Slika nije pronađena

Ovih se dana sve više priča o 'igri' koja je navodno došla i do Hrvatske. Riječ je o fenomenu koji je nazvan 'Plavi kit', povezuje se s nizom samoubojstva mladih u različitim zemljama, a sve je krenulo od Rusije gdje je navodno život izgubilo preko 130 mladih osoba. 

Prije nekoliko dana Jutarnji list napisao je vijest da je 'igra' stigla i kod nas, no još nije zabilježen niti jedan slučaj koji bi se mogao povezati s ovom igrom, a nama je cilj pomoći svima onima koji se brinu što će se dogoditi ako igra i njih zahvati.Prvo da objasnimo o čemu se tu radi– riječ je o online izazovu u kojem osoba mora staviti neki od potrebnih hashtagova na društvenim mrežama.
To su najčešće oznake sinikit, f57, ff33, 'u igri sam', 'plavi kit', 'probudi me u 4:20', nakon čega dolazi poruka s lažnog profila. Anonimna osoba nagovora na sudjelovanje u igri i prvo je riječ o 'jednostavnim' zadacima poput crtanja kita, ali oni postaju sve morbidniji. Gledanje horora, buđenje u ranim jutarnjim satima, samoranjavanje te izbjegavanje razgovora s prijateljima i obitelji samo su neki od primjera koje navode strani mediji. Svi koji izvrše svih 50 zadataka dolaze do kraja igre – samoubojstva, piše The Sun.

Ako osoba odluči izaći iz igre počinju stizati prijetnje koje su najčešće vezane  uz smrt njegovih roditelja.

Ime igre navodno dolaze od pjesme ruskog rock-benda Lumen. Uvodne riječi pjesme su 'Zašto vikati kada nitko ne čuje', a u spotu je prikazan plavi kit koji se ne može probiti kroz ribolovnu mrežuZa pomoć smo zamolili ekipu iz Hrabrog telefona:

Do sada nas je kontaktiralo nekoliko djece i mladih vezano uz ovaj izazov, najčešće je bilo riječ o tome da su izazovu čuli iz medija pa ih je zanimalo o čemu se radi i jesmo li upućeni u to da izazov postoji. Više su nam se javljala djeca iz viših razreda osnovne škole, uplašeni zbog toga što je do njih došla informacija da će morati sudjelovati u izazovu ako ih netko za to “odabere” te su čuli razne priče o tome da će im osoba koja stoji iza izazova na neki način nauditi.

Iz svega vidimo potrebu da se djecu i mlade informira o tome što mogu napraviti ako oni ili netko iz njihove okoline dobiju poziv za sudjelovanje u izazovu. Djeca i tinejdžeri su vrlo znatiželjni, a nedostatak znanja o sigurnosti na internetu kao i strah od posljedica ih može spriječiti u tome da s odraslom osobom podijele da sudjeluju u ovom izazovu. Važno nam je reći i da ovaj izazov uključuje prijetnje i ucjene što predstavlja i oblik nasilja na internetu, a anonimni počinitelji mogu smatrati da za takvo ponašanje neće snositi posljedice.

Upravo zbog ovih ucjena neka djeca mogu misliti da su primorana provesti izazov do kraja jer će u suprotnom nepoznata osoba nauditi njima ili njihovim roditeljima. Baš zato je važno da se o ovom izazovu priča i da mladi to ne drže za sebe.
O ovakvim slučajevima stoga je potrebno obavijestiti policiju i administratore društvenih mreža te je važno da mladi razgovaraju s odraslim osobama.

Ako ih je strah ili ne znaju kako se obratiti nekome iz svoje okoline, mogu nazvati Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111 ili nam se javiti putem chata kako bismo vidjeli na koji način mogu dobiti pomoć. Važno je i da roditelji s djecom razgovaraju o trendovima koji se pojavljuju na internetu te ih uče kritičkom razmišljanju o sadržaju na koji nailaze.

Dakle, savjet glasi: Ako ste slučajno čuli nešto o ovoj igri – nemoj to držati za sebe i bojati se. Reagiraj tako što ćeš prijaviti slučaj policiji ili nekom starijem (učitelju, profesoru, ravnatelju ili roditeljima).


Foto: Shutterstock

I.I./ The Sun

Pročitajte još:

Serija koja je drugačija od svega do sada – budi oprezna ako gledaš '13 razloga'

Selena Gomez i ekipa iz serije ’13 Reasons Why’ napravili iste tetovaže

Hit serija ’13 razloga’ dobiva drugu sezonu?

Samoubojstvo hrabri telefon Plavi kit igra

Još vijesti