Mama i kći

U odnosu s roditeljima, oni su ti koji bi trebali biti primjer i koji bi trebali preuzeti emocionalnu odgovornost. Ako će ti se mama ponašati na pomalo ružan način, dobre su šanse da ćeš i ti to pokupiti od nje.

Bio bi to savršen svijet kada bi svi imali brižne roditelje kojima je neizmjerno stalo. Nažalost, ima jako puno slučajeva gdje se roditelji ponašaju prema djeci na izuzetno loš i toksičan način. Kada je netko toksična osoba i ponaša se kao da mu nije stalo, to možeš primijetiti i po načinu na koji se izražava i stvarima koje govori. Ovo su neke rečenice koje ti roditelji ne bi smjeli govoriti. Ako ih često čuješ od njih, to nažalost pokazuje da su oni toksične osobe. I da takve stvari koje ti kažu ne bi trebala uzimati k srcu. Iako znamo da je to nemoguće.

1.'Nemoj izokretati, ja to uopće nisam rekla'
Svi nekada možemo zaboraviti da smo nešto rekli, ali problem je ako ti mama ovakve stvari govori kada želiš s njom pričati o nekoj ozbiljnoj temi ili problemu. A jako se dobro sjećaš da je baš to rekla, jer te time povrijedila.

2.'Do kad misliš to potezati? Daj samo prijeđi preko toga'
Umjesto da priča s tobom o tome što te muči ili ti pokuša dati savjet, ona te na ovaj način 'otkanta'. Pogotovo je loše ako ovo kaže u nekoj raspravi ili svađi. Mama bi trebala biti osoba s kojom uvijek možeš razgovarati, a ovako ti daje do znanja da ne možeš.

3.'Ti si ista kao ____ (neki član šire/uže obitelji koji je problematičan)'
Jedno je kada ovo kaže u šali, a drugo kada je iz razgovora jasno da se ne šali. Ovo nikako nije fer niti bi ti to trebala govoriti.

Potpisivanje ugovora Mama pokupila tonu hejta: Tražila je od svoje 18-godišnje kćeri da potpišu ugovor

4.'Odrasti više '
Koliko god imali godina, nekada će nas mučiti neki problemi koji su možda našoj mami smiješni jer u njeno vrijeme to nije bilo bitno. Ako pokušaš s njom pričati o nečemu što te stresira ili muči, a ona ti ovako odgovori, to je znak da je toksična osoba.

5.'Moja greška? A ne ne, to je tvoja greška'
Svaljivati krivnju na tebe? Jasno ti je da ovo nije dobar znak. Ako se često događa da te mama krivi za nešto za što je ona kriva, to itekako može utjecati na tebe, i to ne na dobar način. Još jedan znak toksičnosti!

6.'Nemoj reći tati'
Osim ako se radi o nekom iznenađenju, primjerice za rođendan. Kada je u pitanju ipak nešto ozbiljno, tada ovo nije fer od tvoje mame. Ne bi te trebala uvlačiti u probleme koje ima u odnosu s tatom ili tražiti od tebe da nešto skrivaš od njega.

7.'Zašto nisi mogla ___(nešto napraviti) bolje?'
Mama treba biti tvoj najveći fan, netko tko će ti biti podrška, a ne tvoj najveći hejter. S vremenom će ti se početi činiti kao da ona nikada nije ponosna na tebe i osjećat ćeš se kao fejl. A mama bi trebala raditi suprotno.

8.'Trebaš prekinuti s njim'
U redu je da ti roditelji daju savjet, ali ne bi od tebe trebali tražiti da s nekime prekineš, vezu ili prijateljstvu, zato jer se njima ta osoba (ili njena obitelj) ne sviđaju. Ovo je jedino opravdano ako vide da te taj netko zlostavlja ili se na bilo koji način odnosi loše prema tebi.

Ležanje na plaži Ne da ti se s mamom i tatom na more? Zbog ovih 7 razloga ćeš promijeniti to mišljenje

9.'Nekad si tako jako glupa'
Ovo pripada pod emocionalno zlostavljanje, kao i sve ostale uvrede.

10.'Pa nitko drugi nema problem s tim, samo ti'
Ako joj se obratiš s nekim problemom, a ona ti odgovori na ovaj način, to nije normalno ponašanje.

11.'Zašto ne možeš biti više kao svoja sestra?'
Usporedbe na ovaj način mogu imati itekako utjecaj na djecu, i to ne dobar. Svatko je drugačiji i mama ti na ovaj način indirektno poručuje da je tvoja sestra bolja. Nijedno se dijete ne želi osjećati manje bitno u očima svoje mame. Naravno da će ovakve rečenice zaboljeti i stvoriti probleme.
 

rečenice toksični roditelji toksična mama ružno odnos s roditeljima

Još vijesti