Djevojka s povećalom

U načelu, svi znamo što znači perfekcionizam. To bi se definiralo kao težnja za nepogrešivošću koja se manifestira na svim područjima života. Perfekcionisti stoga često vrše pritisak na sebe, što dovodi do stresa, tjeskobe i izgaranja koja zapravo sprječavaju napredak.

Provjerite spadate li sami u tu kategoriju, jeste li možda i vi perfekcionist? Navest ćemo vam neke očite i manje očite pokazatelje da sami sebe mučite željom za savršenstvom.

1. Ne znate slaviti male pobjede

Za vas, ili su rezultati veliki i grandiozni ili ih nema potrebe slaviti. Čuli ste izreku da „život čine male stvari“, ali jednostavno vam je to smiješno.

2. Bojite se isprobavati nove stvari

Kada nešto rade, perfekcionisti to žele izvesti savršeno. Naravno, kad ste u nečem novi, ne možete odmah od prve biti savršeni: bilo da je u pitanju obični tečaj plesa, učlanjenje u amaterski sportski klub ili bilo koja druga radnja koja uključuje iskustvo s nepoznatim. Perfekcionistima je to iritantno, bit će ih sram što se neće moći pokazati u najboljem svjetlu ili što će ih drugi gledati dok griješe, kao da je griješiti neljudski.

3. Bojite se prosječnosti

Ne želite se zadovoljiti prosječnošću i ne razumijete one kojima je prosječnost dovoljna. Imate vrlo visoko postavljene ciljeve. Nema ničeg lošeg u tome što ste ambiciozni, samo se postavlja pitanje kolika je cijena vaše ambicije. Imate li uopće slobodnog vremena za sebe, zanemarujete li drage ljude i privatan život generalno? No, sve vi to radite kako se ne biste utopili u prosječnosti.

Uplašena djevojka Uobičajene stvari koje imate pri ruci, a koje mogu poslužiti kao sredstvo za samoobranu ako zatreba

4. Druge vrlo lako osudite

Želite savršenstvo, ne samo u onome što radite, nego i u svemu oko sebe. Kao što vrlo lako sudite sebe, tako vrlo lako sudite i druge.

5. Uvijek izgledate sjajno, i vi i vaše okruženje

Osim toga što nastojite da vam stvari i radni ili osobni prostor budu tip-top, tako ste i sami uvijek besprijekorno odjeveni i stilizirani. Nema šanse da izađete na kavu u kvartu neoprane kose ili da izletite van iz kuće u pidžami. Uvijek ste sređeni, ispeglani, počešljani i našminkani.

6. Nikako ne možete dovršiti sve zadatke na vrijeme

Niste netko tko nije radišan, marljiv ili ambiciozan. No, kako težite savršenstvu, prije nego pošaljete običan mail tisuću puta mahnito provjeravate jesu li sve točke i zarezi na mjestu. Tako i kod većih zadataka, niste lijeni, samo ste u stanju sve bjesomučno tisuću puta provjeravati i time se usporavate.

7. Slabo se snalazite u stresnim situacijama

Perfekcionisti se dobro snalaze u okruženjima s niskim stresom. Dobro funkcioniraju na onom terenu koji im je poznat, a svaki izlet u novo i nepoznato ih nervira, jer tu postoji šansa da pogriješe. No, nemoguće je stvoriti život bez izazova. Izazovi i greške nam omogućuju da učimo i napredujemo.

8. Niste zadovoljni životom

Stalni strah od neuspjeha sprječava perfekcioniste da osjećaju istinsko zadovoljstvo životom. Perfekcionistima nažalost nikad ništa nije dovoljno dobro. Čak i kad ostvare jedan rezultat, ne znaju uživati dugo u tome, već traže nešto drugo čemu će stremiti.

 

perfekcionizam kako prepoznati perfekcionista

Još vijesti