Slika nije pronađena

Jedna od najpoznatijih klasičnih društvenih igara na svijetu je svakako Monopoly. Svi su je nekad igrali, bilo običnu klasičnu verziju ili neko njeno tematsko izdanje. Često traje satima i satima, zbog čega je posebno frustrirajuće kada nakon toliko vremena još i na kraju izgubiš. Ali ne više!

Ne postoji univerzalan čarobni trik koji ti garantira pobjedu, u Monopolyju je sve u strategiji. Treba znati koja polja kupiti, koja nisu toliko bitna i slične sitnice. Kako bi pobjeda uvijek bila tvoja, tajna je u biranju prave strategije i osiguravanju većih šansi za pobjedu. Postoji nekoliko bitnih strategija koje možeš kombinirati i povećati svoje šanse. Profesionalni igrači Flynn Zaiger i Dary Merckens otkrili su za Reader's Digest nekoliko trikova koji će pomoći i tebi da na kraju igre budeš taj koji je najbogatiji i najbolji.

Kupuj, kupuj, kupuj


Za ovaj se trik zna, nije ništa novo ni revolucionarno – treba kupovati sve na što dođeš i što više toga možeš. Je li ovaj trik stvarno efikasan? Ova dvojica igrača tvrde da je. Njihov je savjet da od samog početka igre kupuješ što je više polja moguće. Za razliku od pravog života, u Monopolyju nije dobra ideja štedjeti jer nećeš ništa dobiti štednjom novaca, dok će kupnja polja uroditi profitom. Što prije pokupuješ što više toga i kreneš graditi kućice, to su veće šanse i da ćeš na kraju izaći kao pobjednik.


Iako je dobro kupovati što je više moguće polja, oba se ova stručnjaka slažu da se treba posebno fokusirati na polja koja su narančaste boje. Iza ovog trika stoji puno komplicirane strategije, uključujući i vjerojatnost stajanja na neka, točno određena, polja (narančasta). Narančasta polja su jedan korak udaljena od nekoliko 'prometnih' polja kao što je primjerice – zatvor. Osim narančastih polja, jednako se isplati kupiti i ona koja se nalaze odmah u susjedstvu do narančastih. Igrači su otkrili da su, statistički gledano, mjesta na koja se najviše staje na ploči ona između zatvora i 'Free parkinga' i između 'Free parkinga' i 'Idi u zatvor'. Boje koje se nalaze između tih polja - svjetlo plava, ružičasta, narančasta, crvena i žuta, su one koje posebno trebaš hvatati.

Fokusiraj se na narančasta polja (i njihova susjedna polja)


Kupuj kuće, ne hotele


Što gradiš, a što ne, može imati velikog utjecaja na igru i u konačnici tvoju pobjedu. Jedan od savjeta koji imaju ovi profesionalni igrači je da imaš na umu da u igri postoje 32 kuće. Kada se te 32 kuće prodaju, nitko više ne može graditi kuće. Zato trebaš čim prije početi s gradnjom svojih kućica, jer želiš da se zalih čim prije potroši i da što više kućica završi kod tebe. Gradnja kuća je osnovna taktika za pobjedu. Čak iako nemaš previše novaca, trebaš raditi sve što možeš, trejdati i stavljati stvari pod hipoteku, sve kako bi na poljima imali najmanje po tri kućice. Kada imaš barem tri kućice, ostali igrači ti počinju plaćati pozamašnu svotu novaca kada stanu kod tebe. Uz to, njihov je savjet i da preskačeš kupovanje hotela, jer oni nisu dobra investicija. Primarni cilj ti treba biti na svim poljima imati što više kućica, kako bi druge spriječila da grade.

Dodatni trikovi


Uz ove tri osnovne strategije, Merckens i Zaiger imaju još nekoliko strategija koje možeš ukomponirati da pobijediš. Prva je da ne želiš biti bankar jer to će ti dodatno uzimati pažnju s igre i vrlo lako se možeš pogubiti i ni ne primijetiš da je netko stao na tvoje polje i da ti treba platiti. Još jedna stvar koju ne želiš je kupovati su 'željeznice' ili kako se god zovu u tvojoj verziji Monopolyja polja koja su po jedno na svakoj strani ploče. Ono što želiš je kupiti samo jedno od toga, da osiguraš kako netko ne bi imao sva 4. I zadnji trik za pobjedu je – kako igra primiče kraju, zatvor postaje tvoj prijatelj. Nemoj se bojati ostanka u zatvoru jer on je vjerojatno najsigurnije mjesto. Netko od tvojih protivnika može bankrotirati dok ti chillaš u zatvoru.

Foto: Pexels/ Giphy

M.T.

Pogledajte još:

OMG Ljutiš se dok igraš Monopoly ili neku drugu društvenu igru? Saznaj što to govori o tebi

Fortnite manija dosegnula vrhunac – važne informacije za fanove najpopularnije igre na svijetu

Pitanja koja možeš pitati simpu (ili bilo koga drugoga) ako zaigrate 'Istinu ili izazov'

pobjeda strategija monopoly Društvena Igra igranje

Još vijesti