Slika nije pronađena

Prije nekoliko dana pisali smo o igri 'Plavi kit' o kojoj se priča i na hodnicima hrvatskih škola. Budući da nikome nije svejedno jer je riječ o opasnoj igri koja je već odnijela mlade živote, odlučili smo vam pomoći kako da se što bolje zaštitite.

Prema najnovijim informacijama, neki učenici primili su poruke u kojima ih se poziva da počnu igrati ili im stižu prijetnje.

U poruci koju su dobila djeca učenici iz jedne zagrebačke osnovne škole, između ostalog, stoji: 'Ne daj bože da ti se instalira jer onda si gotov/a. Znači ako uđeš u neku sliku plavog kita ili hashtag plavi kit ili tako nešto onda ti dođu pitanja kao osjećate li se loše? Želite li se ubiti i onda vam se automatski skine ta igra, a kad vam se skine, ne možeš je deinstalirati. Ako kažeš da ne želiš igrati i pokušaš je deinstalirati, ona će hakirati tvoje osobne stvari i sve će saznati o tebi. Kako ti se zovu roditelji itd. Prijetit će ti da će ti ubiti roditelje (što stvarno i hoće) i onda je jedan od izazova igrice da se probudite u 4.20, drugi je da gledate horore cijeli dan. I tako ide sve prema gorem', piše Index.hr.

Tvorac igre, 21-godišnji Philippe Budeikin od kraja prošle godine nalazi se u zatvoru Kresty u St Petersburgu u Rusiji i čeka suđenje. Kako piše Daily Mail,  Phillippe je igru razrađivao pet godina, a sve je počelo 2013. kad je kreirao stranicu F57 pomoću koje je djelovao i tražio žrtve. Kad se igra krenula širiti Rusijom bilo je puno imitatora njegove 'igre', a kad je završio u zatvoru, grupe koje potiču na samoubojstvo nastavile su se širiti.


Za pomoć smo zamolili ured Pravobraniteljice za djecu:

'Zasad o tome imamo spoznaje samo iz objava u medijima, a nismo se susreli s konkretnim prijavama s našega područja. S obzirom na uznemirujući sadržaj navedene „igre“ i opasnosti koje se, prema medijskim napisima, s time povezuju, preporučujemo svima koji se susretnu s uznemirujućim porukama ili prijetnjama na internetu da o tome svakako obavijeste policiju. Ovom prilikom pozivamo roditelje i nastavnike da porazgovaraju s djecom o mogućim rizicima i podsjete ih na nužni oprez pri komuniciranju putem društvenih mreža, kao i da ohrabre djecu da im se povjere ako se susretnu s neprimjerenim ili zastrašujućim porukama', rekla nam je pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.

Savjet 1. Ako primiš poruku uznemirujućeg sadržaja napravi snimku zaslona i odmah reci roditeljima ili policiji. Nemoj se bojati ili paničariti, upoznati su sa slučajem i znat će kako ti pravilno pomoći i riješiti situaciju.


*I budi svjesna toga da u Hrvatskoj još uvijek nije službeno potvrđen niti jedan konkretan slučaj ove igre. To znači da poruke koje su se pojavile mogu biti dio glupe šale. No, važno je na vrijeme reagirati i spriječiti bilo kakav oblik možebitnog nasilja.


Bez obzira na igru 'Plavi kit'  važno je da zaštitiš sama sebe (tu stavi i muški i ženski rod) i svoje profile na društvenim mrežama. Savjet nam je dala Kristina Krulić, magistra psihologije iz Centara za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka i Centar za sigurniji Internet:

Što napraviti ako ti na mobitel ili inbox stigne poruka uznemirujućeg sadržaja?

'Ako zaprime takvu poruku na društvenim mrežama potrebno je obratiti se nekoj odrasloj osobi od povjerenja, uputiti je u sadržaj poruke te zadržati savjet kako dalje postupati . Također, u bilo kojem trenutku djeca i mladi se mogu obratiti i Centru za sigurniji internet putem besplatnog  telefonskog broja 0800 606 606 ili na službenoj Facebook stranici (www.facebook.com/csihrv) te prijaviti navedeni sadržaj i dobiti upute kako postupati s istim. Nadalje, u bilo kojem trenutku navedeni sadržaj mogu prijaviti i u najbližoj policijskoj postaji'

Kako se zaštititi na društvenim mrežama?

Važno je da djeca i mladi znaju da su oni odgovorni i kontroliraju koje su njihove privatne informacije (poput broja telefona, adrese, škole koju pohađaju, godišta i slično) dostupne na društvenim mrežama i kao takve javno vidljive te podložne mogućnosti zloupotrebe. Samim time, netko je u mogućnosti zloupotrijebiti njihove osobne podatke isključivo ako su oni iste objavili na društvenim mrežama. Također, važno je napomenuti da je zloupotreba osobnih podatka kazneno djelo te je isto potrebno odmah prijaviti policiji, a u slučaju bilo kakvih nejasnoća se mogu obratiti djelatnicima Centra za sigurniji internet na gore navedene kontakte.

- Pažljivo birati prijatelje na društvenim mrežama, grupe, stranice
- Birati sadržaj koji je prilagođen uzrastu
- Prijaviti svaki neprimjereni sadržaj na društvenim mrežama

Savjet 2. Baci oko na podatke koji su objavljeni na tvom Facebooku ili Instagramu. Tamo ne mora stajati tvoj privatni broj mobitela, mail ili kućna adresa. Također, pripazi na objavljene fotke i ukloni sve one na kojima se možda vidi tvoja adresa, fotka osobne iskaznice, putovnice ili nekog drugog osobnog dokumenta.


SAVJETI ZA DJECU I MLADE


1. Ako naiđeš na neki neprimjereni sadržaj na društvenim mrežama, razgovaraj o tome s nekom odraslom osobom od povjerenja

2. Svaki neželjeni sadržaj prijavi ili administratoru stranice ili
Centru za sigurniji internet ili policiji

3. Pažljivo biraj koje informacije (fotografije, video, tekstualni sadržaj) objavljuješ na društvenim mrežama. Informiraj se što su to osobni podaci te razmisli koje si sve osobne podatke postavio kao javno vidljive na društvenim mrežama

4. Imajte na umu da nije sav sadržaj dostupan na internetu i društvenim mrežama istinit te se netko može vrlo lako lažno predstavljati.

5. Svaki neprimjereni sadržaj na internetu može biti uklonjen ako se na vrijeme prijavi, a svako dijete i mlada osoba može anonimno prijaviti bilo koji sadržaj za koji sumnja da je neželjen i da može imati štetne posljedice.

Zapamti, uvijek možeš #recinama i možemo ti pomoći na 0800 606 606!

Ako te je strah ili ne znaš kome bi se obratila, uvijek možeš nazvati Hrabri telefon na besplatan i anoniman broj 116 111 ili im se javiti putem chata kako bi vidjela na koji način možeš dobiti pomoć.


Foto: Shutterstock

I.I.

Pročitajte još:

Svi pričaju o igri 'Plavi kit' – samo bez panike, evo kako pravilno reagirati

Serija koja je drugačija od svega do sada – budi oprezna ako gledaš '13 razloga'

Oprez: Najgluplje lozinke koje će svi provaliti – vidiš li i svoju među njima?


Samoubojstvo hrabri telefon Plavi kit igra

Još vijesti