Slika nije pronađena

Prošetali smo po štandovima najvećih izdavačkih kuća i tražili urednike da nam preporuče koja je najbolja knjiga za mlade i tinejdžere koju imaju u ponudi na Interliberu, a ovako izgleda popis od TOP 8 naslova koji smo sastavili od njihovih prijedloga.

Novo izdanje Interlibera je počelo u utorak, ali imaš vremena do kraja tjedna otići do Velesajma i uhvatiti neke od super naslova po sniženim cijenama. Od hrpe izlagača i štandova koji se tamo nalaze i koji naizgled nude beskonačan izbor knjiga, teško se snaći i odabrati onu pravu. Ako ideš bez cilja i nemaš u planu neku točno određenu knjigu koju tražiš, ali želiš nešto kupiti, dobro će ti doći nekoliko prijedloga. Zato smo mi obišli osam štandova koji nude najbolji izbor knjiga i najviše naslova za mlade te zatražili od urednika i predstavnika izdavačkih kuća da nam daju po jednu knjigu koju bi oni preporučili tinejdžerima. Tako se rodila ova top lista od 8 preporuka:

1. 'Terapija' - Sebastian Fitzek (VBZ, 50 kuna)


Izdavačka kuća VBZ ima ogroman štand na Interliberu i nemoguće ga je ne primijetiti. Pa ipak, u tom mnoštvu knjiga, ne može se naći baš puno onih koje bi bile zanimljive mlađim čitateljima. Vođeni činjenicom da mladi vole čitati horore, krimiće, trilere i knjige sličnih mračnijih tematika, ono što na ovom štandu preporučuju je psihološki triler 'Terapija', veliki hit, roman koji drži čitatelje napetim do samog kraja, pun neočekivanih zapleta.
2. 'Povijest pčela' - Maja Lunde (Ljevak, 99 kuna)


Što bi se dogodilo da na svijetu odjednom nestanu sve pčele? Kako bi izgledao takav svijet i bi li uopće opstao, možeš pročitati u ovom romanu. Teme kao što su klimatske promjene i globalno zagrijavanje su dolaze do tinejdžera sve više u zadnje vrijeme. Ovaj roman na zanimljiv način i kroz priče koje prate živote tri lika objašnjava čitateljima kakva budućnost čeka svijet ako se nešto drastično ne promijeni i nastavi se uništavati životinjski svijet.

3. 'Čarobnjaci iz davnine' -  Cressida Cowell (Profil, 79 kuna)


Na Profilovom štandu svatko može pronaći barem 10 knjiga koje bi ga zanimale, ali kada bi trebali izabrati samo jednu jedinu koja će oduševiti tinejdžere, urednica ove izdavačke kuće preporučuje knjigu 'Čarobnjaci iz davnine'. Ovu je priču napisala ista autorica koja je objavila i megahit 'Kako izdresirati zmaja'. Nema sumnje da će i ova knjiga postati hit, a Interliber je prilika da je uhvatiš čim prije i po nižoj cijeni.


4. 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu' - Ransom Riggs (Lumen, 111 kuna – u kompletu s još dva nastavka 319 kuna)


Knjižara Lumen je još jedno mjesto na Interliberu koje ne želiš i ne smiješ zaobići jer tamo te čeka puno dobrih knjiga, uključujući i ovu preporuku. Ako ne znaš što kupiti, a nađeš se na njihovom štandu, ono što ti oni preporučuju je 'Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu'. Po ovoj je knjizi snimljen i film, a postoje i čak tri nastavka, dakle imat ćeš materijala za čitati do kraja godine. Slatko upakirani, dobar su prijedlog i kao poklon!
5. 'Leah na prekretnici' - Becky Albertalli (Znanje, 80 kuna)


Knjiga koja je top preporuka izdavačke kuće, ali i vaš favorit, je 'Leah na prekretnici'. Prava je to teen priča o ljubavi, prijateljstvu i završetku srednje škole. Ovo je nastavak hita 'S ljubavlju, Simon', koji si možda čitala, a možda i gledala film. Leah je Simonova najbolja prijateljica, a u knjizi ćeš saznati s kakvim se problemima ona bori i kako ih je riješila.

6. '7 navika uspješnih tinejdžera' – Sean Covey (Mozaik, 110 kuna)


Osim što knjige mogu biti zabavne, neke su tu i za pružanje pomoći i davanje savjeta. Jedna takva je i ovaj vodič koji zabavnim stilom pisanja korak po korak pomaže tinejdžerima u poboljšavanju slike o samima sebi, izgradnji prijateljstva, opiranju pritisku okoline, ostvarivanju ciljeva, slaganju s roditeljima...ukratko, daje savjete kako riješiti sve potencijalne poteškoće koje muče mlade.

7. 'Dečki koje sam voljela' – Jenny Han (Fokus, 69,99 kuna)


Ljubavne knjige su drage svim generacijama, a preporuka na listi koja je potpuno namijenjena romantičarkama je 'Dečki koje sam voljela'. Knjige su bolje od filma, a ako si se zaljubila u ovaj film, na Interliberu možeš naći i ostale nastavke iz ovog serijala i prije nego što sljedeći nastavak filma i izađe, znati što se dalje događa.

8. 'Kad su padali zidovi' – Kristijan Vujičić (Fraktura, 110 kuna)


Zadnja preporuka dolazi iz izdavačke kuće Fraktura, a radi se o knjizi jednog domaćeg autora. Prije nego što je zbog toga odmah otpišeš, daj joj šansu jer ova je knjiga top odabir. Radnja je smještena u Zagreb, u 80-e godine, a glavni je lik mladi nadobudan dečko koji voli filozofiju i rock 'n' roll, odrasta u pomalo nesređenim obiteljskim odnosima u centru grada i asfalt je njegov drugi dom. On i njegovi prijatelji na kraju srednjoškolskog obrazovanja razmišljaju o djevojkama i o tome kako će promijeniti svijet. Ovaj roman pokazuje kako je izgledao život tinejdžera u Zagrebu u nekom drugom razdoblju.

Koji ti se od ovih prijedloga najviše sviđa?


Foto: Teen385.com/ najboljeknjige.com

M.T.

Pogledajte još:

Tko kaže da mladi ne vole čitati? Bili smo na Interlieberu i zavirili u vrećice - ovo su knjige i žanrovi koje najviše kupujete - FOTO

One su mračne i nastale su po knjigama ili stripovima! Ako voliš Riverdale, moraš pogledati i ovih 15 serija

Stavi ih na svoj bucket list – pet knjiga koje moraš pročitati prije punoljetnosti!

knjige top 8 tinejdžeri preporuke interliber interliber 2019

Još vijesti