Slika nije pronađena

Taman kada pomislimo da nam je djetinjstvo bilo teško, udari nas pubertet i shvatimo da smo se gadno prevarili. Biti u teen godinama uopće nije lako, a nekada nam se čini da će trajati vječno.

I baš kada te godine prođu zagazimo u svijet odraslih i shvatimo da je tinejdžersko vrijeme super, ali dok proživljavamo sve te pomiješane emocije, prve prištiće i simpatije čini se kao `mračno doba` života.

Možemo slobodno reći da su tinejdžeri hrabri i da se odlično nose sa svim navedenim, a ovo je posveta svim mladima jer je zbog ovoga pubertet najteže razdoblje u životu:

Počinjemo ulaziti u veze

To znači da si ili u svojoj prvoj vezi ili nisi u vezi pa samu sebe smatraš luzericom. No, trebaš znati da uopće nisi nikakva gubitnica ako nemaš dečka odmah s 15 godina. Ali kako god bilo – u takvim situacijama unutar nas se odvija totalni emocionalni `roller coaster`.


Tijelo se jako brzo mijenja...

`Kako je moguće da su mi grudi tako brzo narasle?` ili `Zašto imam dlake baš posvuda?` samo su neka od pitanja koja nam prolaze glavom u pubertetu. To nije ni čudo jer se tijelo zaista mijenja brzinom svjetlosti i to nas zbunjuje.


...ili se ne mijenja uopće

U ovom slučaju slijede pitanja kojima si skroz razbijamo glavu poput `Zašto su svim curama iz razreda narasle grudi, a meni ne? I zašto većina ima mengu, a ja nemam?`, ali bez brige. Svatko uđe u pubertet drugačije i drugačije se na njemu manifestira – netko se brže razvije, a netko sporije.


Nemaš pojma koji je tvoj stil

Vjerojatno svaki mjesec prolaziš kroz pet faza koje furaš: nekad si rockerica, drugi put šminkerica, u petak sportašica i slično. No, to nije ništa čudno i to nije ništa loše jer se još uvijek `tražiš` i isprobavaš što ti odgovara.


Drama se povećava svaki dan

Osim što se u tvoj cijelom razredu osjeti da ste ušli u pubertet pa samim time dolazi do različitih drama s profesorima, isto tako se drame odvijaju i u tvom privatnom životu. Prijatelji, simpatije, roditelji – čini se da su svi tu samo da nas izluđuju. Nakon nekog vremena to će splasnuti.Roditelji očekuju da znaš što ćeš sa svojim životom

Odjednom mama i tata stalno ispituju o tvojim planovima za budućnost te na neki način inzistiraju da shvatiš što ćeš sa svojim životom. Razmišljanje o tome nije lako, a pogotovo ne u pubertetu. Ovakva očekivanja roditelja su normalna, ali i oni sami znaju da ne možeš skroz znati što želiš jednom raditi u životu i slične stvari.
Izvor: sugarscape.com

Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Kada završe teen godine: stvari koje će te mučiti i nakon puberteta

`Zašto sam ravna kao daska?` - prednosti kasnijeg ulaska u pubertet

6 čudnih tjelesnih promjena koje ćeš iskusiti u pubertetu

pubertet teško razdoblje adolescencija

Još vijesti