Slika nije pronađena

Svatko od nas ima loše dane, kao i one dobre. Ako ti se ikada dogodilo da si unatoč učenju izvisio/la na testu ili ti je najbolja prijateljica upravo objavila da odlazi u neku drugu zemlju zbog tatinog posla ili školovanja, onda znaš što znači pokušati funkcionirati normalno dok si na rubu suza.

Razdoblje završavanja srednje škole stresno je i zbog drugih razloga. Od tebe kao da se očekuju velike odluke i planiranje života desetljećima unaprijed. Koliko si puta čuo/la pitanja kao što su:

Što želiš raditi u budućnosti?
Možeš li napisati ovu zadaću do sutra?
Na koji ćeš se fakultet upisati?
Jesi li već našao/la curu/dečka?

I ta pitanja mogu te stresirati jednako kao i obaveze u školi ili društveni i ljubavni život. U cijelom kovitlacu svega što te ponekad može izluđivati, jesi li ikada pokušao/la s poezijom? Poezija ti doista može promijeniti život i pomoći ti u teškim trenucima. Evo i kako!

1. Poezija je oblik meditacije – čak i u trenucima kad ti se čini da se sve odvija tako brzo.

Čitanje poezije, čitanje samo jedne pjesme koja će pogoditi tvoju žicu donijet će ti mir i spokoj što je u tinejdžerskim godinama dobrodošla stvar. Ako se osjećaš preopterećeno, poezija može biti tvoje utočište, meditacija koja će te smiriti. Uz knjigu, u svojoj sobi, možeš otploviti u nove svjetove i prostore, a poezija ti može pomoći i da svoj život sagledaš u novom svjetlu što će umanjiti stres i tjeskobu, kao i osjećaj napetosti.

2. U poeziji nema pravila.

U školi, kod kuće, zapravo gdje god da se nalaziš konstantno moraš slijediti neka pravila. S poezijom je drugačije jer ona ne podliježe pravilima – možeš pisati i čitati što god ti se prohtije. Sam/a odlučuješ! Za školske zadaće i seminare moraš poštovati hrpu pravila pisanja, oblikovanja, unaprijed zadanih pitanja, a u poeziji jednostavno nižeš riječi koje ti padaju na pamet. Osim toga, nitko ne može ocjenjivati poeziju na objektivan način jer se radi o emocijama koje prenosiš. S poezijom ne možeš pogriješiti.


3. Poezija te može produbiti i produhoviti.

Prihvaćanje sebe i razumijevanje prema osjećajima i emocionalnim stanjima drugih ljudi pomaže ti shvatiti koliko su ljubav i ljubaznost bitni u životu. Poezija ti može osloboditi um i dati ti novu perspektivu.


4. Mijenja način na koji gledaš na svijet.

Poezija ti otvara oči i omogućava ti da bolje shvatiš svijet. Poezija je svačiji prijatelj. Postoji da bi iskomunicirala osjećaje i iskustva – od ljubavi, do gubitka prijatelja i svih ostalih životnih situacija. U svakom slučaju pojačava tvoja čula i osjećaje. Razigrat će tvoju maštu i emocije. Također te može gurnuti prema tome da postaneš bolja osoba, ostvariš svoje snove i budeš ljubazna osoba svaki dan.


Blagotvorno djelovanje poezije nadilazi emocije – ono ti može pomoći da počneš dobivati bolje ocjene, procjeniš svoj život uspješnije i lakše doneseš odluke za budućnost. Može ti pomoći kroz najteže dane.

Čitaš li i ti poeziju? Pišeš li?

L.B./izvor: HelloGigles

foto: Shutterstock


Pročitajte još...

...Disleksija i disgrafija: svaki deseti učenik ima problema s čitanjem i pisanjem...

...'Na vrhu svijeta': srednjoškolci zapjevali protiv maltretiranja i nasilja!...

...Što kada nam se 'ruši svijet'?...

poezija pisanje i čitanje pjesama pozitivni učinci na život tinejdžerski život

Još vijesti