Slika nije pronađena

Često zaboravimo kako je to odložiti mobitel i pustiti ga iz ruku. Pametni telefoni kao da su postali naša produžena ruka, a WiFI signal je postao nešto poput zraka.

Iako mnogi to neće priznati, većina ljudi ovisna je o mobitelu. Neki igraju igrice, drugi žive u svijetu aplikacija, treći vole okidati selfie dok četvrti pišu sms-ove brže nego što govore.

U 21. stoljeću teško je pobjeći od tehnologije, ali ovisnost o njoj možemo pobijediti. Tehnološki napredak nas nije trebao odvojiti od stvarnog života nego ga poboljšati, a mi smo krivi što smo krenuli u pogrešnom smjeru.

Evo što trebaš učiniti ako želiš biti manje ovisna o mobitelu:

Nemoj koristiti mobitel kao alarm za buđenje, kupi pravu budilicu!

Možda će ti u početku biti čudno i teško ćeš se naviknuti na korištenje budilice, vjeruj nam- to je idealno rješenje za ovisnike o mobitelu. Mobiteli imaju alarm kako bi nas probudili, a mi smo se već na to toliko naviknuli pa nosimo mobitel ondje gdje spavamo. To nije dobro.Odredi u koje vrijeme ćeš provjeravati fejs, mail ili bilo što drugo na mobitelu

Budući da je svijet odavno pomoću interneta postao `globalno selo`, stalno smo umreženi i online. Ako se ne možeš suzdržati baciti oko na ekran mobitela čim čuješ zvuk obavijesti s fejsa ili novog maila- odredi vrijeme u danu kada ćeš to sve provjeravati s telefona.
Isključi mobitel ili ga ostavi kod kuće

Ovo sigurno zvuči vrlo šokantno i radikalno, ali ovo je najbolji savjet za ovisnike o mobitelu. Izađi van na kavu s prijateljicom bez mobitela. Imamo običaj staviti mobitel na stol čim sjednemo na kavu te nas on ometa. Isključi mobitel i uživaj u druženju.


Budi društvenija

Umjesto da samo klikaš po ekranu, radije uključi i ljude oko sebe u ono što radiš, trenutno čitaš ili gledaš. Tvoji prijatelji ili dečko se neće osjetiti skroz ignorirani ako sama gledaš nešto zabavno na mobitelu ako i njima pokažeš.


Ne idi s mobitelom u krevet!

Spavanje i mobitel nikako ne idu zajedno. Mobitel može ometati svojom vibracijom, zvonjavom, stalnim obavijestima, svijetlećim ekranom. Izbaci svu tehnologiju iz sobe ili ju barem isključi. Ako to baš ne možeš napraviti onda barem uređaje drži izvan vlastitog dometa.
mobitel telefon ovisnost ovisnost o mobitelu

Još vijesti