Tuga

Bilo bi idealno kada bi svako dijete na svijetu imalo savršene roditelje koji će mu djetinjstvo i odrastanje učiniti divnim i punim ljubavi. Nažalost, to nije realnost.

Roditelji te trebaju voljeti svim srcem, biti tu za tebe i biti ti podrška. Trebaju te naučiti kako biti bolja osoba, samopouzdana, jaka i kako se snalaziti u svijetu. U idealnom bi svijetu svako dijete imalo roditelje pune ljubavi i nježnosti, ali nažalost to nije stvarnost. Nekada je situacija tužnija i roditelji ne daju djeci ljubav koja im treba. To što ti roditelji ne dopuštaju da ideš van do kada želiš ili ti ne dozvoljavaju da trošiš novac na gluposti nisu ponašanja o kakvima sada pričamo. U tim situacijama roditelji samo paze na tebe. Ove su situacije puno ozbiljnije. I nisu okej. Ovakva ponašanja ne bi trebalo niti jedno dijete prolaziti jer ostavljaju nekada i traume. Nadamo se da se nećeš pronaći u ovim točkama. Ipak, ako se pronađeš, znaj da nije do tebe i da nisi ti kriva.

1.Roditelji te vole samo onda kada radiš stvari koje traže od tebe da napraviš
Ljubav ne bi trebala biti uvjetovana ničime. Kada imaš osjećaj da te roditelji vole samo kada se ponašaš kako oni žele ili kada radiš stvari koje oni žele, trebaš znati da to nije u redu i da nisi ti kriva. Trebali bi ti pokazivati ljubav uvijek i imati razumijevanja.

2.Netko ti je već rekao da su ti roditelji toksični
Ljudi oko nas gledaju objektivnije na neke naše odnose, poput primjerice veze ili odnosa s roditeljima, i mogu prije nego mi sami vidjeti neke znakove upozorenja da tu nešto ne štima. Kada ti i drugi govore da su ti roditelji možda toksični, vjerojatno to ne govore da te povrijede, već da te upozore.

Obitelj za stolom Devet tipova toksičnih obitelji i roditelja: Kakve posljedice na djecu ostavlja odrastanje u takvoj sredini?

3.Bojiš se naljutiti roditelje
Budimo realni, svi se bojimo naljutiti roditelje. Ovdje mislimo na onu ljutnju koja se pretvara u bijes neviđenih razmjera i kada se urla na tebe, vrijeđa te ili fizički kažnjava. I kada se to događa redovito i previše često.

4.Redovito te kritiziraju i spuštaju ti samopouzdanje
Roditelji bi trebali raditi suprotno. Ovo nije način na koji bi trebali raditi na tome da očvrsneš. Ovo je jednostavno ružno. Ne bi ti trebali spuštati samopouzdanje, kritizirati sve što napraviš, ismijavati te, vrijeđati ili te zvati pogrdnim imenima.

5.Zbog njihovih se komentara osjećaš jadno i kao da sve što radiš, radiš pogrešno
Kada im nešto ispričaš ili tražiš savjet, nakon njihovih se komentara osjećaš posebno loše i tužno. Kao da nikada nisu na tvojoj strani.

6.Moraš hodati po jajima oko njih
Jedna kriva riječ i kao da si stala na minu. Da, nećeš pred roditeljima psovati ili govoriti nešto što znaš da će ih naljutiti, to je normalno, ali kada je dovoljno spominjanje nečega normalnog, a oni polude, tu se prelazi granica okej ponašanja.

Druženje s mamom Bez obzira koliko su strogi, zbog ovog će popustiti: 7 načina kao možeš omekšati strogoću roditelja

7.Oni su razlog za prekid tvoje veze ili prijateljstva
Zabranili su ti da se s nekim družiš ili su svojim ponašanjem otjerali ljude od tebe? Nekada roditelji kao da ne žele da budeš sretna? Znak da si žrtva njihovog psihičkog zlostavljanja.

8.Tebe krive za stvari koje su izvan tvoje kontrole
Kada te krive za nešto što si stvarno i skrivila i mogla si to izbjeći – neka, zaslužila si i to će ti biti lekcija. Kada te pak svako malo krive za stvari koje su izvan tvoje kontrole – to nisi zaslužila. U njihovim si očima uvijek ti ta koja je za sve kriva.

9.S njima je uvijek neka drama
Unište neke lijepe trenutke tako da naprave dramu i onda umjesto da uživaš, tužna si i zabrinuta.

roditelji toksišna ponašanja toksični ružna ponašanja ostavljaju traumu nisi ti kriva odrastanje

Još vijesti