Overthinkanje

Jednako kako brineš o svom fizičkom zdravlju, trebaš brinuti i o svom mentalnom zdravlju. Ono je itekako bitno i ne bi ga trebali zapostavljati! Da bi bilo što bolje, postoje neke stvari o kojima svi trebamo prestati overthinkati.

Mozak nam zna odlutati na tamna i mračna mjesta i onda samo padamo sve dublje i dublje. Nije uvijek lako prestati razmišljati o nečemu, pogotovo ako je to nešto što te baš muči. Ipak, ako je trenutak prošao i više se ne možeš vratiti u tu situaciju, nema smisla mučiti se i dane i noći ju vrtjeti po glavi. Razmišljanjem o nekim stvarima malo po malo uništavamo vlastito mentalno zdravlje. Iako je razmišljanje dobro, u ovim slučajevima to nije istina i o ovih bi 9 stvari trebala pokušati razmišljati što je manje moguće.

1.Overthinkamo neku odluku
Da, prije donošenja odluka, pogotovo onih velikih, trebaš razmisliti. Ipak, puno premišljanja i oklijevanja nije uvijek dobro i nekada zbog toga možeš izgubiti priliku. Jednom kada počneš overthinkati o nečemu, ne možeš stati. Razmisli, izvaži i onda odluči. Ne moraš milijun puta samu sebe preispitivati, vjerojatno je ono kako si prvo odlučila i bila najbolja odluka.

Na vagi Stvari koje mora čuti svaka cura koja je opsjednuta svojom težinom - 6 velikih istina

2.Brinemo se oko toga što će drugi misliti
Bilo o nečemu što smo odjenuli ili nečemu što smo htjeli reći. Što te briga što će drugi misliti! Dok god nije ništa opasno ili ilegalno u pitanju, ne bi se trebala zamarati oko toga. Ljudi koji su ti bliski i kojima je stalo do tebe te neće osuđivati, a za one druge koga briga.

3.Prošlost
Dogodilo se, prošlo je i u prošlost se više ne možeš vratiti. Naučila si lekciju, sada znaš. Ne možeš ništa više promijeniti, to je stvar s prošlošću. Najbolja stvar je fokusirati se na budućnost i ne napraviti tu opet tu grešku koja ti ne da mira.

4.Samosažaljevanje same sebe
Što ćeš dobiti s tim? Apsolutno ništa! Preuzmi odgovornost i kreni dalje. Za puno toga što nam se događa smo si i sami krivi. Ne uvijek, ali većinom. Nema razloga da se samu sebe sažalijevaš, već se pokreni i pronađi način kako to što te muči popraviti. Uvijek postoji rješenje iako ga možda nećeš odmah vidjeti.

5.Ljubomora
Bilo zbog dečka, nečijeg uspjeha, neke stvari koju ima frendica, a ti nemaš – ljubomora ti baš nikako neće pomoći. Nećeš se zbog toga osjećati bolje niti ćeš postati bolja. Pretvori ljubomoru u motivaciju. Tada ćeš od nje imati koristi.

6.Negativno razmišljanje
Još jedna stvar koja te sabotira. Puno nas razmišlja na način da uvijek gleda što se sve negativno može dogoditi ako nešto napravimo, umjesto da razmišljamo o svemu pozitivnom što bi se moglo dogoditi ako to napravimo. Negativa te samo koči i osjećaš se sve gore.

Cura puna sebe Stvari s kojima se ne bi trebala hvaliti: Ovih 13 nisu za pohvalu i pokazuju te u lošem svjetlu

7.Tvoje nesigurnosti
Svi imaju nesigurnosti, pa čak i Kim Kardashian ili Hailey Bieber. Uvijek ćeš ih imati. To je neizbježno. Ono što možeš napraviti je ne pustiti ih da dominiraju tvojim životom. Nemoj pustiti da tvoje nesigurnosti donose odluke za tebe. Preuzmi kontrolu.

8.Uspoređivanje s drugima
Ako se uspoređuješ s drugima kako bi se motivirala da postigneš isto što i oni, onda je to u redu. Ako se uspoređuješ s drugima samo da bi sebi dokazala da nisi dovoljno vrijedna, lijepa ili pametna, onda s tim moraš što prije prestati. Uspoređivanje s drugima, pogotovo ljudima na društvenim mrežama koje ne poznaješ, zapravo je gubitak vremena.

9.Zabrinjavanje oko toga što će se MOŽDA dogoditi
Brinuti se oko stvari koje će se možda dogoditi, a možda i neće je gubitak vremena. Pogotovo ako si dala sve od sebe ili stvar nije u tvojim rukama i ti ne možeš ništa ionako napraviti. Dok nisi sigurna da će se dogoditi, ne moraš se niti zabrinjavati oko njih. Budi pozitivna!

negativno razmišljanje mentalno zdravlje prestati razmišljati overthinkanje izbaci iz glave

Još vijesti