Učenje

Najgora navika povezana s učenjem koju ima većina nas je da odgađamo učenje. Odgađamo ga i odgađamo jer kao imamo vremena i onda dođe zadnji tren i moramo sve naučiti u jednoj večeri. Koje su to još navike kojih se moraš riješiti?

Odgađanje učenja nećemo niti stavljati na ovu listu jer svi jako dobro znamo da je to grozna navika, svjesni smo da si štetimo, ali opet odlučujemo odgađati sve do zadnjeg trenutka. S obzirom da se većini učenika ne da učiti, želimo provesti što je manje moguće vremena za radnim stolom s knjigama. Da bi trebala što manje učiti, moraš znati kako učiti. Neke navike koje su dobre, većina i dalje nema i ne koristi, a uštedjet će ti vrijeme i brže ćeš naučiti. Izdvajamo ti top 3 stvari koje svi trebamo prestati raditi kada učimo da bi to odradili što brže.

Učenje Trikovi koji pomažu kod učenja: Ovih 10 mora znati svaki učenik i student

1.Trebamo prestati učiti više predmeta odjednom
Kada si u stisci s vremenom, u jednom ćeš danu htjeti naučiti i gradivo za test iz biologije i gradivo iz hrvatskog za usmeno odgovaranje. Zbog nedostatka vremena, prebacivat ćeš se s jednog predmeta na drugi i tako stalno jer ćeš htjeti što više toga napraviti u što manje vremena. Loša ideja! Učiti malo jedno pa drugo pa opet ono prvo neće pomoći. Moraš napraviti plan. Da, normalno je da u jednom danu učiš gradivo različitih predmeta, ali svaki predmet treba svoje vrijeme – nema skakanja s jednog na drugo. Odredi si za prvo učiš hrvatski dva sata, onda napraviš pauzu pa kasnije biologiju. S obzirom na količinu gradiva, rasporedi si vrijeme i kada ćeš što učiti. Nema preklapanja i učenja istovremeno dvije različite stvari.

2.Trebamo prestati učiti noć prije testa i zbog toga se ne naspavati
Ako ćeš se večer prije testa ili odgovaranja dobro naspavati, veće su šanse i da će ti drugi dan mozak raditi bolje i da ćeš dobiti i bolju ocjenu. Neki bolje uče ujutro, neki bolje uče navečer. Ako si ti u večernjoj grupi, uči navečer, ali ne cijelu noć i odspavati jedan sat ili niti toliko. Bolja je opcija otići spavati i probuditi se sat vremena ranije nego inače pa još jednom ujutro sve ponoviti. Bit ćeš odmorna i puno će ti lakše ići pamćenje. Veće su šanse i da će ti tako nešto ostati u glavi. Kada učiš cijelu noć, umorna si i iscrpljena, trebat će ti i puno duže da zapamtiš informacije i zapravo trošiš više vremena nego što bi trebala. Mozak se mora odmoriti i naspavati da bi mogao funkcionirati.

3.Trebamo prestati učiti na način koji nam ne odgovara
Neće svaka tehnika učenja biti dobra za svaku osobu. Svi smo različiti. Postoji puno različitih načina učenja. Koji će biti za tebe? To moraš otkriti sama. Netko će najbolje učiti tako da si na glas čita gradivo, a netko da si sve podcrta sa šarenim markerima. Trebaš dokučiti na koji način ti najbolje pamtiš informacije. Forsirati način učenja koji nije ta tebe te neće nigdje dovesti. Možda će ti najbolje ići tako da po gradivu složiš pitanja i onda samu sebe ispituješ. Postoje razni testovi koje možeš riješiti, a koji će ti dati odgovor na ovo pitanje.

učenje KVIZ: Kako bi trebala učiti da najlakše zapamtiš gradivo?

Učenje Trik od četiri koraka uz koji ćeš zapamtiti bilo koju informaciju

učenje Loše navike kod učenja greške kod učenja loši načini učenja Učenici studenti kako ne učiti

Još vijesti