Sukob generacija

Roditelji su obično naši najbolji prijatelji i oslonac u životu. No, postoje situacije kada njihovi savjeti, iako dolaze iz najbolje namjere, ne bismo trebale uzimati zdravo za gotovo nego bismo trebale slušati samo sebe…

Tuga Ponašanja roditelja koja nisu okej: Za ovih 9 nisi ti kriva - ni jedan se roditelj ne bi smio tako ponašati

Situacije u kojima se ponekad nalazimo mogu biti stvarno kompleksne i problematične. Iako su naši roditelji uvijek tu, spremni da nam pruže podršku i savjet, ponekad njihova intervencija može donijeti više problema nego rješenja. Zato je od vitalne važnosti naučiti slušati vlastiti unutarnji glas i vjerovati u svoje instinkte, čak i kada se to može činiti kao suprotstavljanje roditeljskim savjetima. U nastavku smo izdvojile pet takvih situacija u kojima bi trebala slušati samo sebe, a roditeljsko mišljenje ostaviti po strani.

via GIPHY


1. U karijeri

Kada je u pitanju odabir karijere, tvoji roditelji mogu imati velika očekivanja i želje. Možda žele da nastaviš obiteljski posao ili da kreneš jednakim putem kao što su to radili oni. Međutim, tvoje strasti, interesi i talenti su ono što treba voditi tvoj izbor karijere. Ako te nešto zaista ispunjava i motivira, ne dopusti da te mišljenje roditelja odvrati od tvojih odluka.

2. U ljubavi
Kada su u pitanju veze i romantični odnosi, svaki će roditelj imati bar neko mišljenje ili preferencije o tome kako bi tvoj dečko trebao izgledati. No, to ne znači da bi trebala žrtvovati svoju sreću radi njihovog odobravanja. Ako vjeruješ da je tvoj izbor dečka ispravan i da te čini sretnom, nemoj dopustiti da itko utječe na tvoj ljubavni život, pa čak ni tvoji roditelji.

via GIPHY


3. U obrazovanju
Tvoji roditelji mogu imati jasne ideje o tome gdje bi trebala studirati i kojim se zanimanjem trebala baviti. Međutim, tvoji su interesi i ambicije jedini bitni faktori u odabiru srednje škole ili fakulteta. Slušaj njihove savjete, ali donesi odluku koja je u skladu s tvojim ciljevima i željama. Na kraju krajeva, neće tvoji roditelji ići u školu ili na faks umjesto tebe…

4. U financijama
Financijska neovisnost je važan dio odrastanja. Iako tvoji roditelji mogu imati dobre namjere kada je riječ o tvojim financijama, važno je da naučiš donositi vlastite financijske odluke i upravljati svojim novcem. Slušaj njihove savjete, ali nauči biti odgovorna s vlastitim financijama. Najviše iskustva o vođenju financija ćeš steći kada se oprostiš s džeparcem i počneš sama raditi kao učenica ili studentica.

via GIPHY


5. U važnim promjenama
Svi ponekad imamo potrebu za nekom promjenom- možda je to selidba u novu školu, upis drugog faksa, promjena boje kose pa čak i prekid veze. Iako tvoji roditelji mogu imati svoje mišljenje o tome što je najbolje za tebe, važno je da samostalno procijeniš što je u tvom najboljem interesu. Slušaj njihove savjete, ali donesi odluke koje su u skladu s tvojim vlastitim željama i potrebama, čak i ako to znači ići protiv njihovih očekivanja. U konačnici, ti si ta koja će živjeti s posljedicama tih odluka, stoga je važno da preuzmeš kontrolu nad svojim životom.

Sex Education Kako vratiti povjerenje roditelja: 8 stvari koje možeš napraviti nakon što si zabrljala

 

roditelji ne slušanje roditelja donesi odluke sama samostalnost pomoć roditelja

Još vijesti