Trema prije javnog nastupa

Ako si ikada osjetila leptiriće u želucu ili lupanje srca prije nego što trebaš stati pred publiku, znaš o čemu se radi – tjeskoba prije javnog nastupa, poznata i kao trema, može biti izazovna. No, nemoj se brinuti donosimo sedam provjerenih načina kako se riješiti treme i zračiti samopouzdanjem prije nego što zauzmeš središnje mjesto pozornice.

1. Priprema je najbitnjia
Prije nego što stupiš na scenu, važno se temeljito pripremiti. Upoznaj svoj materijal ili govor, vježbaj ga naglas i uvjeri se da si dobro svjesna svake riječi. Što više znaš o svom sadržaju, to ćeš se osjećati sigurnije i manje nervozno.

2. Vježbaj disanje
Kontrolirano disanje može ti pomoći smiriti živce. Prije nastupa, posveti nekoliko minuta dubokom disanju. Udahni polako kroz nos, zadrži dah na trenutak, a zatim izdahni kroz usta. Ponavljaj ovaj proces nekoliko puta kako bi opustila tijelo i smirila um.

via GIPHY
3. Vizualiziranje uspjeha
Zamisli sebe kako uspješno izvodiš svoj nastup. Vizualizacija pozitivnog ishoda može poboljšati samopouzdanje i smanjiti tjeskobu. Fokusiraj se na pozitivne reakcije publike i osjećaj zadovoljstva nakon što uspješno završiš nastup.

4. Zamisli da su u publici tvoji bližnji
Razmišljaj o publici kao o prijateljskom okruženju. Nemoj se bojati dijeliti svoje misli i emocije s njima. Ako uspostaviš emocionalnu povezanost, tvoj nastup će postati iskreniji i lakše ćeš se nositi s tremom.

via GIPHY
5. Fizička aktivnost
Prije nastupa, napravi brzu šetnju ili vježbe istezanja. Fizička aktivnost može osloboditi napetost u tijelu i potaknuti oslobađanje endorfina, što će ti pomoći u smanjenju stresa.

6. Postavi realna očekivanja
Nemoj sebi postavljati nerealna očekivanja. Prihvati da nitko nije savršen i da mala pogreška nije kraj svijeta. Svaka prilika za javni nastup prilika je za učenje i rast, pa nemoj sebi dozvoliti da te strah paralizira.

via GIPHY
7. Poveži se s publikom
Prije nego što počneš, uspostavi kontakt s publikom. Osmijehni se, pogledaj ljude u oči i pokaži im da si tu s njima, a ne protiv njih. Osjećaj povezanosti može umanjiti osjećaj usamljenosti na pozornici.

Ovo je sedam jednostavnih, ali učinkovitih načina kako se nositi s tremom prije javnog nastupa. Sjeti se da je tjeskoba prirodna reakcija, ali uz pravilnu pripremu i tehnike opuštanja, možeš je svladati i zablistati na pozornici. Vjeruj u sebe, diši duboko i sjeti se da si ti glavna.

Marcela Oroši Marcela nam je otkrila fora značenja iza svojih tetovaža, ludi trač koji je čula o sebi i svoju veliku želju

trema tjeskoba javni nastup

Još vijesti