Slika nije pronađena

Kada uđemo u pubertet, tjelesne promjene nisu jedino što primjećujemo – naš način razmišljanja postaje drugačiji.

Postoji i obrnuta situacija, a to je ona kada u pubertet ne uđemo `na vrijeme`, odnosno onda kada su ušli svi naši prijatelji.

Tada nam padaju napamet pitanja poput `kad ću dobiti mengu?` ili `zašto sam još uvijek ravna?` i muče nas dok konačno ne uđemo u to `čarobno` pubertetsko vrijeme.

No, ne trebamo brinuti jer postoji dosta prednosti kasnijeg ulaska u pubertet koje morate znati:

Ne treba ti grudnjak

Ne tvrdimo da i cure kojima su grudi narasle da ne mogu izaći iz kuće bez grudnjaka, ali u uglavnom će ga nositi. Cure koje još nisu ušle u pubertet se ne trebaju brinuti o grudnjaku i tregerima koji ih stežu.



Nemaš mengu- ne proživljavaš dramu

Cure koje još nisu ušle u pubertet baš se žele žaliti na menstrualne bolove i mengu, a kada ju dobio totalno `mijenjaju ploču`. Ako si jedna od cura koja još nije ušla u pubertet, a kukaš o mengi koju još nemaš, vjeruj nam- u grčevima nema ništa glamurozno.



Ne znaš što su mrlje od menstruacije

Blagoslovljena si što još uvijek nemaš mengu jer se ne moraš susretati s krvavim mrljama na gaćicama ili hlačama. Osim toga s mengom dolazi i iscjedak koji će postati tvoja svakodnevica nakon što uđeš u pubertet.


Nemaš prištiće

Ako ste se pitali koji je ultimativni znak puberteta, odgovor je tu: prištići. Akne i prištići su totalni davež, a neki ljudi se s tim muče godinama nakon puberteta. Uživaj u svom glatkom licu jer to neće još trajati dugo.


Simpatije ti još nisu velika stvar

Sigurno i sada imaš simpatiju jer simpatiju možemo imati i s tri godine i sa šest, ali totalna drama s tim počinje u pubertetu. Tada više ne želimo simpatiju nego dečka i postoji velika vjerojatnost da ćemo se u hrpi situacija osramotiti upravo zbog toga.


Promjene raspoloženja su ti još nepoznat pojam

Osim ako nisi osoba koja inače lako mijenja raspoloženje, tebi takve promjene nisu poznate. Reći ćemo samo jedno: i bolje da je tako. Promjene raspoloženja su grozne, a mogu uključivati nenadano plakanje usred nastave ili izljeve bijesa.



Baš ti možeš biti glas razuma

Ti si najrazumnija osoba u svom društvu ako su svi tvoji prijatelji ušli u pubertet. Tebe ne `vozaju` hormoni i nagle odluke te možeš racionalnije sagledati određene situacije. To ne znači da su tvoji prijatelji odmah postali gluplji ulaskom u pubertet, a ti pametnija nego da im možeš dati bolje savjete. Primjerice, prijateljici možeš reći da ne šalje više poruke dečku koji joj ne odgovara jer će se tako osramotiti i biti dosadna.




Možeš biti zrela i bez odrastanja

Nitko ne tvrdi da nikada nećeš odrasti ili ući u pubertet, ali to što se kasnije razvijaš ne znači da si nezrela ili djetinjasta. Imaš drukčiju perspektivu nego tvoji prijatelji koji su već u pubertetu i zato se možeš bolje organizirati, biti neovisnija i usmjerena na sebe.




pubertet kasnije u pubertet kasni pubertet

Još vijesti