Slika nije pronađena

Negdje na pola puta između zimskih praznika i Uskrsa počnu pripreme za maturalnu večer – najsvečaniji događaj za svakog srednjoškolca. Kad je u pitanju maturalna, mnogo stvari treba isplanirati: od toga da se svi složite gdje ćete uopće proslaviti, koga povesti (ako uopće ikoga), kakvu frizuru napraviti, kako se našminkati, a najvažnije od svega: kakvu haljinu odabrati...

Prije nego kreneš u bezglavo lutanje shopping centrima ili skokneš do krojačice s hrpom materijala, razmisli o nekoliko savjeta koji će ti olakšati potragu.

* Razmisli o tome koje ti boje najbolje pristaju. Ako nisi sigurna ili ti se te boje baš ne sviđaju – boja safira ili ametista izgleda odlično na svima, a zahvalna je i za fotografiranje.

* Nemoj eksperimentirati s nekim ludim uzorcima i kombinacijama boja. Iako divlji uzorci mogu izgledati super uživo, na fotografijama neće uvijek izgledati dobro.

* Usredotoči se na to kako ti haljina pristaje! To je tajna dobrog izgleda. Ako ti dobro stoji, osjećat ćeš se samopouzdano i lijepo bez obzira na krpice koje imaš na sebi. Haljina koja je preširoka sputavat će te u kretanju jednako kao i ona koja je preuska. Razmisli kako bi plesala u preuskoj ili preširokoj haljini. Nikako!

* Počni tražiti ranije! Nema gore stvari od paničnog obilaženja dućana večer prije maturalne zabave. Osim toga, ako nađeš savršenu haljinu koji treba malo doraditi (skratiti ili negdje suziti) – nećeš imati vremena za to ako kreneš u kupovinu 5 do 12.

Pitanja koja si moraš postaviti:

Je li ova haljina prikladna za tu prigodu?

Uvijek imaj na umu da će tamo biti tvoji profesori, kolege i prijatelji, a vjerojatno i pokoji roditelj. Ne moraš pokazati previše da bi izgledala sexy i prekrasno.


Odgovara li ova boja mome tenu?

Tonovi kože mogu se podijeliti u godišnja doba, ovisno o nekim glavnim karakteristikama.

Zimski ten karakteriziraju plavi ili ružičasti pod-tonovi. Koža može biti blijeda, žućkasto-maslinbasta ili tamna. Zimske osobe najčešće su brinete sa snažnom bojom očiju – mnoge azijatkinje i afroamerikanke pripadaju u ovu kategoriju. Zimske djevojke trebale bi odabrati haljinu čistih, strogih i jasnih boja: bijela, crna, modra, crvena i jarko ružičasta bit će dobar odabir. Ako želiš nešto blaže pokušaj s ledenim tonovima umjesto s pastelnima. Izbjegavaj boje kao što su bež, narančasta i zlatna.

Ljetni ten također ima plave ili ružičaste pod-tonove, a koža je blijeda ili ružičasta. Ovo su najčešće prirodne plavuše ili brinete sa svijetlim očima. Odaberi haljinu pastelnih boja, meke i neutralne tonove kao što su lavanda, boja šljive, ružičasto-smeđa ili nježno plava. Bijelu i crnu izbjegavaj.

Jesenski ten ima zlatne pod-tonove. Većina crvenokosih djevojaka, kao i brineta sa zlatnim očima pripadaju ovamo. Isprobaj haljinu koja ima zlatne pod-tonove kao i tvoj ten: bež, pijesak, narančasta, zlatna ili tamno smeđa. Izbjegavaj nijanse plave boje.

Proljetni ten ima zlatne pod-tonove koji su najčešće bijeli ili boje breskve. Proljetni tipovi imaju kosu boje slame ili crvenu kosu boje jagoda, pjegice, ružičaste obraze i plave ili zelene oči. Odgovarat će im tople boje breskve, pijeska, zlatne, žute i zlatno smeđe. Izbjegavaj tamne i dosadne boje.


Koji kroj najbolje odgovara obliku mog tijela?

Prava haljina može sakriti nedostatke, ali i istaknuti prednosti oblika našeg tijela. Ovisno o tipu tijela, odgovarat će ti nešto specifično.

Oblik trokuta

: ovo su osobe koje imaju širi struk, a malo uža ramena. Uglavnom imaju puniji donji dio tijela. Trik je skrenuti pozornost s mana i preusmjeriti je na prednosti! Pokušaj sa svijetlim bojama na gornjem dijelu tijela, a tamnim na donjem. Odaberi haljinu s rukavima koji će odvući oko prema vanjskoj strani tijela što će vizualno povećati tvoja ramena i uravnotežiti ih s bokovima. Izbjegavaj haljine s lađa izrezima ili bilo što s kragnom.

Oblik jabuke

: žene i djevojke ovog oblika imaju prosječne ili čak i veće grudi, širok struk i tanke noge, malo ravniju stražnjicu, uske kukove i malo šira ramena. Usredotoči se na pozivitno: ruke, noge, prsa, a zakamufliraj struk.

Odaberi haljinu koja na gornjem dijelu ima detalje koji ju ukrašavaju sa strana – pletivo, reljeni otisak, čipka...tako će pozornost biti usmjerena na vanjski dio tijela umjesto na trbuh. Odaberi v izrez i pokušaj naglasiti grudi – bilo što s neobičnim izrezom bit će dobar odabir. Drži se jedne boje ili eventualno dodaj još jednu – tako ćeš stvoriti iluziju duljine što će također skrenuti pozornost sa struka. Tamna boja neka bude na donjem dijelu, a gornji dio može biti svijetliji. Istakni svoje noge! Odaberi haljinu duljine do iznad koljena (možeš se odlučiti i za suknju). Izbjegavaj duge haljine koje će prekriti noge – uz grudi, tvoj najjači adut.

Oblik pješčanog sata

: djevojke ovog oblika imaju umjereno bujne ili čak bujne bokove i grudi, a uzak struk – ponekad i do 20 centimentara uži od bokova i grudi. Ovo je najpoželjniji oblik tijela jer simbolizira plodnost i ženstvenost.

Odaberi haljinu koja ističe tvoj uski struk – korzetići, uski gornji dio s remenom ili nekom trakom oko struka napravit će upravo to. Odaberi v-izrez, a izbjegavaj dolčevite ili slične zatvorene okovratnike koji odvlače pozornost s tvog struka.

Sretno!

L.B./foto: unique vintage, Tumblr

Pročitaj još...

...Maturalne haljine od ljepljive trake – selotejpa!...

...Izaberi svoju haljinu i frizuru za maturalnu...

...Kome još trebaju haljine s potpisom – one ih izrađuju od papira!...

Maturalna večer maturalna zabava haljina odabir savjeti

Još vijesti