Slika nije pronađena
Neke konflikte s prijateljima ili obitelji jednostavno treba ostaviti na miru. Treba znati kad je bolje pustiti nešto ili nekoga na miru. To je jednako teško kao i znati kad se treba angažirati i riješiti sukob. Odluka o tome treba li spomenuti i pokušati riješiti neki određeni sukob, dati kritiku ili neku negativnu informaciju, trebala bi biti racionalna odluka.

Prvo pitanje koje trebate postaviti sebi je - 'Jesam li previše emotivan/na u ovom trenutku?'. Ako ste ljuti ili uznemireni, ili je vaš prijatelj u tom trenutku takav onda to definitivno nije pravi trenutak za bilo kakvu raspravu i pokušaj pomirenja. Daljnja svađa i vikanje ili nešto treće, nikome neće pomoći. U tim slučajevima, umjesto da produktivno raspravljate o problemu, najčešće završite u nekoj negativnoj emocionalnoj rupi, gdje oboje samo pogoršavate cijelu stvar, govorite si ružne stvari ili čak i prijetite i teško vam se zaustaviti. Počinjemo imitirati emocije koje netko drugi izražava. Kada dođete do ove točke, gotovo je nemoguće išta riješiti.

via GIPHY


Cilj bilo kakve rasprave nakon sukoba je taj da se postigne rješenje. Ako ne mislite da možete nešto promijeniti razgovorom, onda je možda bolje da uopće ne razgovarate o tome. Ako je vaš prijatelj baš odlučio ostati pri svom načinu razmišljanja i nikada nije pokazao spremnost na 'sporazum', što dobivate ako ni vi ne odustajete od toga? Ako je šteta već učinjena, vjerojatno je bolje sve pustiti. Samo ako ćete se osjećati bolje ako izrazite svoje mišljenje, čak i ako znate da to neće ništa promijeniti. Međutim, prije nego to učinite, razmislite o mogućoj šteti koju bi mogli napraviti.


via GIPHY


Ako ipak odlučite zaboraviti na sve što je bilo, činite sve što možete da odgodite razgovor. Mogli bi reći nešto poput: 'Nisam spreman/a za ovaj razgovor sad. Idem razbistriti misli, a sutra onda možemo razgovarati o ovome'. Možda si želite dati oduška i izjadati se drugom prijatelju ili pouzdanom kolegi, nekome tko će vas smiriti ili vam dati uvid u to zašto se druga osoba tako ponaša. Ako se odlučite ne suočiti s tim problemom, morate sebi reći: 'Odlučio/la sam pustiti ovo. Neću razmišljati o tome niti se svađati jer sam odlučio/la pustiti'.


via GIPHY


Naravno, nije uvijek na vama hoćete li sudjelovati u razgovoru ili ne. Ako vaš frend ili frendica imaju neki problem ili ih nešto muči, šanse su velike da nećete moći u potpunosti izbjeći razgovor. On/ona vam može prići pod odmorom ili vas uhvatiti online. Donosimo vam savjete za to kako se snaći u takvim situacijama:

1. Važno je da ostanete mirni

Teško je ne odgovoriti kad vas napadnu, ali to vam neće pomoći u tom trenutku. Kako bi sami sebi pomogli da ostanete mirni dok vam vaš frend izgovara sve što mu se nakupilo, možda čak i baca pokoju uvredu tu i tamo, zamislite da vam njihove riječi prelaze preko ramena i uopće vas ne diraju. Možete se čak i pomaknuti, napraviti korak u stranu, važno je samo da osoba još uvijek zna da slušate. Poanta je da ako ne hranite negativne emocije vašeg frenda/ice svojim vlastitim negativnim emocijama, vjerojatno će se on ili ona zaustaviti jer će ostati bez argumenata pa tako i ljutnje.


via GIPHY


2. Pričajte o problemu i potencijalnom rješenju, izbjegavajte uvrede i vikanje

Kako bi ublažili tu emotivnu situaciju, može vam pomoći razgovoru o procesu umjesto o sadržaju. Točnije, mogli bi reći: 'Možeš vikati na mene i ja mogu vikati na tebe, ali to neće riješiti naš problem. Pokušajmo vidjeti kako bi mogli ovo riješiti'. Istaknite to da vas ta vrsta razgovora ne vodi prema nikakvom rješenju. Većina ljudi započinje takvu vrstu razgovora na emocionalnoj razini i tvrde kako su povrijeđeni. Koncentriraju se na ono što je po njima pošteno i što nije, a ponekad uz to i prijete. Takvo ponašanje samo potiče drugu stranu da prijeti nazad. Ako počnete s negativnim emocijama, praktički je sigurno da sukob neće biti riješen tako da je bolje da znate kako razbiti tu šablonu.


via GIPHY


3. Fokusirajte se na ono što želite postići raspravom

Umjesto da prijetiš usredotoči se na interese tj. na ono što vi i vaš frend ili frendica želite dobiti iz te rasprave. Mogli bi reći nešto poput: 'Pomozi mi da shvatim zašto je to takav problem'. Možda ćete se morati suprotstaviti nekoj njihovoj tvrdnji, ali onda odmah priznajte da stvari vidite drugačije i recite nešto poput: 'Imam potpuno drugačiju perspektivu/mišljenje, ali očito misliš da je to nepravedno, zato pričaj sa mnom. Kako to možemo riješiti?'. Usredotočite se na ono što možete učiniti zajedno kako biste riješili problem.


Foto: Shutterstock/Giphy

M.S.K.

Pogledajte još:

Tko se tuče taj se (ne) voli? Postoje razlozi zbog kojih je sasvim okej posvađati se u vezi

Ne slažeš se s roditeljima? Pet savjeta kako izbjeći stalne svađe sa starcima

Upute za kvalitetnu svađu – prouči kako se porječkati u vezi bez većih posljedica

Svađa kako smiriti raspravu rasprava pomiriti se savjeti

Još vijesti