Ginekolog

Mnoge mlade djevojke hvata blaga panika pri samome spomenu ginekološkog pregleda. Sasvim je normalno osjećati nelagodu kada prvi puta odlaziš doktoru, kojem ćeš izložiti svoj najintimniji dio tijela te povjeriti informacije o vlastitim navikama ili eventualnim problemima koje te muče.

Kada točno zakazati svoj prvi termin kod ginekologa?

Vrijeme za prvi ginekološki pregled je individualno. Bilo bi svakako dobro zakazati termin, ukoliko imaš neke simptome vezane uz ginekološko zdravlje. Muče li te primjerice preobilne mjesečnice, neredoviti menstrualni ciklus, osjećaš li čudne bolove u donjem dijelu trbuha ili imaš neobičan iscjedak, javi se svakako liječniku. Nadalje, svaka djevojka koja planira biti spolno aktivna ili već jest, trebala bi se posavjetovati s ginekologom vezano uz zdravlje svojih reproduktivnih organa i kontracepciju. Čak i da nemaš nikakve smetnje i nisi spolno aktivna, uvijek se možeš javiti ginekologu i dobiti provjerene informacije. Svakako gledaj da prvi posjet ginekološkoj ordinaciji bude barem do tvoje dvadesete godine života.

Kako se pripremiti?

Normalno da ćeš ginekologu naglasiti kako je ovo tvoj prvi pregled i dolazak u ordinaciju. Imaj spremne odgovore na pitanja poput onog s koliko si godina dobila prvu menstruaciju i koliko ti prosječno traju menstrualni ciklusi, a svakako moraš reći i datum svoje posljednje menstruacije.

Ženska intima Što ginekolozi žele da mlade cure znaju? Ovih 8 stvari puno nas ne zna, a bitne su

Ginekolog će te pitati muče li te kakvi problemi, jesi li spolno aktivna te koristiš li eventualno kakve lijekove. Važno je na sva pitanja iskreno odgovoriti. Ginekološka ordinacija nije mjesto na kojem samo ginekolog postavlja pitanja. I ti možeš postaviti sva ona pitanja koja te muče vezano uz menstrualni ciklus, naučiti o kontracepciji, spolno prenosivim bolestima, zdravom načinu življenja i svemu što te zanima. Nemoj se zamarati nebitnim stvarima, poput onih da li bi dolje trebala biti depilirana ili ne. Ginekologa ne zanima tvoja intimna frizura, bitna je samo higijena.

Kako taj pregled izgleda?

Nakon razgovora s ginekologom, otići ćeš u kabinu za presvlačenje. Možda bi bilo zgodno da poneseš kakve čarape, ukoliko u ginekološkoj ordinaciji nema papučica za odlazak do ginekološkog stola.

Menstrualni ulošci Boje vaginalnog iscjetka: Zbog koje boje se trebaš brinuti, a koja boja je normalna?

Nezaobilazni instrument ginekološkog pregleda je spekulum, plastični ili metalni instrument za širenje kanala rodnice, koji služi za bolju vizualizaciju njezine unutrašnjosti i vrata maternice. Ne brini, nije ništa bolno, samo budi opuštena. Ako si spolno aktivna, ginekolog će napraviti Papa test, kako bi se dobio bris vrata maternice koji se kasnije šalje na analizu u laboratorij. Papa testom će se utvrditi prisutnosti upale ili nekih drugih bolesti. Ginekološki pregled uključuje i ultrazvučni pregled koji se može obaviti na dva načina: naslanjanjem abdominalne sonde na trbuh ili ukoliko si imala spolni odnos, vaginalnom sondom (na koju je prethodno navučena medicinska zaštitna navlaka).

Moralna podrška

Prije odlaska ginekologu, uvijek se možeš posavjetovati s nekim tko je to već prošao. Možeš se obratiti mami, sestri, prijateljici ili nekoj drugoj osobi od povjerenja u tvojem životu. One ti mogu pomoći odabrati ginekologa pri domovima zdravlja ili se možete odlučiti za privatne ginekološke ordinacije.

Ginekolog prvi put prvi posjet informacije što trebaš znati intimno zdravlje

Još vijesti