Krema za sunčanje

Kreme sa zaštitnim faktorom su postale obavezni korak koji radimo prije izlaska na sunce, pa čak i prije izlaska iz kuće. Pogotovo kada se radi o kremi za lice. Bez nje se ne izlazi.

Kremu sa zaštitnim faktorom treba nanositi redovito, bilo da se ideš sunčati ili samo ideš u šetnju dok je vani sunce. Pa čak i dok ga nema, ako se skriva iza oblaka, trebalo bi staviti SPF. Barem na lice! Oko toga nema sumnje. Zaštiti će ti kožu. Isto je i s kožom na ostatku tijela. Moraš ju zaštiti. Sunce je jako i nemilosrdno. Krema sa zaštitnim faktorom će ti pomoći i da ne pocrveniš, ali i da ti koža kasnije s godinama izgleda što je bolje moguće. Dermatologinja je za The Sun otkrila kako pravilno nanositi kremu sa SPF-om. Bitno je da ju nanosiš pravilno i da ne radiš neku od sljedećih 10 greški jer u tom slučaju, njen učinak neće biti potpun niti će te štiti kako treba.

1.Stavljaš ju tik pred izlazak na sunce
Lako moguće da i ti ovo radiš. Ova dermatologinja kaže da to nije dobra ideja i da ju treba staviti 20-30 minuta prije nego ideš na sunce kako bi se njeni sastojci stigli aktivirati i upijati UV zrake.

2.Stavljaš je premalo
Nemoj biti štedljiva. Ovakve kreme nisu uvijek baš jeftine, ali ako ju stavljaš na cijelo tijelo, od nogu do glave, trebala bi stavili oko 36 milimetara ili bolje rečeno – količinu koja bi stala u malu čašicu za žesticu.

3.Ostavljaš kremu u autu ili negdje drugdje gdje je jako vruće
Prejako sunce i prevelike vrućine mogu utjecati na puno toga, uključujući i tvoj SPF. Ako predugo stoji negdje gdje je jako vruće, može se „pokvariti“.

4.Ne stavljaš SPF ako su vani oblaci
To što su oblaci ne znači da nema UV zračenja i da sunce ne prodire kroz njih. Iako ga ti ne vidiš, prodire i kroz oblake i zato je pametno staviti SPF čak i kada su oblaci.

Sunčanje Kako brže potamniti: Trik s TikToka koji NIKAKO ne bi trebala isprobavati

5.Kada si uhvatila boju, prestaješ koristiti SPF
Nema razloga da ga prestaneš koristiti. Da više možda nećeš pocrveniti na suncu, ali ti sunce svejedno može uništiti kožu.

6.Nisi provjerila rok trajanja na svojoj kremi
Kreme imaju rok trajanja. Neće ti se vjerojatno ništa dogoditi ako koristiš onu kojoj je rok trajanja istekao, ali takva te krema neće štiti. Izgubi svoju glavnu funkciju.

7.Ne staviš ju na kapke ili usne
Niti jedan dio lica ne bi smjela preskočiti, a ovo su dva koja najviše ljudi preskoči. I tvojim kapcima treba zaštita! Za usne postoje i različiti balzami za sunčanje koji imaju SPF zaštitu u sebi.

Izgorjela koža od sunca Ako smo se namazali kremom za sunčanje i opet smo izgorjeli radimo neku od ovih 5 grešaka

8.Staviš kremu jednom u danu i to je to
Nekada je to dovoljno, ali ako si cijeli dan na suncu, onda nije. Trebala bi ju staviti čak nekoliko puta kroz dan. Kada neka krema ima veći zaštitni faktor, neće trajati dulje, samo će štititi bolje. Zato bez obzira koji zaštitni faktor koristila, kada si cijeli dan na suncu, stavi ju nekoliko puta.

9.Nema UVA i UVB zaštitu
Trebala bi imati obje zaštite kako bi bila najučinkovitija.

10.Misliš da jeftine SPF kreme nisu dobre
Dobre su! Cijena neće toliko značiti da je neka krema kvalitetnija, a neka ne. Pogotovo kada su u pitanju SPF kreme za tijelo. Tada cijena stvarno ne igra ulogu. Kada su u pitanju one za lice, češće ćemo naginjati skupljima jer nam ne ostave lice masno i bijelo. Ipak, ima dobrih jeftinih opcija i za tijelo i za lice.

krema za sunčanje SPF krema sa spf-om greške s kremom za sunčanje kod nanošenja kreme za sunčanje da djeluje što bolje savjeti

Još vijesti