Čitanje knjige

Čitanje je super hobi! Odmorit ćeš oči od buljenja u ekrane, imati hobi s kojim se možeš baviti doslovno bilo gdje, naučiti provoditi vrijeme sama, a i čitanje je dobro za povećanje vokabulara.

Čitanje je jedan od hobija koji su u posljednje vrijeme postali trendi. Ovo je jedan pozitivan trend koji se proširio društvenim mrežama, a pogotovo TikTokom. Snimaju se preporuke knjiga, pokazuje se koje su knjige ljudi pročitali u posljednjih mjesec dana…itekako se priča o knjigama. Ako si ti netko tko do sada i nije baš volio provoditi vrijeme s knjigom, a u potrazi si za novim hobijem, evo kako zavoljeti čitanje i kako stvoriti naviku da počneš čitati knjige. Tu ne mislimo na lektiru i knjige za školu, već romane za mlade i svih onih žanrova koji te zanimaju.

Knjige Ljubitelji čitanja su odabrali: 10 knjiga koje su 2023. godine oduševile i preporučuju se svima

1.Pronađi žanrove koji te zanimaju
Jednako kako imaš žanrove filmova koji te zanimaju, tako možeš imati i žanrove knjiga. Zapravo, kakve ćeš knjige čitati, ovisi često i o tome kakve filmove voliš gledati. To ti može biti dobra nit vodilja za početak. Voliš li gledati horore? Romantične komedije? Krimiće? S vampirima? S obzirom na to kakve voliš filmove, takve kreni i čitati knjige.

 

 

2.Učlani se u knjižnicu
Nemoj kupovati knjige i misliti da je čitanje skup hobi. Godišnje članarine za knjižnicu ne prelaze 10-ak eura i cijelu godinu imaš ogroman izbor knjiga. U svakom gradu i u svakom kvartu postoji gradska knjižnica u koju se možeš učlaniti i gdje možeš podizati knjige. Svaka knjižnica ima i police s preporukama gdje možeš pronaći popularne naslove.

3.Potraži preporuke na društvenim mrežama
Ukoliko ne znaš što bi čitala i s čim bi krenula, potraži preporuke na društvenim mrežama. TikTok profil Turn The Page By Dora će ti dati odlične preporuke, a objavila je i nekoliko videa gdje je dala preporuke baš za početnike u čitanju.

 

@turnthepagebydora Jeste li već pročitali neke od ovih knjiga? 📚📖♥️ #book #books #booktok #bookrecs #bookrecommendations #bookish #croatia #croatianbook #croatianbooktok #knjige #balkanbooktok #fyp #foryoupage ♬ original sound - Dora 🥰

 

4.Nemoj čitati na mobitelu
Uzmi pravu knjigu, nemoj krenuti s elektroničkim knjigama i čitanjem na mobitelu. Boljet će te oči i neće ti to biti toliko pozitivno iskustvo. Postoje posebni elektronički uređaji za čitanje, ali za početak ti oni ne trebaju. Puno je bolje uzeti pravu knjigu, imati ju u ruci i vidjeti koliko si već pročitala, koliko je knjiga debela, koliko još imaš do kraja. Ima neka posebna čar u držanju prave knjige u rukama.

Mali princ i Dnevnik Anne Frank Knjige s popisa lektire koje NISU dosadne: Ovih 10 knjiga nemoj preskočiti jer bi te mogle iznenaditi

5.Kad ti je dosadno – umjesto serije ili TikToka, uzmi knjigu
Kada čitati? Bilo kada kad se nađeš u situaciju „ajme dosadno mi je, što da radim“. Umjesto da pogledaš sto epizoda serije, nakon prve epizode ugasi TV ili laptop i uzmi knjigu. Isto tako, nakon 15-20 minuta skrolanja po društvenim mrežama, spusti mob i uzmi knjigu. Vikendi popodne su savršeni za čitanje!

 

@ollizzzle samo o knjigama🥰 #booktok #knjige #knjigefyp #knjigetok #knjiga #knjigatok #citanje #colleenhoover #colleenhooverbooks ♬ original sound - olivera orsic

 

6.Čitaj svaki dan po 10 stranica
Nemoj misliti da moraš u mjesec dana pročitati 10 knjiga. Ako pročitaš i dvije, to je puno. Kreni polako, bez velikih očekivanja i ciljeva. Neka ti bude cilj da svaki dan nađeš vremena za pročitati nekih 10-ak stranica, pa nekada kada stigneš i više ili se da i više jer je postalo napeto, samo nastavi čitati još.

Čitanje knjiga hobi kako zavoljeti čitanje kako početi čitati krenuti čitati knjige

Još vijesti