OCD

OCD na engleskom, ili kod nas poznatiji opsesivno-kompulzivni poremećaj je vrsta bolesti kod koje se najviše očituje perfekcionizam kod osobe. No, danas svi misle da imaju taj poremećaj jer rade neke stvari, a to zapravo nije tako.

Danas se sve češće čuje da netko sam sebi dijagnosticira ovaj poremećaj. Ljudi to najčešće rade jer su u nekim stvarima i situacijama veliki perfekcionisti, ali je velika razlika između toga i opsesivno-kompulzivnog poremećaja, odnosno OCD-a. Ovaj poremećaj je dosta specifičan i samo zato što ti stvari moraju biti poredane po redu, ne znači da ga imaš i ti. Osobe koje ga imaju se svakodnevno susreću sa stvarima koje ih užasno smetaju, upravo zbog tog poremećaja, a ovo su samo neki od znakova koji ukazuju na njega.

1.Strah od prljavštine
Ako nešto ne podnose osobe koje imaju OCD, onda je to prljavština. Doslovno se boje prašine i prljavštine pa su poprilično uredni jer apsolutno sve mora biti onako kako su zamislili – čisto i mirišljavo, tek će onda njihovo srce biti na mjestu.

via GIPHY

2.Loše razmišljanje u skoro pa svakoj situaciji
Osobe koje imaju ovaj poremećaj su često iznimno pesimistične i gotovo uvijek imaju loše razmišljanje. Za svaku situaciju će se uvijek prvo sjetiti negativne i loše stvari koja bi se mogla dogoditi i većinom nikada ne vide ništa pozitivno u tome.

3.Strah od dodirivanja predmeta koje je netko već dotaknuo
Ukoliko netko zaista ima opsesivno-kompulzivni poremećaj, onda zna kakva je to užasna situacija kada moraju dotaknuti neki predmet kojeg je dirao netko prije njih. Najbolji primjer za to su kvake na vratima – doslovno ih ne možeš ne dodirnuti, a znaš da ih je netko dirao prije tebe.

via GIPHY

 

4.Nervoza ako određeni predmeti nisu posloženi u redu
Jedan od najčešćih znakova, koje mnogi uzimaju zdravo za gotovo pa zbog toga misle da i oni pate od ovog poremećaja, su upravo predmeti koji nisu posloženi u redu. Osobe koje se bore s ovim poremećajem moraju sve stvari predmete imati poredane po redu, boji ili bilo kojem drugom redoslijedu koji je logičan i točan.

5.Izbjegavanje zagrljaja i drugih dodira s ljudima
Ovo je samo još jedna od stvari koje dokazuju da OCD osobe ne podnose dodirivanje s drugim ljudima. Taj znak je djelomično povezan i s time što ne podnose prljavštinu jer samim tim ne podnose i dodire zbog mnogobrojnih bakterija koje se prenose dodirom.

via GIPHY

 

6.Pranje ruku dok koža ne postane suha
Još jedan od razloga koji je povezan s higijenom i čistoćom je pranje ruku. Oni ruke peru doslovno do iznemoglosti, samo da budu čim čišće pa makar i oštetili svoju kožu na rukama. Često se to zna dogoditi, a još češće da te osobe imaju izrazito suhe ruke.

7.Tiho ponavljanje jednih te istih riječi ili pokreta
Osobe ovog poremećaja često tiho ponavljaju više puta jednu te istu riječ dokle god se ne osjećaju dobro. To rade tiho kako ih drugi ne bi čuli, a osjećaju potrebu da tu riječ ponove još barem 5 puta kako bi bili mirni, a ista stvar vrijedi i za pokrete. Nekada rade i po nekoliko koraka više, nepotrebno, samo da bi zadovoljili taj određen broj ponavljanja pokreta kojeg oni žele.

via GIPHY

 

8.Konstantno provjeravanje
Provjeravanje je svakodnevica kod osoba koje imaju opsesivno-kompulzivni poremećaj. Stalno provjeravaju jesu li nešto dobro napravili, poput pisanja maila – kod njih nema pravopisnih pogrešaka i tipfelera. Osim toga, nikada nisu 100% sigurni jesu li zapravo zaključali vrata od kuće ili ne, ali će se vratiti da to provjere.

Slika nije pronađena Anoreksija postaje broj jedan problem među mladima – glavni je krivac nešto što svi imamo u životima

Slika nije pronađena Mrziš kad netko mljacka? Možda imaš psihički poremećaj

Opsesivno-kompulzivni poremećaj OCD perfekcionizam savrsenstvo urednost poremećaj mentalno zdravlje

Još vijesti