Sunčanje

Ljetni dani su u punom jeku, Sunce sja, a ti jedva čekaš da možeš pokazati svoju preplanulu boju. No, bez obzira koliko se trudiš sunčati, tvoja koža jednostavno ne tamni kako bi trebala…


Ako se suočavaš s problemom da tvoja koža ne prima boju nakon sunčanja, razmotri ove moguće uzroke i prilagodi svoju rutinu. Pravilna hidratacija, odgovarajući proizvodi, uravnotežena prehrana, umjereno eksfoliranje i pravilna njega nakon sunčanja ključni su za postizanje lijepog preplanulog tena. Uz pravilnu njegu i malo strpljenja, tvoj ten može postati baš onakav kakav želiš.

via GIPHY


1. Nedostatak hidratacije
Hidratacija je ključna za zdravlje tvoje kože, posebno kada se izlažeš Suncu. Kada je koža suha, teško će primiti i zadržati boju. Voda je esencijalna jer pomaže održati elastičnost kože i poboljšava njezinu sposobnost da apsorbira UV zrake koje potiču proizvodnju melanina. Preporučuje se piti barem osam čaša vode dnevno, ali tijekom ljetnih dana to može biti i više zbog pojačanog znojenja. Osim vode, hrana bogata vodom kao što su lubenica, krastavci i jagode također može pomoći. Nakon sunčanja, obavezno koristi hidratantne kreme ili losione koji će pomoći zadržati vlagu u koži, posebno one s aloe verom ili hijaluronskom kiselinom.

2. Korištenje pogrešnih proizvoda za njegu kože
Proizvodi koje koristiš mogu imati veliki utjecaj na tvoju sposobnost tamnjenja. Na primjer, kreme koje sadrže visok SPF faktor (30 ili više) pružaju izvrsnu zaštitu od štetnih UV zraka, ali mogu i spriječiti tamnjenje. Međutim, ne preporučujemo sunčanje bez ikakve zaštite jer može dovesti do opekotina i oštećenja kože. Umjesto toga, koristi proizvode s nižim SPF-om koji pružaju osnovnu zaštitu dok omogućuju postepeno tamnjenje. Također, neki proizvodi za njegu kože mogu sadržavati sastojke koji smanjuju sposobnost tvoje kože da tamni, poput retinoida, koji potiču obnavljanje kože i uklanjaju mrtve stanice prije nego što se pigment može razviti.

via GIPHY

3. Nepravilna prehrana
Tvoja prehrana može imati značajan utjecaj na sposobnost tvoje kože da tamni. Hrana bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima može poboljšati zdravlje kože i njezinu sposobnost tamnjenja. Beta-karoten, koji se nalazi u mrkvi, batatu i špinatu, može poboljšati prirodnu pigmentaciju kože. Vitamin C, prisutan u citrusima, bobičastom voću i paprikama, pomaže u proizvodnji kolagena, što može pospješiti zdravlje kože. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima, također mogu pomoći u održavanju elastičnosti kože i sprječavanju upala.

4. Prečesta eksfolijacija
Eksfolijacija je sjajan način za uklanjanje mrtvih stanica kože, ali prečesto eksfoliranje može ukloniti novu, tek stvorenu boju. Idealno je eksfolirati kožu jednom do dva puta tjedno kako bi ostala glatka i pripremljena za sunčanje. Korištenje nježnih eksfolijanata poput šećernih pilinga ili proizvoda s voćnim kiselinama može pomoći očistiti kožu bez da je iritira ili uklanja novu boju. Nakon eksfolijacije, koža je osjetljivija na Sunce, pa je važno koristiti hidratantne kreme i zaštitu od Sunca. Pravilno balansiranje eksfolijacije pomoći će ti da tvoja koža zadrži preplanuli ten duže vrijeme.

via GIPHY


5. Nedostatak pravilne njege nakon sunčanja
Nakon sunčanja, tvoja koža zahtijeva posebnu njegu kako bi zadržala preplanuli ten. Ako ne koristiš odgovarajuće proizvode za njegu nakon sunčanja, može doći do isušivanja kože i gubitka boje. Hidratantni losioni, posebno oni s aloe verom ili pantenolom, pomažu u smirivanju kože i zadržavanju vlage. Nakon sunčanja, tuširaj se hladnom ili mlakom vodom, jer vruća voda može isušiti kožu i pridonijeti gubitku boje. Izbjegavaj agresivne sapune i radije koristi nježne gelove za tuširanje koji neće dodatno isušiti tvoju kožu. Redovita i pravilna njega nakon sunčanja ključna je za održavanje zdravog i preplanulog tena.

Stavljanje kreme za sunčanje Mitovi o kremama za sunčanje: 7 stvari u koje mnogi vjeruju, a nisu istina

Prijateljice se sunčaju Prirodne metode za tamnjenje: 5 načina kako brzo pocrniti bez riskiranja opeklina ili iritacija

Krema za sunčanje Greške koje radimo kada nanosimo SPF kremu: Za neku od ovih 10 si i ti kriva

 

Sunčanje zašto ne primaš boju greške u sunčanju

Još vijesti