After film

Ljeto je idealno vrijeme za pročitati neku knjigu. Čak iako mrziš čitanje jer te asocira na dosadne lektire, ove knjige bi ti mogle promijeniti mišljenje. Zanimljive su, lagane i zabavne, kao stvorene za plažu.

I ono što je najbitnije, imaju teen tematiku zbog koje su posebno zanimljive, bilo da se radi o ljubavnim odnosima, prijateljstvu ili odrastanju općenito. Ljubavna tematika nije svačiji izbor kada biraju knjige, ali većina će cura ipak posegnuti za nekom slatkom naslovnicom i ovakvom temom, a neke od ovih imaju baš pravu dozu romantike da ne zasmeta i onima koji žele nešto drugačije. Čak ako i radije čitaš krimiće i horore, daj priliku i ovim knjigama, neke su super popularne, što nikako nije bez razloga, a za neke ćeš čuti po prvi put, ali to im ne umanjuje vrijednost.

1.Stephenie Meyer - Sumrak saga

Ako želiš biti 100% sigurna da ćeš imati materijala za čitanje do kraja godine, Sumrak saga je dobar odabir jer iako ima samo 4 knjige u serijalu, prilično su sve debele. Radnja ti je sigurno dobro poznata o ljubavnom trokutu između vampira, vukodlaka i djevojke, kao i problemima u romantičnom odnosu između vampira i običnog čovjeka. Čak da si nekada prije i pogledala filmove, knjige su 100 puta bolje!

2.Ned Vizzini - It's Kind of a Funny Story

Oni kojima ne smeta čitanje knjiga na engleskom, mogu posegnuti i za hit bestsellerom koji nažalost nikada nije preveden na hrvatski. Usput ćeš i vježbati svoj engleski, a knjiga nije teška za čitanje pa ćeš sasvim sigurno sve dobro i razumjeti. Priča prati 15-godišnjaka koji pati od depresije i suicidalnih misli, a način na koji je prikazan njegov ciničan humor će ti izmamiti osmjeh na lice. Ova knjiga pokazuje da depresija nije nešto s čime se treba zezati i da ju treba shvatiti ozbiljno dok nije prekasno.

3.Erin Watt – Posrnuli princ

Jedna skroz random knjiga o kojoj se ne priča puno, ali koja će te držati prilijepljenom za stranice je i 'Posrnuli princ'. Iako ima naizgled tipičnu teen radnju koja se odvija u srednjoj školi – bogatog dečka koji se zaljubljuje u problematičnu djevojku koju ne zanima njegovo bogatstvo pa se on po prvi put u životu mora oko nekoga potruditi, lagana je za čitanje i nećeš ni primijetiti da si već stigla do kraja.

4.Sarah Dessen – Bez kočnice

Glavni lik ove priče je Auden, 18-godišnja djevojka koja je do sada u životu jedino u fokusu imala školu i ocjene. Ne izlazi, nema dečka niti prijateljice, jer sve što želi je upasti na faks i biti uspješna i ne vidi ništa loše u tome. Sve dok joj jednog dana ne dođe paket od brata iz Europe u kojem je okvir za slike s natpisom 'najljepša sjećanja'  koji ju baci u razmišljanje jer shvati da nema što staviti u njega. I tada se odlučuje napraviti promjenu, za koju nije niti znala koliko će joj stvarno promijeniti život.

5.Anna Todd - After serijal

Još jedna serijal za sve one koji vole čitati i kojima jedna knjiga izdrži tjedan dana prije nego što ju pročitaju. Filmski serijal 'After' je 'Sumrak' novog doba. Ljubavna priča koja je sve osvojila, a zapravo je njena autorica mlada djevojka koja je svoje priče objavljivala na Wattpadu, dok nije postala zamijećena i pretvorila se u jednu od najpopularnijih novih autorica. U glavnim su ulogama cura i dečko čija je veza non stop na kušnji – ali nekako uvijek pređu preko svega. Ali hoće li tako moći do kraja ili će u jednom trenu sve puknuti kao balon od sapunice?

6.Nicola Yoon -  Sve, baš sve

Puno novih teen knjiga ima u centru pažnje neku prilično opasnu bolest, a takvu ima i djevojka koja je glavni lik ove priče. Ona ima 17 godina i ne sjeća se kada je zadnji put izašla iz kuće. Cijeli njen svijet je njena soba, mama i njegovateljica. Jedini spoj s vanjskim svijetom joj je prozor njene sobe. Sve bude dobro dok se u susjedstvo ne doseli zgodan dečko u kojeg se zaljubi i zbog kojeg je spremna riskirati sve, pa čak i svoj život.

7.Jenny Han – Dečki koje sam voljela

I za kraj, knjiga koja je samo prva u popularnom serijalu autorice Jenny Han – 'Dečki koje sam voljela'. Lara Jean je oduvijek svojim simpatijama pisala pisma u kojima je objašnjavala svoje osjećaje – ali ih nikada nije poslala, već ih samo sprema u kutiju u sobi. Kada njena sestra slučajno dođe do te kutije i pošalje sva pisma – kreće kaos!

Pogledajte još:

Kako zavoljeti čitanje knjiga čak iako to sada MRZIŠ? Uz ovih 5 savjeta počet ćeš čitati i lektire

Knjige za mlade koje mogu čitati i oni malo stariji: Top 5 preporuka koje neće razočarati!

Popis knjiga koje trebaš pročitati u srednjoj, a koje nisu lektira: Ovih ćeš 5 obožavati!

knjige teen knjige Čitanje prijedlozi