Slika nije pronađena

Čitanje je toliko dobro za nas iz različitih razloga. Osim što će ti popraviti vokabular i nećeš non stop koristiti jednu te istu frazu, imat ćeš super hobi, a i proživjet ćeš 1000 različitih života.

Svi znamo da je čitanje dobro za nas, ali mnogima je teško nagovoriti se da krenu čitati nešto, jer lakše je pogledati film. Pogotovo su tu lektire te koje nam stvaraju traume. One se čine posebno dosadne i naporne, pa zašto bi ih onda čitali kada možemo na internetu pronaći kratki sadržaj? Nemoj biti jedna od onih osoba kojoj je zadnja pročitana knjiga u životu bila lektira iz nižih razreda osnovne. Čitanje može biti itekako zabavno, čak i čitanje lektira može biti manje strašno ako im samo daš priliku. Držićev 'Dundo Maroje' nikada neće biti zabavan, ali primjerice 'Greška u našim zvijezdama' Johna Greena je idealna da ti promijeni mišljenje o čitanju. Uz ovih 5 savjeta i ti možeš postati strastveni čitatelj knjiga, a olakšat će ti i čitanje lektira.

1.Između svake pročitane lektire nagradi se nekom drugom knjigom po izboru

Nikome se ne da čitati lektire, čak ni tvojim profesorima hrvatskog, iako ti to nikada neće priznati. Ima lektira koje su zanimljive, ali i onih koje će te ubiti u pojam. Međutim, neka od tih dijela s popisa su pravi klasici i vrijedi ih pročitati. Jednako kako imaš omiljeni žanr kada su u pitanju filmovi, možeš isti taj žanr i čitati. Pronađi u knjižnici/knjižari/doma među knjigama par naslova koji ti se čine zanimljivima i pročitaj po pola ili cijelu knjigu između svake lektire. Od ljubavnih romana do trilera i horora, knjige mogu dočarati atmosferu bolje nego filmovi. Izbor je tako velik da je jednostavno glupo reći da su sve knjige bezveze.

2.Kreni pomalo, po 15 minuta dnevno

Ne moraš čitati po pola knjige u jednom danu, to je nerealni cilj i odmah ćeš odustati. Za početak možeš svaki dan odvojiti 15 minuta ili par poglavlja, koliko misliš da ćeš moći zadržati koncentraciju, za čitanje. To može biti prije spavanja, nakon dolaska iz škole ili bilo kad! Nemoj se forsirati jer tako ćeš samo još više mrziti čitanje. Kada ti je dosta, spusti knjigu. I 3 su poglavlja bolja od 0 poglavlja.

3.Čitaj s frendicama

U sve u što se uključe frendice odmah postaje zanimljivije. Pogotovo ako imaš frendicu koja voli čitati, možeš ju zatražiti neke preporuke knjiga koje su nju oduševile. Osim toga, možete napraviti svoj mali 'klub čitateljica knjiga' i dogovoriti se da čitate iste knjige i kada ih pročitate o njima nabacite raspravu. Jedna ideja može biti i natjecanje: koja prva pročita sljedeću knjiga koja je na popisu lektira osvaja nešto. Ovakve bi stvari mogle biti motivacija.

4.Napravi si svoju slatku malu oazu za čitanje

Ako imaš slatki i udobni kutak u kojem ćeš čitati, to će pomoći. Neki vole čitati unutra, neki vani, neki prave knjige, a drugi digitalne. Odaberi opciju koja je tebi najdraža i pronađi svoje mjesto za čitanje. Uredi taj kutak ukrasnim jastučićima, biljkom, lampicom ili nekom drugom sitnicom i već ćeš imati veću želju tu provoditi vrijeme s knjigom. Prije čitanja si možeš napraviti i kavu ili čaj, da ti bude još ugodnije.

5.Ne moraš završiti knjigu koju kreneš čitati

Ako si pročitala par poglavlja i knjiga ti nikako ne sjeda, slobodno ju zatvori i uzmi drugu. Nemoj to raditi sa svakom knjigom, to je onda varanje! Međutim, tu i tamo je u redu to napraviti, čak ako je u pitanju i lektira. Ako ti neka stvarno ne ide, snađi se na drugi način da saznaš radnju, a tu knjigu ostavi po strani. Upravo ćeš zbog takvih knjiga imati noćne more i mrziti čitanje, zato je ovo najbolje što možeš napraviti. Tko kaže da moraš završiti i doći do kraja? Dala si joj priliku, i to je već nešto.

Pogledajte još:

Knjige za mlade koje mogu čitati i oni malo stariji: Top 5 preporuka koje neće razočarati!

Popis knjiga koje trebaš pročitati u srednjoj, a koje nisu lektira: Ovih ćeš 5 obožavati!

Top 10 najčitanijih lektira hrvatskih učenika: Koje su to koje se najviše posuđuju u knjižnicama?

knjige Čitanje lektire

Još vijesti