Pinokio

Bilo bi tako jednostavno kada bi postojalo nešto što će otkriti osobu koja nam laže, kao rast nosa u popularnom crtiću. Iako nema tako očitog znaka, ima nekih znakova koji će ti ipak otkriti da te netko vjerojatno mulja.

Laži su nešto za što se svi možemo složiti da nas itekako smeta i da je deal breaker, bilo u ljubavi, prijateljstvu ili bilo kojem drugom odnosu. Kada uhvatiš nekoga u laži više puta, nećeš mu tako lako opet vjerovati. Ako si već i bila povrijeđena na ovaj način, postat ćeš više sumnjičava i u budućnosti nećeš više tako lako vjerovati ljudima općenito. Neki su tako dobri lažljivci da ih nećeš moći lako uhvatiti u laži, ali svi, bez obzira koliko dobri u laganju bili – mogu postati razotkriveni. Trebaš samo znati gdje točno gledati! Psihologinja dr. Lauren Kerwin je podijelila sa Seventeenom 6 glavnih znakova kako uhvatiti osobu u laži i gdje točno gledati. Što će odati lažljivce?

1.Je li im tijelo opušteno ili osoba postaje nervozna i lupka prstima i slično
Govor tijela je jedan od izdajnika koji ti mogu otkriti koliko je osoba iskrena ili neiskrena. U trenutku kada odlutaju u dio priče koji nije istinit, promijenit će im se govor tijela. Kada lažemo, niti ne shvatimo, ali tijelo nam postane više ukočeno. Ne sjedimo (ili stojimo) više toliko opušteno i počnemo se tijelom zatvarati (tipa prekrižimo ruke). Osim toga, kada netko postane nervozan dok priča i lupka prstima, nogom, pucketa zglobovima ili se odjednom počne znojiti – sve su to mogući znakovi da toj osobi baš i ne izlazi istina iz usta.

2.Geste na licu koje razotkrivaju
Postoje različite geste koje mogu otkriti da netko laže, a najbolje ćeš primijetiti da laže ako u nekom trenutku dok pričate drastično promijeni geste na licu. Primjerice, ako te do sada ta osoba gledala u oči, ali odjednom prestaje – moguće je da laže. Isto tako, ako priča nešto ozbiljno, a ima osmijeh na licu, to također može biti znak da laže – dakle, kada se priča koju priča ne poklapa s izrazom lica, to je sumnjivo.

Laganje Stvari o kojima dečki lažu: O ovome im je teško biti iskren s curom u vezi

3.Glas će im postati viši, počet će zamuckivati ili pričati jako brzo
Kod nekih se može promijeniti i način pričanja ili glas. Nekome glas može postati za nekoliko oktava viši kada laže, netko će početi zamuckivati, a netko krenuti pričati jako brzo. To su neke sitnice koje je teško kontrolirati i koje zbog toga mogu lako otkriti muljanje. Još jedna sitnica koja može otkriti laž je kada osoba ponovi pitanje prije nego da odgovor na njega – daje si vremena da što bolje posloži i osmisli laž.

4.Dijelovi priče im se ne slažu
Ima super priču i čini se kao da je sve okej, ali ako ćeš pažljivo slušati, vidjet ćeš da se dijelovi priče ne slažu i da nemaju smisla. Ako misliš da ti laže netko, postavljaj potpitanja i dobro slušaj. Može se početi izmotavati i izbjegavati odgovoriti na pitanje ili davati neke nejasne odgovore. Bitno je samo dobro slušati!

Ozbiljna djevojka Kad sastavljaš prvi životopis: 6 stvari o kojima baš NIKADA ne bi trebala lagati na njemu

5.Neće koristiti riječ „ja“
Ovo ne rade namjerno, već se njihova podsvijest pokušava na neki način zaštiti od laži. Primjerice, kada priča priču, neće koristiti riječi poput „ja“ ili „mi“ ili čak neće niti koristiti imena pojedinaca uključenih u priču. Na trenutke može zvučati kao da govore o nekome drugome, a ne o sebi. To ti je znak da možda nešto ne štima.

6.Pitaj pitanja na koja ne mogu odgovoriti samo s „da“ ili „ne“
Budi mudra kod postavljanja pitanja. Ako sumnjaš da ti netko ne govori istinu, propitaj ga. Ispituj pitanja na koja mora odgovoriti s odgovorom koji nije „da“ ili „ne“. Tako ćeš vidjeti slažu li im se dijelovi priče i razmišlja li malo predugo prije davanja odgovora. Što više postavljaš pitanja, to će morati više pričati i davati više informacija – u kojima će se onda pogubiti ako su izmišljene, i tad ćeš tu osobu uhvatiti u laži.

Laganje laži uhvatiti u laži znakovi da laže netko laže laže li ili ne kako znati laže li ti netko znakovi laganja

Još vijesti