Slika nije pronađena
Nakon što je nastala panika oko igre 'Plavi kit', pojavile su se glasine o novoj igri koja se igra s druge strane granice Lijepe naše – u Srbiji. Igra se zove 'Šarene narukvice', a bila je popularna davno u Americi i Velikoj Britaniji, a zbog nje su narukvice u bojama bile zabranjene u školama.Takozvane

Jelly BraceletsMondo.rs

(gumene narukvice u boji) bile su u modi 80-tih godina, a 2009. stvorile su veliki problem kod tinejdžera koji su igrali 'Snap Game'. Naime, svaka je boja označavala određeni zadatak i ako je osoba uspjela otrgnuti narukvicu s ruke osobe koja je nosi osvaja 'nagradu'. Tada su vrijedila pravila: žuta znači zagrljaj, ružičasta je ljubavni ugriz, narančasta i ljubičasta predstavljaju ples u krilu, prozirna ostavlja izbor partneru, crna je seks, a bijela golotinja nekog dijela tijela.A ako je vjerovati srpskim medijima, slična igra sada se pojavila i tamo. piše da su pravila ipak malo promijenjena: djevojka stavi narukvicu jedne boje na ruku i sakrije ruku iza leđa. Dečko zatim pogađa koje je boje narukvica i ako pogodi dobiva 'nagradu'. Svaka boja naravno ima svoj zadatak, a slični su kao i oni prije osam godina. Danas žuta ili zlatna označavaju zagrljaj, zelena seks, bijela dodirivanje željenog dijela tijela, plava oralni seks, crvena ples u krilu, a ljubičasta poljubac.

Naravno, to rade pred svima na tulumu, što igru čini još više opscenom. Znamo da je uobičajeno da osobe u razdoblju adolescencije spolno sazrijevaju, formiraju spolne uloge, istražuju stavove o izražavanju seksualnosti te postaju svjesni vlastite seksualnosti.Upravo zato, zamolili smo Hrabri telefon da nam kaže stručno mišljenje o utjecaju te igre na mlade. U ime Udruge odgovorila nam je psihologinja Sara Lulić.
Sara iz Hrabrog telefona kaže da 'ovakve vrste igara za tinejdžere mogu doprinijeti različitim negativnim posljedicama na njihovo psihofizičko i socio-emocionalno zdravlje zbog nekoliko razloga. Takve igrice u najvećem broju slučajeva dovode mlade osobe u situaciju u kojoj sudjeluju u aktivnostima za koje se ne osjećaju spremnima, međutim zbog osjećaja pritiska od vršnjaka i potrebe da pripadaju grupi vršnjaka te da održe pozitivnu sliku sebe i ulogu u tom društvu, nepromišljeno ulaze u razne aktivnosti koje kasnije mogu imati razne posljedice'. Istaknula je da je igra opasna jer 'izlaže mlade osobe osjećaju srama, neugode, straha, povlačenja, ali i mnogim drugim psihosomatskim poteškoćama'. Za teen385 izjavila je da takve igre 'potiču ponašanja koja narušavaju svaki sustav vrijednosti te samopoštovanja kod mladih osoba', osim što postoji povećana opasnost od trudnoće i spolno prenosivih bolesti.

Naravno, na meti su i tinejdžeri koji odbijaju sudjelovati u takvim igrama i oni 'postaju predmet zadirkivanja i ismijavanja što posljedično može dovesti do isključenja i zatvaranja u sebe', kaže psihologinja Lulić.


Preporučuje tebi, tinejdžeru i tinejdžerici, da ubuduće razmiliš prije spolnog odnosa, educiraš se i podijeliš svoje brige i nedoumice s odraslom osobom u koju imaš povjerenja, zaštićujući svoju intimnost te da 'to' uradiš kada se osjećaš dovoljno spreman/spremna i kada to samostalno odlučiš.Dragi tinejdžeru, ako te opterećuju različite brige te imate dileme, nedoumice i pitanja vezana uz seksualnost te želiš s nekime podijeliti svoja razmišljanja i dobiti savjet, uvijek se možeš javiti na besplatnu i anonimnu liniju Hrabrog telefona za djecu i mlade na broj 116 111, svakim radnim danom od 9 do 20 sati. Ako ti je ipak draže pisati, možeš se javiti i na chat Hrabrog telefona, svakim radnim danom od 17 do 20 sati putem linka -

http://www.hrabritelefon.hr/chat/

.

Foto: Pixabay

M.Z.


Pročitajte još:

Širi se panika zbog igre 'Plavi kit' – što možeš učiniti kako bi se zaštitila?

'Prosječno izgledam, pristupačna sam, ali dečki mi ne prilaze. Što radim pogrešno?'

'Izbjegavam kontakt s novim ljudima, bojim se mišljenja drugih, osjećam samo tugu i nemam volje ni za čime'

Srbija šarene narukvice tinejdžeri opasno hrabri telefon Plavi kit igra

Još vijesti