu na djelovanje naših hormona.

Oznaka 2 HDPE

Oznaka 2 je oznaka dobre plastike. Tu plastičnu bocu možeš koristiti više puta, ali opet nemoj pretjerivati jer je u pitanju ipak plastika.

Oznaka 3 PVC

3 PVC ili 3V je loša plastika koja otpušta otvorne kemikalije. Uz to, kao što se navodi u videu, od ove plastike se najčešće i rade plastične boce.

Oznaka 4 LDPE i 5 PP

Ove dvije vrste plastike spadaju u dobre plastike. Najčešće se od njih izrađuju boce za jogurte, sirupe i druge napitke, kao i plastične vrećice za dućane. Od ovih plastika se i rijetko rade obične plastične boce u kojima kupujemo vodu ili neki sok.

Oznaka 6 PS

Plastične boce s oznakom broj 6 se mogu koristiti samo jednom, a to su većinom i sve one plastične stvari za jednokratnu upotrebu. Ispuštaju kancerogene sastojke koji su izrazito štetni za ljudski organizam.

Oznaka 7 PC

Ako je neka plastika najgora, onda je to ova. Najčešća je pod oznakom 7 PC ili ako primijetiš da oznake uopće nema na boci, znači da je u pitanju upravo ova. Ona je najgora jer izlučuje kemikaliju BPA, a što je najgore od svega, ona se zaista često koristi i to najčešće za sportske boce, posude za spremanje hrane i slično. Boce i ostalo posuđe napravljeno od ove plastike se uopće ne bi smjelo koristiti.

Pranje zubi Ovaj korak nakon četkanja zubi NE smiješ raditi – svima nam je ušao u naviku, a nije dobar za zube

Dezodorans Pet činjenica koje potvrđuju: Bolje je koristiti roll-on nego dezodorans u spreju

#zdravlje Plastične boce oznake na bocama korištenje plastičnih boca vrsta plastike štetne plastike

Još vijesti