Slika nije pronađena

U tijeku je Interliber, najveći sajam knjiga u Hrvatskoj, a ako ste mislili da tinejdžeri tamo idu trošiti novac na hranu na štandovima na ulazu, prevarili biste se. Knjige su im u fokusu, a koliko novaca troše na njih?

Kupovati knjige u knjižarama ili se jednostavno učlaniti u knjižnicu i čitati koliko možeš za malu godišnju naknadu? Reklo bi se da mladi u Hrvatskoj ne rade ni jedno ni drugo, a je li stvarno tako, bi li im bilo žao dati 200 kn za jednu knjigu i koliko planiraju trošiti na ovogodišnjem Interliberu? Ukratko, ono što nas je zanimalo je koliko smatrate da je novaca u redu izdvojiti za knjige. Dok ste obilazili štandove, pregledavali ponudu i skrivali se od lošeg vremena, uhvatili smo vas nekoliko i popričali na ovu temu.


Koliko se novaca nosi na Interliber?

Koliko god bilo sadržaja na Interliberu, ono što sve zanima su samo knjige. Pripreme za maturu, enciklopedije i sve dodatne stvari koje nisu knjige, ne toliko. Kao i svake godine, i ove se moglo pronaći prilično jeftinih naslova, ali i onih malo skupljih, jer očekivano, knjige koje su tek izašle nisu toliko snižene. Koliko će novaca mladi ovdje potrošiti ovisi najviše o džeparcu i budžetu koji im omoguće roditelji, a s koliko se novaca ide na Interliber? Od sveukupno 15 mlađih i starijih tinejdžera koje smo pitali koliko novaca planiraju potrošiti, dobra većina, njih čak 12 je reklo da imaju sa sobom 200 kuna ili 200 do 300 kuna, samo je jedna osoba imala manje od toga, ali kako nam je objasnila, nije veliki fan čitanja i knjiga. Prilika za uhvatiti knjige po nižim cijenama se ne propušta. Za budžet od 200-300 kn, bez problema se može uhvatiti i do 3 super naslova, a ako netko malo bolje prokopa štandove, može kupiti još i više knjiga, sve ovisi o tome traži li se neki konkretan naslov ili ne.


Koliko je novaca previše za izdvojiti za samo jednu knjigu i što se smatra skupim?

Bez obzira koliko voljeli knjige, ako se ne radi o nečemu što se godinama žarko priželjkuje, postoje granice koje nikada ne bi prešli i razbacali se novcima za kupnju knjige. 'Ako naprimjer knjiga ima jako malo stranica, a onak, ne znam, cijena je visoka, onda je to preskupo', smatra Franka (14), a s njom se složila i njena prijateljica Vanesa (14) kojoj je 200 kn također preskupo za izdvojiti za knjigu: 'One knjige koje imaju malo stranica, a skupe su, 200 kuna ili tako nešto'. I to je razmišljanje s kojim se složila većina. Knjige iznad 150 ili 200 kn su izvan njihovog budžeta, kako na Interliberu, tako i općenito. Koliko je previše za izdvojiti za knjigu ovisi o više faktora, a Katarina (17) ima svoje kriterije: 'Zavisi kakva je knjiga. Za dobru knjigu ne želim dati velike pare. Sve zavisi. Sad da smo imali 200 kn pa ono raspodijeliti to na 3-4 knjige, tako da'. Nema te knjige za koju bi dali više od 200 kn, to je nepisano pravilo oko kojeg su se složili i oni s 14 godina, ali i oni sa 17 ili 18.

Mladi vole čitati i na Interliberu su spremni potrošiti dosta novaca, ali imaju svoje granice i znaju što je previše. Knjige u knjižarama su ipak malo iznad toga što si oni mogu priuštit, zbog čega ovih tjedan dana na Velesajmu kupuju što više mogu knjiga ugurati u svoj budžet.

Foto: Teen385/ Pexels

M.T.

Pogledajte još:

PREPORUKA: Ideš na Interliber? Iskoristi priliku i uhvati ove knjige! 8 naslova koji će te osvojiti

Tko kaže da mladi ne vole čitati? Bili smo na Interlieberu i zavirili u vrećice - ovo su knjige i žanrovi koje najviše kupujete - FOTO

Školarci iz Hrvatske pametniji od svih u Europi? Po nečemu su u ogromnoj prednosti pred svima ostalima

knjige mladi tinejdžeri budžet interliber novac interliber 2019

Još vijesti