Učenica

Osim naravno svih lekcija iz matematike, hrvatskog i ostalih predmeta koje imaš, bit će ti korisno do kraja srednje naučiti još neke lekcije od kojih ćeš također imati koristi i kada izađeš iz škole.

Kada izađeš iz srednje, kojim god putem dalje krenula, okolina će te smatrati odraslom i odgovornom osobom. Bilo da ideš na faks ili daljnje školovanje nije za tebe i ideš u potragu za poslom, postoje neke stvari od kojih ćeš jako imati koristi ako ih kreneš sada usvajati. Još ih do kraja srednje stigneš naučiti i postati malo odgovornija verzija sebe. Bit će ti kasnije lakše ako ih sada naučiš, jer kad-tad ćeš na teži način morati ovo što prije usvojiti i snaći se. Nije tako teško i ovo nije učenje u onom smislu da trebaš uzeti neku knjigu, sjesti i štrebati. Sada ćeš vidjeti o čemu se sve radi – na svoju „to-do“ listu do kraja srednje stvari i ove stvari.

Učenica Kako da ti zadnji razred srednje škole bude najbolji ikad: 7 načina kako ga u potpunosti iskoristiti

1.Koji je tvoj stil učenja
Ako ideš na faks, ovo je nešto što će ti biti jako korisno. Na faksu te čeka više učenja, deblje knjige i više gradiva. To ne mora biti tako strašno kako na prvu zvuči ako sada pronađeš svoj stil učenja. Netko lakše uči kada si sve prepisuje, a netko kada ima sve šareno. Pogledaj koji svi tipovi učenja postoje, isprobaj ih i vidi s kojim ćeš najbrže i najlakše usvojiti gradivo – to je tvoj stil učenja!

2.Organiziranje vlastitog vremena
Organizacija vremena je bitna vještina koju i mnogi odrasli nemaju. Ako si ne znaš organizirati vrijeme onda ćeš stalno sa svim kasniti, biti u stisci i pod stresom. Kako posložiti sve obaveze da ih stigneš odraditi na vrijeme, ali i da stigneš odraditi sve ostale stvari koje želiš raditi? Može se i izvedivo je, samo trebaš naučiti organizirati se. Uzmi papir i piši dnevne ili tjedne planove, to je jedna stvar koja može pomoći.

3.Kako koegzistirati s ljudima koji ti možda nisu dragi bez da se pofajtate
Gdje god da ćeš biti, na faksu, na poslu ili sada u srednjoj, imat ćeš u svom okruženju ljude koji će ti biti jako dragi i s kojima ćeš se slagati, ali i ljude koji će te živcirati i s kojima si nećeš biti dobra. Naučiti kako boraviti satima svaki dan s njima bez da se nerviraš, ne reagirati na provokacije, držati nekad jezik za zubima, ne biti nepristojna kada to jako želiš…to su stvari koje ako izvježbaš sada, kasnije ti mogu biti jako korisne.

4.Raspolaganje s novcem
Kako ne potrošiti odjednom sav novac koji imaš na nešto što želiš, a kasnije onda žicati stalno okolo druge da ti posude za osnovne stvari? Točnije, trebaš naučiti biti financijski odgovorna. Ako ti roditelji daju džeparac ili radiš negdje preko ljeta, super, imaš neki svoj novac s kojim trebaš raspolagati. Nemaš ga neograničeno i moraš naučiti kako ga rasporediti kroz dane do sljedećeg džeparca bez da ostaneš na nuli. Nekada to znači i da ćeš morati odustati od kupnje nečega što želiš, a što ti nije možda nužno neophodno. Nauči i kako od svakog džeparca neki manji iznos stavljati sa strane i uštedjeti.

Učenica Predmeti koje bismo željeli učiti u školama, a nemamo ih: Ove vještine bi nam bile korisne za snalaženje u životu

5.Kako skuhati osnovne stvari
Kreni polako učiti s mamom kako skuhati neke osnovne stvari – od neke jednostavne tjestenine, kako ispeći piletinu ili napraviti pire krumpir. Kada mama kuha nešto što voliš jesti, a nije jako komplicirano, počni učiti polako s njom. Kada se osamostališ, a pogotovo ako odeš na faks u drugi grad, ovo će ti jako dobro doći.

6.Rješavati obaveze bez da te netko drugi mora podsjećati na njih
Ne možeš uvijek ovisiti o tome da će te drugi podsjećati na tvoje obaveze. Ti trebaš biti ta koja ćeš samu sebe podsjećati da danas moraš nešto napraviti jer je rok do ponoći. Moraš naučiti biti odgovorna. Lako je ovisiti o roditeljima ili bilo kojoj drugoj odrasloj osobi da će te podsjećati „e moraš danas…“ ili „do sutra moraš…“. Kako odrastaš, tako moraš naučiti da neće uvijek biti tu netko tko će te podsjećati i da ako nešto zaboraviš, možeš jako zeznuti stvari.

7.Držati svoj prostor urednim
I čistim. Ovo se odnosi na tvoju sobu i/ili prostor gdje učiš. To je nešto što se treba naučiti još dok odrastaš da kao odrasla osoba ne bi živjela u svinjcu i neredu. Sigurno se puno bolje osjećaš kada si negdje gdje je lijepo, mirišljavo i uredno. Kreni već sada ubacivati ovo u svoju svakodnevicu da ti postane navika.

8.Odvajati važne informacije od manje važnih
Sada već u školi dok učiš ili kada ćeš učiti za državnu maturu, dobit ćeš pred sebe puno nekih informacija. Neke će biti bitne, neke baš i ne. Ako do sada već nisi, trebaš naučiti odvajati bitne informacije od onih manje bitnih u hrpi materijala koje imaš ispred sebe. Ovo ti može olakšati učenje.

srednja škola maturanti naučiti prije kraja škole vještine korisno naučiti korisna znanja prije kraja srednje škole

Još vijesti