Slika nije pronađena

Za početak, nemoj koristiti mobitel dok jedeš. Svi volimo skrolati po Instagramu i gledati slike dok jedemo, ali probaj to ne raditi. Uživaj barem u hrani, ako je nešto vrijedno tvoje pažnje, onda je to hrana! Svakako probaj izbjegavati korištenje mobitela kada sjediš s nekime za stolom, to ispadne skroz bezobrazno.

Osim hrane, nemoj nikad ni zapostavljati svoje prijatelje. Iako koristiš društvene mreže baš zato da bi mogla pričati s njima, često se dogodi da se napokon vidite uživo, a kad ono vi samo visite na mobitelu... Probaj izbjegavati takve situacije i cijeni vrijeme provedeno s prijateljima. Naposljetku, društvene mreže su tu da se možete čuti kad se ne stignete vidjeti, a ne kao primarni način druškanja!

via GIPHY


via GIPHY


I dok ti je za prijatelje i hranu jasno da se ne smiju zanemarivati, škola je skroz druga priča... Ili barem ti tako misliš. Istina je da kada si u školi bi stvarno trebao/trebala što manje koristiti mobitel. Osim očitog, da si u školi zato da nešto naučiš, a ne da samo skrolaš po mobitelu, u školi si okružen/a sa svojim društvom i prijateljima i uvijek se nešto događa. Vjerojatno toga nisi niti svjestan/svjesna, ali kad se budeš kroz par godina prisjećao/la škole, upravo ćeš se takvih stvari rado sjećati!

Ali na kraju krajeva, da prestaneš biti ovisan/ovisna o mobitelu, moraš to i sam/a željeti. Zamisli, ne bi li bilo lijepo da jedan dođeš doma, a ono baterija je preko 50%? Ili da legneš u krevet i zadnja stvar koju radiš prije spavanja je čitanje neke dobre knjige? Kad se ujutro probudiš, na miru uzmeš vremena za sebe, bez da moraš razmišljati o odgovaranju na poruke, prebrojavanju lajkova ili sličnim glupostima o kojima svi razmišljamo...

via GIPHY


Daj si malo oduška i s vremenom ćeš primijetiti kako je život bez društvenih mreža nemoguć, ali je zato s umjerenom dozom skroz izvediv. Nemoj biti jedna od onih osoba koja kad dođe na koncert, cijelo vrijeme samo snima, pa ni ne uspije uživati u koncertu ili ona koja se ni u prirodi ne može opustiti...FOTO: Unsplash/Giphy/Profimedia

A.Š.


Provjeri još...

Dok su svi tulumarili u prepunom klubu, pogledajte što je ova djevojka radila na mobitelu! FOTO

Po cijele dane si na mobitelu? Oprez, upravo su mobiteli 'krivi' za ovaj neugodan zdravstveni problem

Stroga pravila – hrvatskim učenicima zbog korištenja mobitela u školi prijeti ukor

Pomoć online društvene mreže mobitel ovisnost

Još vijesti