Slika nije pronađena

Ljeto je idealno vrijeme za pročitati neku knjigu. Čak iako mrziš čitanje jer te asocira na dosadne lektire, ove knjige bi ti mogle promijeniti mišljenje. Zanimljive su, lagane i zabavne, kao stvorene za plažu.

I ono što je najbitnije, imaju teen tematiku zbog koje su posebno zanimljive, bilo da se radi o ljubavnim odnosima, prijateljstvu ili odrastanju općenito. Ljubavna tematika nije svačiji izbor kada biraju knjige, ali većina će cura ipak posegnuti za nekom slatkom naslovnicom i ovakvom temom, a neke od ovih imaju baš pravu dozu romantike da ne zasmeta i onima koji žele nešto drugačije. Čak ako i radije čitaš krimiće i horore, daj priliku i ovim knjigama, neke su super popularne, što nikako nije bez razloga, a za neke ćeš čuti po prvi put, ali to im ne umanjuje vrijednost.

1.Stephenie Meyer - Sumrak saga

Ako želiš biti 100% sigurna da ćeš imati materijala za čitanje do kraja godine, Sumrak saga je dobar odabir jer iako ima samo 4 knjige u serijalu, prilično su sve debele. Radnja ti je sigurno dobro poznata o ljubavnom trokutu između vampira, vukodlaka i djevojke, kao i problemima u romantičnom odnosu između vampira i običnog čovjeka. Čak da si nekada prije i pogledala filmove, knjige su 100 puta bolje!

2.Ned Vizzini - It's Kind of a Funny Story

Oni kojima ne smeta čitanje knjiga na engleskom, mogu posegnuti i za hit bestsellerom koji nažalost nikada nije preveden na hrvatski. Usput ćeš i vježbati svoj engleski, a knjiga nije teška za čitanje pa ćeš sasvim sigurno sve dobro i razumjeti. Priča prati 15-godišnjaka koji pati od depresije i suicidalnih misli, a način na koji je prikazan njegov ciničan humor će ti izmamiti osmjeh na lice. Ova knjiga pokazuje da depresija nije nešto s čime se treba zezati i da ju treba shvatiti ozbiljno dok nije prekasno.

3.Erin Watt – Posrnuli princ

Jedna skroz random knjiga o kojoj se ne priča puno, ali koja će te držati prilijepljenom za stranice je i 'Posrnuli princ'. Iako ima naizgled tipičnu teen radnju koja se odvija u srednjoj školi – bogatog dečka koji se zaljubljuje u problematičnu djevojku koju ne zanima njegovo bogatstvo pa se on po prvi put u životu mora oko nekoga potruditi, lagana je za čitanje i nećeš ni primijetiti da si već stigla do kraja.

4.Sarah Dessen – Bez kočnice

Glavni lik ove priče je Auden, 18-godišnja djevojka koja je do sada u životu jedino u fokusu imala školu i ocjene. Ne izlazi, nema dečka niti prijateljice, jer sve što želi je upasti na faks i biti uspješna i ne vidi ništa loše u tome. Sve dok joj jednog dana ne dođe paket od brata iz Europe u kojem je okvir za slike s natpisom 'najljepša sjećanja'  koji ju baci u razmišljanje jer shvati da nema što staviti u njega. I tada se odlučuje napraviti promjenu, za koju nije niti znala koliko će joj stvarno promijeniti život.

5.Anna Todd - After serijal

Još jedna serijal za sve one koji vole čitati i kojima jedna knjiga izdrži tjedan dana prije nego što ju pročitaju. Filmski serijal 'After' je 'Sumrak' novog doba. Ljubavna priča koja je sve osvojila, a zapravo je njena autorica mlada djevojka koja je svoje priče objavljivala na Wattpadu, dok nije postala zamijećena i pretvorila se u jednu od najpopularnijih novih autorica. U glavnim su ulogama cura i dečko čija je veza non stop na kušnji – ali nekako uvijek pređu preko svega. Ali hoće li tako moći do kraja ili će u jednom trenu sve puknuti kao balon od sapunice?

6.Nicola Yoon -  Sve, baš sve

Puno novih teen knjiga ima u centru pažnje neku prilično opasnu bolest, a takvu ima i djevojka koja je glavni lik ove priče. Ona ima 17 godina i ne sjeća se kada je zadnji put izašla iz kuće. Cijeli njen svijet je njena soba, mama i njegovateljica. Jedini spoj s vanjskim svijetom joj je prozor njene sobe. Sve bude dobro dok se u susjedstvo ne doseli zgodan dečko u kojeg se zaljubi i zbog kojeg je spremna riskirati sve, pa čak i svoj život.

7.Jenny Han – Dečki koje sam voljela

I za kraj, knjiga koja je samo prva u popularnom serijalu autorice Jenny Han – 'Dečki koje sam voljela'. Lara Jean je oduvijek svojim simpatijama pisala pisma u kojima je objašnjavala svoje osjećaje – ali ih nikada nije poslala, već ih samo sprema u kutiju u sobi. Kada njena sestra slučajno dođe do te kutije i pošalje sva pisma – kreće kaos!

Pogledajte još:

Kako zavoljeti čitanje knjiga čak iako to sada MRZIŠ? Uz ovih 5 savjeta počet ćeš čitati i lektire

Knjige za mlade koje mogu čitati i oni malo stariji: Top 5 preporuka koje neće razočarati!

Popis knjiga koje trebaš pročitati u srednjoj, a koje nisu lektira: Ovih ćeš 5 obožavati!

knjige teen knjige Čitanje prijedlozi

Još vijesti