Slika nije pronađena

U današnje vrijeme mobitel je stalno uz nas te nam koristi za sve- slanje poruka, pisanje zadaće, čitanje vijesti, provjeravanje fejsa, guglanje. Osim što su mobiteli zamijenili računala, oni mogu stvoriti i ovisnost.

Naši roditelji nam često znaju reći da bacimo više mobitel iz ruku, a mi ih rijetko kada poslušamo. Nova istraživanja su pokazala da je ovisnost o tehnologiji stvarna baš kao ovisnost o alkoholu, cigaretama ili drogi.

Ako si i ti jedna od tih koji stalno gledaju na ekran mobitela vrijeme je da saznaš znakove ovisnosti:


Ne možeš gledati seriju ili film na miru

Čim staviš novi film ili seriju posežeš za mobitelom i otvaraš IMDB kako bi vidjela sve glumce, ukratko pročitala sadržaj i komentare, a uopće ni ne staviš pauzu. To je već znak ovisnosti jer tvoja pažnja nije usmjerena na trenutnu radnju na ekranu nego na mobitel. Naravno, usput uvijek vidiš neku novu obavijest s fejsa ili poruku iz inboxa.

Ne uživaš u trenutku nego sve dokumentiraš

Sjećaš li se kada je bio posljednji put da si uživala u zalasku sunca ili finoj večeri, a da to nisi ufotkala i stavila na neku od društvenih mreža? Ako se ne sjećaš vrijeme je da razmisliš jesi li ovisna o mobitelu ili ne jer ovo je pokazatelj da si na tom putu. Osobe koje se ne mogu družiti s drugim ljudima, izaći van ili otići na koncert bez da sve dokumentiraju imaju velik problem, a to će tek shvatiti kasnije.Koja god sitnica da se dogodi posežeš za mobitelom

Bez obzira na to radi li se o kupovini nove haljine ili dobivanju petice iz biologije, ti ćeš odmah uzeti mobitel i obavijestiti svoje online prijatelje o tome. Premda se ovdje također može raditi o neuživanju u trenutku, druga stvar je vrlo bitna- posežeš za mobitelom kada se god dogodi neka često i banalna sitnica kako bi obavijestila sve.

Kreneš čitati knjigu, ali uvijek nekako završiš na mobitelu

Ne zazireš od čitanja, a čitanje knjige ti je nekada bilo opuštanje, ali očigledno više ne jer ti je mobitel stalno u ruci. Dok ju čitaš uvijek naiđeš na zanimljive citate koje smatraš inspirativnima, a zatim počneš tipkati po mobitelu i slati dečku ili prijateljici te citate sms-om. Ovo je znak ovisnosti o mobitelu jer više ni čitanje knjige ne može proći bez tehnologije.
Tijekom razgovora s nekim ne možeš ne škicnuti u mobitel

Dok s nekim razgovaraš uživo stalno provjeravaš mobitel da ti ne bi slučajno promakla neka obavijest s fejsa ili poruka s Vibera. Prva stvar- to je nekulturno, a druga stvar- to je znak ovisnosti o mobitelu. Nije ugodno razgovarati s osobom koja stalno provjerava mobitel, a uz to je i zamorno.


I dok jedeš mobitel je s tobom

Za vrijeme doručka, ručka ili večere mobitel je uvijek uz tebe. Jednostavno ne možeš odvojiti niti pola sata za mir tijekom objeda. Stalno čitaš poruke dok jedeš, surfaš i dopisuješ se, a tvoji roditelji vjerojatno lude zbog toga. Ponavljamo: to je jako nekulturno jer prema bontonu ni laktove ne bi smjeli držati na stolu blagovaone dok jedemo, a tek ne mobitel.


Osjećaš se loše čim nestane baterije i mobitel se ugasi

Uglavnom si stalno na mobitelu i zato ti se baterija brzo prazni, a u slučajevima kada zaboraviš ponijeti punjač sa sobom u školu ili na kavu totalno poludiš. Za tebe gašenje mobitela predstavlja kraj svijeta i ne možeš zamisliti da par sati nećeš dobiti nikakvu poruku ili obavijest. Ovo nikako nije dobro jer ako te ugašeni mobitel čini nervoznom to je znak ovisnosti.
Foto: shutterstock.com

I.P.

Pročitajte još:

Loši za zdravlje: pametni telefoni deformiraju mali prst ruke

Smanji ovisnost o mobitelu - evo kako!

Pametni telefon, glupa bol: negativne strane pretjeranog tipkanja po mobitelu

mobitel znakovi da si ovisna o mobitelu ovisnost o mobitelu

Još vijesti