Slika nije pronađena

Ponekad je potrebno neko vrijeme da se počnete osjećati ugodno dok izražavate svoje potrebe osobi s kojom ste u vezi. Međutim, izražavanje onoga što vam je na umu može biti jako važno kada pokušavate pronaći neki zajednički jezik tijekom rasprave ili svađe.

Svađe i konflikti su potpuno normalni i zdravi u vezama, ali postoje neke određene vrste svađa koje bi trebali izbjegavati jer su u potpunosti grozne. 'Što ste bliskiji i intimniji, lakše izgubite granice koje moraju biti tu kako bi se zaštitili kao pojedinci', kaže dr. sc. Joshua Klapow, klinički psiholog, za Elite Daily. 'Kada dođe do nesuglasica, postoje određene granice koje moraju biti uspostavljene - to su nedozvoljene radnje koje prelaze granicu normale i nisu produktivne. Svađe koje imaju ove komponente trebaju biti zabranjene u zdravoj vezi', dodaje.


via GIPHY


Dok otvorena komunikacija ponekad može značiti sudjelovanje u nekoj vrsti zdravog neslaganja, dr. Klapow ističe tri vrste svađa koje UVIJEK prelaze granicu i koje bi trebali izbjegavati pod svaku cijenu i vi i vaša bolja polovica:


1. Osobni napadi

Ponekad vas ljudi koji su vam najbliži znaju najviše povrijediti. A kada se svađate sa svojim partnerom, spominjanje bolnih tema za koje znate da će ih povrijediti može biti izuzetno bolno za vas oboje. 'Osobni napadi ne pomažu u rješavanju problema, oni samo pojačavaju emocije. Možete biti ljuti na ono što su radili ili rade, ali se usredotočite na ono što su napravili, a ne na njihov karakter ili vrijednost', kaže dr. Klapow. 'Sve što je napad na osobu, a ne na ono što ta osoba radi, prelazi granicu', dodaje. Kada pokušavate riješiti sukob sa svojim partnerom važno je to da se tijekom rasprave držite sadašnjosti. Iako je možda primamljivo iznijeti ono što se dogodilo na sestrinom rođendanu dok raspravljate o tome što i kada ćete nešto raditi tijekom praznika - osobni napadi često će uzrokovati više štete nego koristi.


via GIPHY


2. Svađa samo da bi pobijedili i dokazali poantu

Vi i vaš partner ste tim, vi ste zajedno u njemu, ali kad počne rasprava, počnete žudjeti za onim slatkim okusom pobjede. Međutim, vaš cilj u partnerstvu ne bi trebao biti da osobno 'pobijedite' u borbi. 'Ako uđete u razmišljanje o tome da morate pobijediti u raspravi, a ne rješiti problem, ne možete čuti ili obraditi informacije tako jasno', kaže dr. Klapow. 'Jedna od najvažnijih stvari koje treba zapamtiti je da, kad su u pitanju vaše emocije, ne možete razmišljati tako jasno. Odvojite minutu, dvije ili deset, da se smirite. Onda počnite razgovarati', dodaje. Ako imate osjećaj da su vas emocije previše preplavile ili ako počnete gledati na vašu svađu kao na šansu za 'pobjedu', pomaknite se korak unatrag kako bi smanjili pritisak na sebe i vašu bolju polovicu i kako bi svi imali vremena da razmisle prije nego što kažu nešto zbog čega u konačnici mogu požaliti.


via GIPHY


3. Svađe koje u potpunosti omalovažavaju drugu osobu

Ako vam partner ne dopušta da mislite svojom glavom i slobodno izražavate svoje misli ili se ponekad borite da zadržite distancu između sebe i različitog mišljenja vašeg partnera - svađe koje potpuno omalovažavaju nekoga mogu biti jako zeznute. 'Ako u potpunosti izbjegavate raspravu zato što odbijate uložiti napor u to da riješite problem, poruka koju šaljete je – nije me briga za tebe', kaže dr. Klapow. 'Pokušajte oprezno spomenuti problem i bez krivnje. Razgovarajte o svojim osjećajima, a ne o onome što mislite da vaš partner osjeća. Usredotočite se na ono što vi osjećate i mislite, a ne na ono što mislite da vaš partner osjeća i misli', dodao je.


via GIPHY


Nitko ne poznaje vašu vezu bolje od vas. A ako vi i vaš partner imate zdrave granice i otvorenu komunikaciju - znate koje vrste argumenata su zdrave i produktivne, a koje ne. Naravno, ako imate svoj vlastiti popis tema koje su zabranjene, uvijek je u redu podijeliti ih sa svojim partnerom. Zdrave granice čine sve vrste odnosa boljim, a ponekad je najbolji način rješavanja konflikata u odnosima razgovor o načinu na koji razgovarate.

Foto: Freepik/ Giphy

M.S.K./ Izvor

Pogledajte još:

Kad se svađa s frendom ili frendicom zahukta – evo kako ostati 'cool' i riješiti problem

Tko se tuče taj se (ne) voli? Postoje razlozi zbog kojih je sasvim okej posvađati se u vezi

Obiteljske svađe – evo oko čega se, koliko često i s kojim ishodom svađamo kod kuće

ljubav Svađa rješenje rasprava stručnjak savjeti

Još vijesti