he's all that

Postoji hrpa klišeja u romantičnim filmovima na koje ćemo zakolutati očima, ali ako malo bolje razmiliš, vidjet ćeš da dosta njih zapravo i ima smisla. Ovi su itekako realni i mogu se dogoditi u stvarnom životu.

Ovi klišeji nisu toliko nerealni koliko ti se možda čine na prvu. Dok gledamo romantične filmove, uvijek nam je negdje u glavi misao 'ovo se ne događa u stvarnom životu'. I neke stvari jesu malo prenapuhane i nerealne, ali ima ih dosta i koje su totalno realne. Samo se možda nisu dogodile tebi. Barem za sada. Sve su ovo stvari koje smatramo totalnim sladunjavim klišejima, ali zapravo imaju skroz smisla i događaju se u realnom svijetu, ne samo na filmu, piše Bright Side.

1.Odlazak u drugi grad nakon prekida pomaže da ga prije preboli
U filmovima se često može vidjeti da kada na početku glavnom liku netko slomi srce, on se uputi na putovanje ili se preseli u neki drugi grad/državu. I na tom se novom mjestu snađu samo tako i u tren oka zaborave da im je netko slomio srce. Zvuči kao nemoguće, ali eksperti kažu da je moguće. Ako imaš priliku maknuti se iz svog okruženja, to ti može pomoći brže zaliječiti slomljeno srce. Možeš otići kod bake, na more ili na faks, ne mora to biti neka druga država. Dovoljno da se na par tjedana makneš.

2.Glavni lik piše o svom ljubavnom iskustvu javno
Tamo možda pišu novinarke u kolumnama, ali zapravo, i svi mi ostali pišemo javno o svojim ljubavnim problemima i slomljenom srcu. Na društvenim mrežama. Pogotovo ako ti je profil stavljen na javno, ono što na Instagramu ili TikToku objaviš mogu vidjeti svi, i koji te znaju i ne znaju. Iako klišej, ovo pomaže da preboliš prekid ili odbijanje.

3.Kada promijeniš izgled, promijeni ti se život
Ovo se čini kao najveći klišej od svih. Djevojka koja je nevidljiva i 'obična' odjednom postane ljepotica i glavna faca, samo makeoverom. Odjednom joj se promijeni cijeli život nakon što ima novu frizuru i novu garderobu. Istraživanja su pokazala da ovakve svari stvarno mogu napraviti razliku u nečijem životu. Osjećamo se tada sretnije i samopouzdanije, privlačimo dobre stvari, prestanemo se toliko žaliti i odjednom se sve počne slagati na svoje mjesto.

4.Od mržnje do prave ljubavi
Na početku se mrze i ne mogu jedno drugo podnijeti, a onda do kraja filma ispadne da su se u međuvremenu zaljubili i da su stvoreni jedno za drugo. Ideja ljubavi na prvi pogled zvuči jako dobro, ali ona se ne događa toliko često. Ovo je scenarij koji je zapravo realniji i izgleda kao stvarni život. Sjeti se samo koliko si puta hejtala neku curu kada si ju upoznala, a sada ste najbolje prijateljice. Isto je tako i na ljubavnom planu.

5.Upoznavanje partnera na najčudnije načine
Slučajnim sudaranjem negdje, dok čekate bus ili tramvaj, u dućanu… zato što je danas postalo najpopularnije upoznavati ljude preko društvenih aplikacija, ne znači da svi ovi drugi scenariji nisu mogući. Itekako su mogući! Samo moraš biti otvorena za njih, a ne stajati kao mrgud s prekriženim rukama i ubijati sve pogledom.

6.Iako na papiru on izgleda kao savršen dečko za tebe, nije
Ono kad u filmovima glavni lik završi s nekim s kime ga nikada ne bi spojili. Jer po svemu, netko drugi je bio idealan za nju. To nije samo da bi se publika rastopila ili da bi kraj filma bio neočekivan – iako to jesu glavni razlozi, ovo zapravo imitira i stvaran život. Samo zato što se netko čini kao da je sve ono što želiš u dečku, kada uđete u vezu ili se bolje upoznate, shvatiš da to ipak nije tako. I završiš s nekim totalno suprotnim od onoga što si tražila.

7.Daju drugu priliku nekome s kime su prekinuli ili tko ih je povrijedio
Postoje situacije kada je opravdano dati drugu priliku i one kada nije. Nekada mislimo da je lik glup jer je odlučio dati drugu priliku nekome tko ga je iskoristio, povrijedio, ostavio… ali ovo nije glupost. I hrpa ljudi radi i u stvarnom životu. Vraćamo se bivšima – ne iz navike, nego zato što je možda prošla godine ili dvije, vidimo da se ta osoba promijenila, oprostili smo im što se dogodilo i želimo dati drugu priliku. Nije toliko ludo i klišej. Ima smisla.

8.Kad kaže 'volim te' u zadnjem trenutku
Likovi u romantičnim komedijama vole ostavljati izljeve osjećaja za zadnjih 10 minuta ili kada je zadnji trenutak da to naprave – jer inače su propustili priliku zauvijek. Zvuči kao klišej tipičan za ovakve filmove, ali toliko često to radimo i u realnom životu, samo ne primijetimo. Treba nam hrabrosti da priznamo što osjećamo ili nismo niti sami sigurni što osjećamo dok ne shvatimo da ćemo tu osobu izgubiti ako nešto ne poduzmemo. Možda tvoja gesta neće biti velika kao kod likova u filmovima, ali sigurno su ti ovakve situacije dobro poznate.

Good Luck Chuck Najgore i najdosadnije romantične komedije svih vremena: Ovih 10 nemoj niti pokušati gledati

Moonshot Romantična komedija koju jedva čekamo izlazi u ožujku: Cola Sprousa gledamo u novoj ulozi

Slika nije pronađena Netflixov novi fejl: Tek je izašao nastavak popularnog teen filma i već su ga svi popljuvali

romantična komedija klišeji film Stvarni život

Još vijesti