Cura ispod pokrivača

Za mnoge djevojke prvi spolni odnos je bolan, no što ako se bol nastavlja i dalje? Onda se ono što bi trebalo predstavljati užitak i zbližavanje s partnerom, pretvara u izvore stresa i frustracije.

Intimni odnosi s partnerom ne bi trebali biti neugodni niti bolni pa evo koji su to potencijalni uzroci bolnih spolnih odnosa i što možete učiniti po pitanju tog problema.

1. Vaginalna suhoća

Suhoća rodnice može se javiti u bilo kojem trenutku života i upravo je ovo jedan od najčešćih uzroka boli tijekom seksualnog odnosa. Za početak, možete otvoreno razgovarati sa svojim partnerom i tražiti od njega da se ne prebacite odmah na „akciju“, već da si uzmete vremena i za predigru. Isto tako za ublažavanje ovog problema možete koristiti i lubrikante.

2. Emocionalni faktor

Seksualni odnos puno je više od pukog fizičkog čina. Tu najbolje vidimo koliko su tijelo i um fantastično isprepleteni. Ako osjećate strah od intimnosti ili ako imate nisko samopouzdanje u pogledu vašeg fizičkog izgleda, sve to također može biti jedan od čimbenika koji dovode do toga da osjećate bol.

3. Endometrioza

Endometrioza je bolest koju karakterizira migracija tkiva sluznice maternice na druga mjesta izvan nje gdje se ne bi trebalo nalaziti: poput jajnika, jajovoda i slično. Kod mnogih cura može uzrokovati upale prije i tijekom menstruacije, a može negativno utjecati i na seksualni život.

4. Cista na jajniku

Ciste na jajniku mogu postati velike i smjestiti se uz vrat maternice pa možete osjećati bol prilikom penetracije. Da li imate cistu na jajniku, možete samo nagađati dok ne posjetite ginekologa koji će obaviti ultrazvuk.

5. Vaginizam

Riječ je o medicinskom stanju koje karakterizira nenamjerno grčenje mišića zdjelice, koji tako sužavaju vaginalni otvor. Ako primjerice nikad niste mogle koristiti tampone i ako je bilo problema prilikom pokušaja spolnog odnosa, možda je baš ovo u pitanju. 

6. Vaginalne infekcije

Infekcije koje se pojavljuju tamo dolje mogu biti vaginalne ili gljivične. Možda se radi o infekcijama urinarnog trakta ili spolno prenosivim bolestima, a možete ih prepoznati po čudnom iscjetku i boli tijekom seksualnog odnosa. To je pak problem kojeg nikako ne možete riješiti bez posjeta liječniku. 

7. Zaključak – zašto trebate kod ginekologa?

Ne možete si postavljati dijagnoze preko interneta. Za početak, trebale biste otvoreno razgovarati s partnerom o ovome problemu, a među ostalim zakazati i termin kod ginekologa i reći s kakvim se problemom suočavate. Doktori specijalizirani za intimno zdravlje žena znat će dati odgovore na sva vaša pitanja, preporučiti lijek ili odgovarajuću terapiju.

intimno zdravlje zašto seks boli bolan seks bolan seksualni odnos što napraviti ako seks boli

Još vijesti