Plavuša s Harvarda

Elle Woods ili Plavušu s Harvarda uvijek svi gledaju kao modni uzor, ali ona ti može biti i uzor u učenju jer je kroz film dala neke super savjete za učenje koji ti vjerojatno do sada nisu upali u oko.

Nemoguće da ne znaš za film „Plavuša s Harvarda“ i glavni lik Elle Woods. Ova je romantična komedija film koji već preko 20 godina gleda svaka djevojka. Osim što je Elle Woods totalna modna ikona, može biti i uzor kada je u pitanju učenje. Zamislila je da želi ići na Harvard i dala je sve do sebe da u tome i uspije, a iako se na prvu nije snašla tamo, ubrzo je uhvatila ritam. Vjerojatno znaš da je Harvard jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu. Osim što je tamo teško upasti, treba i puno učiti kada jednom uhvatiš svoje mjesto. Pogledali smo ovaj girly film drugim očima i izdvajamo ti neke savjete za učenje kojima se koristila i Elle Woods, a mogli bi poslužiti i tebi.

Hermiona Granger Uči kao Hermiona Granger! Ona se baš uvijek drži 7 pravila kad je škola u pitanju

1.Koristi markere, penkale u boji i samoljepljive papiriće – neka bude šareno
Bit će ti ljepše, a i lakše za učiti. Podcrtavanje bitnih stvari ili ispisivanje na papirić nečeg korisnog ti može samo pomoći. Uzmi markere, šarene penkale i neka ti svaka boja bude za nešto. Ako si vizualni tip, ovo ti može jako pomoći kod pamćenja informacija.

2.Napravi si kartice za ponavljanje
Elle Woods je koristila i kartice za ponavljanje, nešto što je u SAD-u dosta popularno, ako je suditi po filmovima. Izreži papir na manje komade i na jednu stranu napiši pitanje, a na drugu odgovor. Tako ćeš brzo i lako moći provjeriti jesi li dobro zapamtila, a može pomoći i kada učiš s nekim pa jedno drugo krenete ispitivati. Iako će ti izrada kartica uzeti nešto vremena, zapravo ćeš učiti i dok ih radiš.

3.Pronađi SVOJE mjesto za učenje
Netko najlakše uči u knjižnici, netko u sobi, a netko u kafiću. Tvoje mjesto možda neće biti niti jedno od tih! Nemoj se voditi s drugima i pronađi svoje mjesto po onome što tebi odgovara. Možda to bude u vrtu na suncu, na balkonu, u boravku…nema pogrešnog mjesta za učenje.

4.Budi dobra i dijeli svoje bilješke s drugima
Nemoj biti ona osoba koja ne želi dijeliti svoje bilješke s drugima. Iako si se potrudila, a ta osoba nije, nikada ne znaš kada će njena pomoć možda tebi dobro doći. Ako si napravila bilješke za nešto i netko te traži da ih posudi, daj ih. Dobre karme nikada previše, pogotovo prije testa.

Mukotrpno učenje Učiš satima, a ništa nisi naučila? Ovih 5 stvari volimo raditi dok učimo, a zapravo nam samo stvaraju probleme

5.Ne odustaj
Nekada neće ići tako lako jer učiš predmet koji dobro ne razumiješ i kao da ti ne mogu informacije ostati u glavi. Ne odustaj! Iako je najlakše sve samo pustiti, Elle Woods to nikada ne bi napravila. Pronađi drugi način, odi na instrukcije, traži pomoć…samo ne odustaj.

6.Pronađi stare testove (ili složi svoj prateći lekcije) i provjeri svoje znanje tako da ih pokušaš riješiti
Kada misliš da si donekle naučila, provjeri svoje znanje tako da rješavaš stare testove. Ako ti netko može reći kako otprilike izgleda test i kakav tip pitanja ima, odlično. Ako pak ne možeš doći do takvih informacija, složi sama svoj test. Odi po gradivu i sastavljaj pitanja, a kasnije ih riješi. Tako ćeš provjeriti koliko si stvarno naučila.

7.Uči u grupi
Nagovoriti se na učenje nije lako, a pomoći može učenje u grupi – ili samo s frendicom. Zajedno možete jedna drugoj bolje objasniti gradivo ili jedna drugu ispitivati. Bitno je samo da se dogovorite da ćete stvarno učiti. Puno je lakše shvatiti neko gradivo kada ga jedna drugoj objasnite.

8.Ako nešto ne možeš zapamtiti, spoji si to u glavi s nečim što ti je već dobro poznato
Ne možeš zapamtiti neku informaciju? Napravi igru asocijacija! Spoji ju s nečim što ti je dobro poznato. S čim god! Tako ćeš puno lakše zapamtiti i lakše se sjetiti kasnije kada ćeš pisati test.

9.Dan ili dva prije testa nosi bilješke sa sobom kad negdje ideš da možeš ponoviti
Vjerojatno imaš neke bilješke za učenje. Njih je dobro ubaciti u torbicu ako ideš kod frizera, ako putuješ s javnim prijevozom na nekoj duljoj relaciji…gdje god da ideš, a imat ćeš vrijeme za raditi nešto usput, iskoristi ga da ponoviš gradivo. Da i jednom sve pročitaš, to je već nešto.

Nositi naočale Mali načini na koje možeš postati inteligentnija: 10 ponašanja koja će te učiniti pametnijom

plavuša s harvarda Elle Woods uči kao učenje savjeti za učenje kako učiti zapamtiti kada učiš pripremiti se za test

Još vijesti