internal shower drink

Dodatna vlakna iz chia sjemenki mogu pokrenuti vašu probavu - ali postoje lakši načini za liječenje zatvora. 

U proteklih nekoliko tjedana na TikToku se pojavio novi trend poznat kao 'unutarnji tuš'. Priprema je vrlo jednostavna: dodajte dvije žlice chia sjemenki u čašu vode sa sokom limuna. Ostavite piće da odstoji, a zatim ga popijte što je brže moguće. TikTok videozapisi ovog trenda prikupili su više od 147 milijuna pregleda i broje svakim danom sve više. Video prikazuje kako u nekoliko vrlo jednostavnih koraka napraviti ovaj napitak, a autorica se pita je li napitak doista toliko dobar.

 

@taytaylees IYKYK - internal shower, worth the hype? #wellness #internalshower #chiaseeddrink #chiaseedwater #detox #guthealth @taytaylees ♬ Se Acabo (feat. Method Man) (Remix) - The Beatnuts

Njeni pratitelji u komentarima kažu da je trik definitivno vrijedan pažnje jer pomaže u provanim smetnjama, a dio njih kaže kako ipak nisu mogli popiti rastopljenu chiu. Drugi koji su probali preporučuju je kao piće prije leta kako bi spriječili zatvor na putu. 'Ne znam za vas, ali nakon što letim, tako sam napuhana i natečena i jednostavno se osjećam tako odvratno i imam zatvor', rekla je korisnica TikTok-a Gracie Collins. 

Dakle, što gastroenterolozi misle o ovom novom napitku za 'unutarnje tuširanje' na TikTok-u? Je li napitak toliko koristan kao što se čini - i ima li ikakvih nedostataka?

 

 

Kako djeluje 'Internal Shower'

Interni napitak za tuširanje nije nešto što gastroenterolozi redovito propisuju, ali postoji određena osnova tvrdnje da će vam pomoći kod stolice. Glavni razlog za to su vlakna. "Chia sjemenke su stvarno bogat izvor vlakana", rekla je za Health Reena Chokshi, docentica gastroenterologije na Baylor College of Medicine. Vlakna su vrsta ugljikohidrata koje tijelo ne može probaviti, a važna su za pomoć pri probavi. Chia sjemenke primjer su vrste vlakana koja se nazivaju topiva vlakna, koja privlače vodu i pretvaraju se u gel tijekom probave – to dodaje volumen stolici i pomaže joj da lakše prolazi. Možete očekivati ​​da ćete dobiti oko 10 grama vlakana iz jedne porcije chia sjemenki – to je otprilike dvije žlice.

Možemo li pojesti previše Chia sjemenki?

Budući da su chia sjemenke tako bogate vlaknima, previše ih odjednom može uzrokovati probavne nelagode. "Uzmete li previše chia sjemenki, to definitivno može uzrokovati poprilično nadutost i proljev", rekao je dr. Bedford, preporučivši ljudima da ne piju više od dvije žlice dok im se tijelo ne navikne na dodatni unos vlakana.

 

 

Lijekovi protiv zatvora i kada potražiti liječenje

Zatvor nije nužno normalan, ali je čest. Neki lijekovi uključuju: jesti više vlakana (ne samo kroz chia sjemenke), piti puno vode i redovito vježbati. Dodaci vlakana ili laksativi koji se mogu kupiti bez recepta također mogu pomoći u procesu, rekao je dr. Bedford. Međutim, ako ste stalno u potrazi za načinom života koji će vam pomoći s pražnjenjem crijeva, trebali biste kontaktirati liječnika. 'Oni mogu na odgovarajući način otkriti potencijalne uzroke zatvora i pomoći vam', rekao je dr. Bedford.

Također biste trebali potražiti liječničku pomoć ako se vaša stolica drastično promijenila bez većih promjena u načinu života. Ako vidite krv u stolici, ako je niste imali tjedan dana ili dulje, ili ako imate jake bolove u trbuhu i povraćate uz zatvor, trebali biste posjetiti liječnika. Ali ako vam je zdravstveno stanje dobro, imate chia sjemenke kod kuće i želite (sigurno) eksperimentirati s napitkom za tuširanje – gastroenterolozi kažu da bi to trebalo biti sigurno za probati.

internal shower Voda chia sjemenke limun

Još vijesti