Sex Education

Jedan dio svačijeg života je i da nekad zeznemo stvari. Slučajno ili namjerno, ali događa se. Kada se tako nešto dogoditi, možeš pokušati popraviti situaciju na nekoliko načina i uz nekoliko bitnih koraka.

Nemoguće je da nećeš nikada zeznuti stvari i da nećeš napraviti nešto što će razočarati tvoje roditelje ili zbog čega bi mogla izgubiti njihovo povjerenje. To je dio odrastanja i mora se dogoditi. Nema smisla pokušavati to izbjeći, već je puno bitnije znati kako popraviti situaciju kada se tako nešto dogodi i kada zabrljaš. Kako vratiti njihovo povjerenje i zašto je to uopće bitno? Bitno je vratiti njihovo povjerenje jer ako ti vjeruju, onda će ti i više toga dopuštati. Ako ti ne vjeruju, neće ti dati pristanak za neke stvari koje bi htjela. Zato kada zezneš, poradi na tome da popraviš stvari među vama, a to možeš na neki od ovih 8 načina.

1.Budi iskrena
Nemoj im lagati i muljati kako bi se izvukla iz problema u koje si se uvalila. To će samo pogoršati stvari. Očito si zbrljala i činjenica je da si nešto zeznula. Lagati i smišljati isprike te neće nigdje odvesti i može ih samo dodatno naljutiti. Budi iskrena pa makar to značilo i da bi se mogli još više naljutiti. Na kraju krajeva, bolje da čuju od tebe nego od nekog drugog – a mame uvijek sve saznaju, u to si se vjerojatno i sama već uvjerila.

Najgori filmski roditelji Najgori primjeri roditelja u popularnim filmovima: Mama i tata kakve si nitko ne bi poželio

2.Ispričaj se i preuzmi odgovornost
Prihvati da si pogriješila, ispričaj se i preuzmi odgovornost. Nemoj okrivljavati nekog drugog. To je loš plan koji bi mogao samo dodatno razljutiti tvoje roditelje. Kada vide da si svjesna toga da si pogriješila i da znaš da to što se dogodilo nije dobro, već si zaradila mali plus u njihovim očima.

3.Nema više kršenja pravila, drži se onoga što su ti rekli
Okej, imala si svoju buntovničku minutu, sada je vrijeme da se vratiš na „pravi put“. Znaš kakva pravila imaju tvoji roditelji i sada na neko vrijeme više nema kršenja tih pravila. Moraš im pokazati da ti mogu vjerovati, a to ćeš im pokazati tako da ćeš se držati njihovih pravila. Čak i ako ti se ne sviđaju i misliš da su pretjerana.

4.Pomogni im i umili im se
Malo ulizivanja nikada nije škodilo pa neće biti naodmet niti u ovakvoj situaciji. Uskoči oprati suđe, usisati kuću ili pospremi svoju sobu bez da mama to mora tražiti. Pronađi načine kako im možeš pomoći u svakodnevnim obvezama i ponudi se sama.

5.Nemoj reagirati vikanjem, psovanjem ili bilo kakvom drugom agresijom
Sada nije vrijeme da reagiraš ovako žestoko, pogotovo ako si stvarno kriva za ono što ih je naljutilo i zbog čega si izgubila njihovo povjerenje. Pa čak i da misliš da nisi kriva ili stvarno nisi kriva, podizanjem glasa ili psovanjem nećeš postići baš ništa. Iako si frustrirana i ljuta, udahni, u sebi izbroji do 10 i pokušaj voditi što smireniju komunikaciju s njima.

6.Budi uporna u tome da im pokažeš kako inače nisi takva
Izgubila si njihovo povjerenje jer si napravila nešto što im se ne sviđa ili nešto loše. E pa sada je onda vrijeme da im pokažeš da ti nisi zapravo takva. Trebat će možda neko vrijeme da ih uvjeriš u to, ali ne odustaj. Popravi ponašanje i budi uporna u tome da im dokažeš da si bolja od te jedne „nezgode“.

7.Ispoštuj njihovu kaznu
Jedan od načina kako vratiti njihovo povjerenje je i da ispoštuješ kaznu koju si dobila. To je jedan od postupaka koji će u njihovim očima izgledati dobro i pokazati im da si svjesna da si pogriješila. Vjerojatno ti se kazna ne sviđa, ali bolje je sada kratko pretrpjeti i vratiti njihovo povjerenje nego da ti dulje vrijeme više ne vjeruju.

Psst Jesi li ih rekla sve? 20 laži koje najčešće govorimo roditeljima

8.Otvoreno pitaj što možeš napraviti da popraviš stvari
Nekada je možda najbolje pokušati imati što otvoreniju komunikaciju. Nakon što si se ispričala i priznala krivicu, otvoreno pitaj kako možeš popraviti stvari i kako možeš vratiti njihovo povjerenje. Traži od njih konkretne odgovore. Pokaži da si voljna popraviti stvari i to je već korak prema boljem.

roditelji starci vratiti povjerenje da ti roditelji vjeruju popraviti odnos s roditeljima nakon što zezneš kako popraviti stvari kad zezneš odnos s roditeljima

Još vijesti