Skincare rutina

Vrlo vjerojatno ste primijetile kako su u svijet skincarea ušli neki novi termini.

Što je to retinol, a što BHA i AHA kiseline? Kad možemo koristiti vitamin c i kakve koristi od niacinamida za našu kožu?

Donosimo vam mali vodič kroz sastojke koji se sve češće spominju u svijetu skincare industrije, a koje ne bismo smjele sve istodobno koristiti, kako si na koži ne bismo napravile štetu.

Krenimo redom!

Niacinamid

Ako niste možda čuli za njega, zasigurno ste čuli za vitamin B. Niacinamid je jedan od posebnih oblika vitamina B3 koji se koristi protiv prištića, akni, pigmentacijskih mrlja i možemo reći da je apsolutni must-have za sve oni koji žele ujednačeni ten.

Može se kombinirati s retinolom i hijaluronskom kiselinom.

Ako koristite serum s niacinamidom, izbjegavajte skincare proizvode s AHA/BHA kiselinom, jer ne želite izazvati crvenilo na koži. Izbjegnite ga koristiti i u kombinaciji s vitaminom C, kako ne bi došlo ne neželjenih iritacija.

 

 

Vitamin C

Osim što je dobar za naš organizam, vitamin C je dobar i za našu kožu te joj pomaže da bude zdrava i sjajna. Ovaj esencijalni vitamin ima antioksidativna i protuupalna svojstva koja zaustavljaju starenje, a potiče i obnovu kolagena u koži.

Možete ga koristiti u kombinaciji s hijaluronskom kiselinom.

Izbjegavajte kombiniranje s AHA/BHA kiselinama i retinolom, jer u ovoj kombinaciji mogu izazvati iritaciju.

 

 

Retinol

Retinol je oblik vitamina A i smatra se čudotvornim oružjem za sve one osobe koje pate od proširenih pora, začepljenih pora i prištića. Ima efekti pilinga na površinske slojeve kože te uklanja mrtve stanice kože. Kako uklanja sloj mrtvih stanica, tako izložena koža tretirana retinolom, ujedno je i osjetljivija na svjetlost. Stoga biste kremu ili serum od retinola trebali nanositi navečer, a preko dana koristiti skincare proizvode sa zaštitnim faktorom.

Retinol je dobro kombinirati s hijaluronskom kiselinom, zato što retinol isušuje kožu, a hijaluron će je hidrirati i njegovati.

Ako koristite retinol, izbjegavajte vitamin C. Izbjegavajte i AHA/BHA kiseline, jer bi kombinacija ovih sastojaka bila jednostavno preagresivna.

 

 

AHA i BHA kiselina

AHA kiselina (alfa-hidroksi kiselina), namijenjena je površinskoj eksfoljaciji, dok je BHA kiselina (beta-hidroksi kiselina) namijenjena eksfolijaciji unutar pora. BHA je po svom sastavu ustvari salicilna kiselina, srodna aspirinu. AHA i BHA su poput kemijskih pilinga, jer ljušte mrtve stanice kože. AHA kiseline se upotrebljavaju u borbi protiv bora, a BHA u borbi protiv prekomjernog lučenja sebuma.

AHA/BHA kiseline možete kombinirati s hijaluronom, koji će hidrirati i njegovati kožu isušenu kemijskim pilingom.

AHA i BHA kiseline nikako ne smijete upotrebljavati skupa, jer bi to bilo previše agresivno za kožu. Također ih ne smijete miješati s vitaminom C ili niacinamidom.

 

 

Hijaluronska kiselina

Hijaluron je jedan od najčešće korištenih sastojaka u njezi kože. Općenito je siguran za sve tipove i može pomoći u hidriranju i obnovi kože kojoj nedostaje vlaga. Zapravo je univerzalan te ga možete kombinirati sa svim ovdje navedenim sastojcima: s retinolom, niacinamidom, vitaminom C te AHA/BHA kiselinama.

 

 

serumi sastojci za njegu kože retinol vitamin c aha i bha kiseline hijaluronska kiselina niacinamid kako kombinirati sastojke za njegu kože skincare proizvodi

Još vijesti