Ženska intima

Ako si cura, moraš poznavati 'svoju prijateljicu' dolje i znati neke osnovne stvari. Ginekolozi se svaki dan susreću s nedovoljnom informiranosti cura o intimnom zdravlju zato su izdvojili neke najbitnije stvari.

Pričati o intimnom zdravlju i intimnom dijelu tijela većini cura nije ugodno. Tako se srame pitati i mamu i ginekologa neke stvari, iako zapravo nema razloga da ih bude sram. Drugi način na koji onda traže odgovore je preko Interneta, što onda dovodi do krivog informiranja, zbunjenosti, netočnih dijagnoza, vjerovanje u različite neistinite mitove… Od svih mogućih informacija, ginekolozi su za My Imperfect Life izdvojili 8 najbitnijih stvari koje svaka djevojka obavezno treba znati.

1.Kakve proizvode koristiti za intimnu njegu
Puno cura nije svjesno da treba paziti na to kakve proizvode koriste za intimnu higijenu. Bilo kakav proizvod koji sadrži parfeme, bilo vlažne maramice, gel za tuširanje ili krema, ne bi smjeli ići na intimno područje jer će ti poremetiti pH balans. Kada se on poremeti, to je idealna prilika za stvaranje bakterija i infekcija, kao i pojava loših iscjedaka.

2.Kontracepcijske pilule okružuje hrpa pogrešnih informacija
Puno cura uopće nema glavne informacije o kontracepcijskim pilulama. Vjeruju u mitove koji su daleko od točnog. Od toga da će se udebljati zbog njih do toga da će im one poremetiti plodnost ako ih uzimaju godinama. Sve su to pogrešne informacije – i nisu jedine. Sve najčešće mitove o kontracepcijskim pilulama pročitaj ovdje – 'Mitovi o kontracepcijskim pilulama: Je li istina da ćeš se od njih udebljati i da 100% štite tijekom seksa?'.

3.Skroz je normalno imati iscjedak
Ovo nije nešto što te treba zabrinut. Imati iscjedak je najnormalnija stvar. To je način na koji se tvoja vagina čisti i održava zdravom. Pogotovo dok su miris i tekstura okej i izgledaju normalno. Uz to, iscjedak ti se i mijenja s obzirom na to gdje si u menstrualnom ciklusu, tako da niti neće uvijek izgledati isto. Dok je proziran ili bijeli, to je u redu, a ako je žućkast ili zelenkast, onda nije dobro i trebaš se javiti ginekologu.

4.Nije normalno ako ti je menga svaki mjesec jako bolna ili jako obilna
Ništa što je pretjerano nije normalno. Menge koje su toliko bolne da jedva ustaneš iz kreveta prvih dana nisu normalne, isto tako i ako ti je menga toliko obilna da te to sprječava u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Možda imaš neki problem, a da toga nisi niti svjesna. Puno puta se ovakve stvari mogu lako srediti, samo trebaš otići na pregled.

Slika nije pronađena Zašto cure ne bi smjele piškiti tijekom tuširanja? Pogotovo ako ne želiš imati problema za nekoliko godina

5.Tampon se ne može izgubiti u tebi
Ne znamo zašto puno cura ovo misli, ali ima itekako previše onih koji se boje nositi tampon jer su u strahu da će se on izgubiti negdje unutar tijela. Što je nemoguće, jer vagina nije tunel. Mogu se nekada pomaknuti previše pa ih bude teže izvući, ali neće nigdje dalje otići. U takvim situacijama samo trebaš duboko udahnuti, smiriti se i pokušati ga opet izvaditi. Nemoj se zabrinjavati da će zapeti u tebi.

6.Normalno je ako ti menga ne dođe svaki mjesec točno u dan kada treba
Nemoj zaboraviti da tvoje tijelo nije stroj i da ne može sve biti točno u minutu. Samo zato što ti menga ne dođe točno u dan svaki mjesec, ne znači da nešto nije u redu. Zapravo, to je skroz normalno. Većini žena je tako. Ako dođe nekoliko dana prije ili kasnije, nema razloga za brigu, sve dok je unutar 3-5 tjedana od prošle menge, to je dobro. Na nju utječe toliko toga, od stresa preko prehrane do fizičke aktivnosti.

Slika nije pronađena Kako se riješiti neugodnog mirisa 'tamo dolje' – 6 stvari koje trebaš promijeniti

7.Ne treba te biti sram ići kod ginekologa
Ginekolozi na dnevnoj bazi vide toliko intimnih dijelova tijela da im to ne znači baš ništa i ne treba te biti bed što će vidjeti i tvoje. Njima je to posao. Uz to, ne treba te biti sram pitati ginekologa kakvo ti god pitanje palo na pamet. Nema glupih pitanja, bolje je da znaš.

8.Pazi kakve lubrikante i kondome koristiš
Puno je cura osjetljivije dolje nego što misli i korištenje pogrešnog lubrikanta ili pogrešnih kondoma može dovesti do iritacije ili neugodnog osjećaja tijekom seksa. Svi takvi proizvodi koji sadrže parfeme, alkohol ili su nekog okusa mogu stvarati probleme.

Ginekolog informacije intima ženska intima žensko zdravlje vagina tamo dolje

Još vijesti