Lektira 'Patnje mladog Werthera'

Rijetko tko uživa čitajući srednjoškolske lektire. Iako su neke zaista dosadne, studenti su bili jasni oko odabira svoje najdraže srednjoškolske knjige.

Nije svaka srednjoškolska lektira loša. Naprotiv, ima odličnih knjiga pod autorstvom odličnih književnika i pisaca, samo im često ne pružimo priliku da nam to i dokažu svojim djelima. Upravo zbog toga smo ispitali studente koja je njima bila najbolja srednjoškolska lektira, a neki su nas odgovori iznenadili. Naveli su knjige koje su godinama na lošem glasu zbog velikog broja stranica, ali to samo dokazuje da veliki broj stranica ne mora značiti da je sama radnja knjige loša. Zato provjeri popis knjiga koje su studentima bile najbolje, a kada čuješ i zašto, možda dobiješ želju za čitanjem!

1.'Zločin i kazna' – Fjodor Mihajlovič Dostojevski
Sama pomisao na knjigu od nekoliko stotina stranica izaziva unaprijed najavljenu dosadu. No, broj stranica nikada nije dobro mjerilo za kvalitetu knjige, a to dokazuje i svima poznata 'Zločin i kazna'. Svi su imali istu prvo pomisao kada su saznali za ovu knjigu, ali su im se mišljenja naknadno promijenila: 'Iznenadila sam se o čemu se zapravo radi jer su mi prije svi pričali da je to priča o nekom studentu koji je zatukao babu sjekirom na 50. stranici i idućih 600 stranica se kaje zbog toga, a ideja je puno dublja od toga' – izjasnila se Veronika. Osim nje, i studentica Maristela je ostala oduševljena detaljnim opisima ubojstva, tragedija i krvoprolića, ali i piscem: 'Dostojevski nije bio normalan, ali to tak valjda mora bit kada pišeš tragične romane' – rekla je.

 

 

2.'Preobrazba' – Franz Kafka
Jedna od najčešćih knjiga koja se spominjala bila je upravo 'Preobrazba' o poznatom Gregoru Samsi. Jedan od glavnih razloga koje su studenti navodili je da je u pitanju lagana i čitljiva s drugačijom radnjom, a neki su u njoj pronašli i poveznicu sa stvarnim životom u trenutku kada je glavnom liku najveći problem to što je prespavao budilicu, a ne činjenica da se pretvorio u kukca: 'Mislim da je to super metafora za današnje vrijeme u kojem se tvoja vrijednost kao osobe velikim dijelom postavlja kroz posao koji obavljaš, a sve ostalo u tvom životu je zanemarivo i manje bitno' – navela je Stephany.

Divergent i Princezini dnevnici Film vs. knjiga: 9 filmova i serija koji su nastali po knjigama, ali su BOLJI od knjiga

3.'Crni mačak' – Edgar Allan Poe
'Crni mačak' se nalazi na ovom popisu zbog nekoliko stvari – u pitanju je dosta kratka, ali i zanimljiva knjiga. Zanimljiva je zbog totalnog raspleta i neočekivane radnje, a s time se slaže i Živa: 'Držala je pažnju i pročitala sam ju bez stajanja' – rekla je. Baš zbog toga je ovo lektira za tebe ako želiš da je kratka, uzbudljiva i napeta do samog kraja!

 

 

4.'Lovac u žitu' – Jerome David Salinger
Ako je neka knjiga idealna za tinejdžere u srednjoj školi, onda je to 'Lovac u žitu'. S time se najviše slaže i Lucija koja je navela čak nekoliko razloga zašto je upravo ta knjiga idealna za srednju: 'Knjiga se lako čita jer je pisana jednostavnim jezikom. Osim toga, nije predugačka i jedan srednjoškolac se zaista može poistovjetiti s glavnim likom' – dodala je.

5.'Patnje mladog Werthera' – Johann Wolfgang von Goethe
'Patnje mladog Werthera' su nekima zaista izazvale prave patnje, ali to nije zbog knjige, već zbog njezine radnje. Iako je radnja zaista zanimljiva i knjiga definitivno nije dosadna, ona čitatelja tjera na razmišljanje. Neki baš i ne vole razmišljati pa možda zato ne shvaćaju radnju ove priče, ali ona zaista ima puno pouka koje su dobre za svakog srednjoškolca.

 

 

6.'Kuća lutaka' – Henrik Ibsen
Ako neka knjiga prikazuje realnost društva u prošlosti, ali i danas, onda je to definitivno 'Kuća lutaka'. S time se slaže i Ema koja je iz ove zanimljive radnje izvukla dobru pouku, a upravo zbog toga joj je i to najdraža knjiga iz srednje škole: 'Iz djela možemo uočiti nepravednost i osudu društva prema ženama te prepoznati napredak takvih stajališta do danas'.

Slika nije pronađena Slatke i romantične knjige koje nećeš moći ispustiti iz ruku: Dokaz da i knjige mogu biti zabavne

7.'Gospoda Glembajevi' – Miroslav Krleža
Na ovom popisu se našla i jedna knjiga hrvatskog autora! To samo dokazuje da su i naše knjige izrazito zanimljive, a za Katarinu su to bili 'Gospoda Glembajevi'. Navela je i nekoliko razloga zašto misli da ovu knjigu vrijedi pročitati: 'Sviđa mi se psihološka karakterizacija likova. Prikazana je slika građanskog društva naših prostora u to vrijeme te je zanimljivo kako su pojedini likovi uklopljeni u to društvo', rekla je, a uz to napominje da postoji i film koji odlično prati kompletnu radnju ovog djela.

 

 

8.'Bijeg' – Milutin Cihlar Nehajev
Za kraj, još jedna poznata knjiga hrvatskog književnika je 'Bijeg'. Marei se posebno dojmila jer se i dan danas često sjeća pouka ove priče, pogotovo kada ima loše periode na faksu: 'Nakon pročitanog romana dolazi pitanje trebamo li se prepustiti životu ili uzeti život u svoje ruke i sami biti zaslužni za ono što nam se događa. U teškim trenucima na faksu, uvijek mi se po glavi vrti rečenica – valja pobjeći, valja se maknuti. Onda razmislim još jednom i znam da sam ja ta koja treba ostati i boriti se' – zaključila je.

Slika nije pronađena Kako zavoljeti čitanje knjiga čak iako to sada MRZIŠ? Uz ovih 5 savjeta počet ćeš čitati i lektire

lektire srednja škola najzanimljivije lektire Čitanje knjiga knjige

Još vijesti