Na vagi

Stati ispred ogledala i biti zadovoljna s onim što vidiš je najbolji osjećaj. Ipak, za neke on dolazi sa skupom cijenom. Nosi sa sobom dane izgladnjivanja, ludih dijeta i suza. Ne mora biti tako, a sada ćemo ti pokazati i zašto.

Brojka na vagi nije mjerilo koliko si zgodna ili koliko vrijediš. Nažalost, mnogi tu brojku shvaćaju jako ozbiljno i ona im počne gospodariti životom. Iako znamo da se ne smijemo uspoređivati s curama na Instagramu jer one tako ne izgledaju u stvarnosti, svejedno to radimo. Pogotovo kada si u teen godinama i kada prolaziš kroz pubertet! Stavljaš na sebe prevelik pritisak i nerealne ciljeve. Sve cure koje su opsjednute svojom težinom moraju pročitati, i shvatiti, ove stvari.

1.Tvoje se tijelo mijenja
Kada si u pubertetu, bilo da si tek ušla u njega ili si već neko vrijeme, on će svejedno utjecati na tvoje tijelo i tvoje hormone. Moguće je da ti se zbog ulaska u pubertet i promjene u hormonima promijeni apetit i da ti tijelo traži više neke namirnice. Mogu ti se dogoditi promjene u izgledu ili dobivanje na težini. Budi strpljiva. Bitno je da pokušavaš jesti što zdravije, a ne što manje.

2.Brojanje kalorija je hobi kojeg se moraš ostaviti
Pronađi neki drugi hobi. Osim ako si nutricionist ili imaš iz nekog razloga posebnu prehranu pa trebaš brojati kalorije. Ako nisi, ostavi se toga. Kalorije trebaju tvojem tijelu da bi dobilo energije. Kalorije nisu uvijek loša stvar, ovisi odakle ih i dobivaš. Naravno da nije zdravo pojesti tri tanjura tjestenine, to i sama možeš procijeniti bez brojanja kalorija. Umjesto da brojiš svaku koju si pojela u danu, odi prošetati sat vremena po kvartu!

3.Brojka na vagi nije pokazatelj toga jesi li debela ili mršava
Netko može imati više kila i izgledati mršavo, a drugi će imati isto toliko kila i izgledati deblje. A radi se o istoj brojki! Ovisi koliko si visoka, koliko imaš mišićne mase, koliko imaš oblina…brojka na vagi nije tako jednostavna koliko misliš da je. Nije uopće bitno koja je to brojka, bitno je kako se osjećaš u vlastitoj koži – prije nego ju vidiš. Nemoj da te ona baci u depru.

4.Dijete s interneta i iz časopisa ne rade
Nemoj ići na neke lude dijete, jer većina njih je napravljena na principu da je sve super dok si na njima, ali čim prestaneš biti, i vratiš se svojim navikama, tijelo se također vrati u staro stanje. Ako stvarno želiš dijetu za sebe, javi se nekom osobnom treneru i daj mu da ti složi vježbe i jelovnik uz koje ćeš postići izgled koji si zamislila. Oni su prošli edukacije i mogu ti dati zdravu i normalnu varijantu dijete za tebe.

5.Mršavost te neće učiniti sretnom
Misliš da ćeš moći biti sretna tek kada izmršaviš i kada ćeš imati struk poput Kendall Jenner? Ne. Ako nisi sretna sada, nećeš biti sretna ni s 10 kilograma manje. Bit ćeš sretna onda kada zavoliš svoje tijelo takvo kakvo je i kada znaš da se prema njemu odnosiš najzdravije što u tom trenutku možeš.

6.Ne postoji samo jedna veličina koja se smatra lijepom i privlačnom
To što ne staneš u hlače broj 34 ne znači da si debela, nego da imaš obline. To što moraš uzeti majicu u L veličini ne znači da preko ljeta ne možeš obući dvodijelni badić i ponosno prošetati plažom. Nema jedne veličine koja se smatra lijepom i privlačnom. Tvoje je tijelo drugačije od tijela tvoje frendice, one TikTokerice koju pratiš ili modela kojeg vidiš na plakatu dok ideš iz škole. Zavoli ga, pazi na njega i pokušaj imati što zdravije navike.


Svi koji se bore s poremećajima u prehrani ili su opsjednuti svojom težinom, mogu baciti oko na knjigu Mateje Klemenčić Klicper „Fitness i napolitanke“, koja je u njoj opisala i svoje iskustvo s problemima u prehrani. Više o tome njoj i njenoj knjizi može saznati u intervjuu koji smo imali s njom – OVDJE.

Oni kojima treba stručna pomoć po pitanju poremećaja u prehrani, uvijek se mogu obratiti nekome od sljedećih:

Centar za mentalno zdravlje mladih Zagreb
01/6468-333; info@czm.hr

Centar za poremećaje hranjenja „BEA“
098/9005-973; info@centarbea.hr

Udruga „Snaga u meni“
097/7019-557; udruga.snagaumeni@gmail.com

KBC Zagreb – Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju
01/2376-504; 01/2376-391; djecja.psihijatrija.psihoterapija@kbc-zagreb.hr

opsjednuta težinom mršavljenje moraš čuti savjeti bitno za znati Poremećaj u prehrani

Još vijesti