Pranje kose

Kroz život često čujemo razne činjenice o kosi – kako ju prati, pravilno održavati i činiti zdravijom. No, dosta tih stvari koje čujemo zapravo nisu dobre jer su to samo mitovi koji se godinama prenose.

Možda si mislila da su neki od ovih mitova točni jer su se i tebi zaista dogodili tijekom pranja ili šamponiranja kose, ali to ne mora biti tako. Na to što ti se dogodilo je možda utjecalo nešto potpuno drugo, kao npr. nepravilno pranje kose, zato jer ovi mitovi nisu istiniti. Nemoj vjerovati svemu što čuješ, a pogotovo ne kada je u pitanju kosa jer ipak svi imamo drugačiju kosu. Niti ne vrijedi za svakoga isto pravilo.

1.Prečesto pranje isušuje kosu
Možda ti se čini da ti je kosa suha zbog prečestog pranja, ali to je samo mit. Kosa ti se isušuje jer kosu ne pereš dobro jer prirodna ulja koje kosa proizvodi se uvijek obnavljaju. Što znači da i ako ispereš ta ulja s vlasišta, ona se pojavljuju ponovo tako da prečesto pranje ju ne isušuje.

via GIPHY

2.Regenerator nije obavezan
Iako danas postoje mnogi proizvodi za kosu, nije istina da regenerator nije obavezno koristiti i da ga koriste samo one cure koje imaju problema s raščešljavanjem kose. Regenerator je tu da hidratizira kosu, a šampon da ukloni sve nečistoće s nje. Zato ako ga ne koristiš, možda je to razlog zbog kojeg ti je kosa suha.

3.Kosa se mora prati svaki dan
Što se tiče pranja kose, svaka cura zna najbolje za sebe. Ne postoji neko univerzalno pravilo koliko često trebaš prati kosu, pogotovo zbog toga jer svi imamo različite tipove kose i ne vrijedi za svakoga isto. Zato kosu ne moraš prati svaki dan nego tada kada ti se počne mastiti.

via GIPHY

4.Pranje kose u hladnoj vodi daje sjaj
Hladna voda neće učiniti kosu sjajnijom. Naprotiv, to može biti loše jer hladna voda sužava krve kapilare u vlasištu, a to otežava da hranjive tvari normalno prođu do svake dlake. Zato ju ipak peri u toploj vodi jer hladna ne donosi sjaj.

Slika nije pronađena Ispucali vrhovi kao neprijatelj broj 1: Počni raditi ove stvari – i vrhovi će ti se manje listati i pucati

5.Ispiranje kose limunom ili octom čini kosu sjajnijom
Ovaj trik koristio se davno kada nije postojalo toliko vrsti i proizvođača šampona. Prije su to radili jer su kosu prali nekim običnim sapunom, a kiseline limuna i octa su davali sjaj jer taj sapun sam za sebe je samo malo očistio kosu. Danas te kiseline ne moraš stavljati na kosu jer gotovo svi šamponi u sebi imaju sastojke i za sjaj, a nikada ne znaš kako će kosa reagirati jer su u pitanju jake kiseline limuna i octa.

via GIPHY

6.Kosu ne treba prati jer se očisti sama
Sigurno si čula za slučajeve cura koje godinama ne peru svoju kosu jer tvrde da se kosa obnavlja i čisti sama. To nije istina. Sama činjenica da kosa proizvodi svoja vlastita ulja dovoljno govori jer se zbog njih kosa masti i nemoguće je da se sama očisti s obzirom na to da se ta ulja konstantno proizvode. Osim toga, kosa može biti puna nečistoća, prašine i bakterija kada se ne pere dugo.

7.Šampon prestane djelovati kada ga dugo koristiš
Ovaj mit je istinit jedino ako se je u međuvremenu promijenio sastav tvojeg najdražeg šampona, pa nema isto djelovanje kakvo je imao prije. No, nije istina da on s vremenom prestane djelovati jer istog koristiš već godinama. Ako nisu promijenili sastav šampona, onda je moguće da se promijenilo stanje tvoje kose. Ono se može promijeniti promjenom godišnjih doba, ako si imala drastično šišanje na kratko, ako si se bojala ili su se pramenovi tvoje kose jednostavno stanjili ili izravnali.

via GIPHY

8.Čim je kosa prljavija, brže raste
Ovaj mit je potpuno pogrešan. Jedan poznati frizer koji brine o kosi Gigi Hadid i Megan Fox je otkrio da je kosa najzdravija i u najboljem stanju kada je čista i hidratizirana. Nepranje kose može uzrokovati da se začepe folikule vlasišta zbog ulja i masnoća, a to zapravo zaustavlja rast kose.

Lijepa kosa Frizerke ovih 8 stvari NIKADA ne bi napravile svojoj kosi – zašto ih onda ti radiš?

9.Što više šampona staviš na kosu ona će duže biti čista
To što dobiješ puno sapunice stavljanjem šampona, ne znači da će ti kosa biti čišća i da će duže izgledati čisto. Nije dokazano da sapunica ima bolji učinak čišćenja, a ona se stvara zbog jakih sastojaka u svakom šamponu.

via GIPHY

10.Regenerator treba isprati do kraja
Regenerator je puno masniji i gušći od običnog šampona. Ta masnoća zapravo daje sjaj i hidratizaciju kosi zato ako ga ispereš skroz do kraja s kose, on neće imati nikakav učinak. Zato ga nije dobro ispirati do kraja, a ako ga stavljaš samo na vrhove, ne moraš se bojati da će ti se zbog regeneratora prije zamastiti.

Matilda Djerf Kada ti kosa visi i izgleda tanko: 8 trikova kako joj dati volumena da izgleda bujnije

Kosa pranje kose šamponiranje kose mitovi o kosi lažni mitovi

Još vijesti