učenje

Zašto potrošiti cijeli dan na učenje ako možeš to sve obaviti u puno kraćem roku i onda uživati u slobodnom vremenu? Postoji 6 jednostavnih savjeta kojih će se svatko lako držati, a koji su zlata vrijedni.

Svatko ima svoj način na koji mu je najbolje učiti i dok ne nađeš stil učenja koji tebi odgovara, trošit ćeš previše vremena na to. Pa ipak, postoje neki savjeti koji ti mogu pomoći i uz koje ćeš se lakše koncentrirati i brže proći kroz gradivo. S njima ćeš uštedjeti vrijeme, ali i smanjiti živciranje. Nećeš trebati napraviti nikakve velike promjene u tome kako učiš, par malih, a razlika bi mogla biti vidljiva. Ovi su savjeti provjereno dobri.

1.Nemoj učiti satima, po 30 minuta je dovoljno

Koliko god da imaš gradiva, učiti satima u komadu je greška koju sigurno i ti radiš. Zapravo bezveze trošiš vrijeme jer tvoj mozak ionako ne može toliko dugo biti koncentriran i jednako dobro pamtiti. Istraživanja su pokazala da naš mozak najbolje pamti informacije prvih i zadnjih 15 minuta učenja, a sve ono između će najvjerojatnije biti brzo (prebrzo) zaboravljeno. Zato je po 30 minuta najbolje učiti. I onda uzeti pauzu.

2.Rasporedi gradivo po malim cjelinama

Koliko god da imaš gradiva, rasporedi ga na manje cjeline, čak iako ti se čini da ga nema puno. Po poglavljima ili satovima kako ste prolazili gradivo, sasvim svejedno kojim ćeš se sistemom voditi, bitno je samo da je u manjim cjelinama, a ne da učiš 50 stranica odjednom. Tako će ti biti puno teže zapamtiti jer odjednom mozgu daješ hrpetinu novih informacija.

3.Stavi tajmer na 30 minuta i dok se ne oglasi, ne radi ništa drugo nego uči

Mobitel je tvoj najveći neprijatelj. Jer čim čuješ zvuk poruke, spustit ćeš knjigu. Znamo to mi, znaš to i ti, nemoj se zavaravati. Jedina stvar za koju možeš koristiti mobitel pri učenju je da na početku učenja staviš tajmer ili alarm da ti se oglase za 30 minuta. Tako nećeš morati svako malo gledati na sat i možeš se posvetiti isključivo učenju. U tih 30 minuta dok se ne oglasi tajmer, nemaš ništa drugo za raditi osim učiti. Ništa!

4.Nakon 30 minuta, uzmi pauzicu

Nemoj baš pretjerati s duljinom pauze, 5 ili 10 minuta ti je dovoljno da se odmoriš i da sakupiš snage za nastaviti dalje. Bitno je uzeti kratku pauzu, a ne odmah nastaviti s učenjem. To je vrijeme da se digneš, razgibaš, pojedeš nešto, napraviš kavu…što god želiš. Ali za 5-10 minuta, vrati se na mjesto. Ako će ti pauza biti dulja, samo ćeš odgađati povratak za stol gdje učiš. I to nas dovodi do sljedeće točke.

5.Uči za stolom

Ne na krevetu. Za stolom moraš sjediti ravno, na krevetu ćeš se izvaliti i lako odlutati negdje u mislima. Bilo da imaš radni stolić ili učiš za kuhinjskim stolom, skroz nebitno, bitno je samo da nisi negdje gdje inače spavaš i gdje ne možeš ravno sjesti.

6.Uči iz knjige i papira, ne s laptopa

Ili mobitela ili tableta. Kada si sve pripremila za učenje, ako i imaš neke materijale na laptopu, najpametnije je isprintati ih i pripremiti se na taj način unaprijed za učenje. Na papirima ćeš moći podcrtavati, dodavati bilješke, označavati bitno markerima… i nećeš biti u iskušenju da radiš išta drugo. Označavanje markerima ili dopisivanje svojih bilješki pokazalo se kao metoda koja većini pomaže da lakše zapamte gradivo.

Pogledajte još:

Kako izbjeći stres prije ispita ili odgovaranja? Dan prije napravi ovih 6 stvari

Najvažnije pitanje prvi dan škole: Kada su praznici i na koje dane padaju blagdani da se ne ide u školu?

Ako ovo ne napraviš sada, kasnije ćeš požaliti: 10 stvari koje trebaš napraviti prije kraja srednje škole

Škola efikasno učenje učenje kako učiti savjeti za učenje

Još vijesti